21 Μάρτη – 21 Απρίλη 2014: Μήνας πανελλαδικής αντιφασιστικής δράσης!

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών – συλλογικοτήτων – πρωτοβουλιών Αθήνας –Πειραιά, σε παναττική συνέλευση που πραγματοποίησε το Δεκέμβρη που πέρασε, αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα στις αντιφασιστικές επιτροπές που δρουν σε όλη την Ελλάδα για την οργάνωση του μήνα αντιφασιστικής δράσης από 21 Μαρτίου (παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού) ως τις 21 Απριλίου (μαύρη επέτειος της χούντας των συνταγματαρχών).

Στόχος μέσα στον μήνα είναι να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις από τις ίδιες τις αντιφασιστικές επιτροπές, αλλά και κεντρικά γεγονότα.

Ο μήνας αντιφασιστικής δράσης θα κορυφωθεί με μια 3ήμερη συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων απ’ όλη την Ευρώπη, καθώς είναι εμφανής η άνοδος της ακροδεξιάς σε μια σειρά χώρες – κάτι που ενόψει ευρωεκλογών θα αποτυπωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι ημερομηνίες του 3ημέρου είναι 11, 12 και 13 Απρίλη.

Στο 3ήμρο αυτό θα οργανωθούν συζητήσεις, workshops, μουσικές συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί  στην ανταλλαγή εμπειριών καθώς και στην οργάνωση κοινής πανευρωπαϊκής ημέρας αντιφασιστικής δράσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στόχος, να χτιστούν τα θεμέλια της αντιφασιστικής πάλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθεί το δημόσιο κάλεσμα σε ελληνικές οργανώσεις και συλλογικότητες καθώς και προς οργανώσεις του εξωτερικού για συμμετοχές στο μήνα δράσης και στο αντιφασιστικό 3ήμερο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων από Ελλάδα και Ευρώπη

Για μια κοινή πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης το ερχόμενο φθινόπωρο 

Φίλοι και φίλες, Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά στην παναττική συνέλευση του στις 7/12/13 αποφάσισε να προτείνει σε όλες τις αντιφασιστικές επιτροπές και συλλογικότητες την πραγματοποίηση ενός μήνα αντιφασιστικής δράσης πανελλαδικά από τις 21 Μάρτη (παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού) ως τις 21 Απρίλη (μαύρη επέτειος της χούντας). Μέσα στο μήνα προτείνουμε σε κάθε αντιφασιστική συλλογικότητα, με όποιο περιεχόμενο αυτή επιλέξει, να πραγματοποιήσει αντιφασιστικές εκδηλώσεις με το κοινό logo που ετοιμάζουμε, ώστε να καταγραφεί με ενιαίο τρόπο η δυναμική και η μαζικότητα του αντιφασιστικού κινήματος πανελλαδικά. 

Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την ΟΛΜΕ και τοπικές ΕΛΜΕ ώστε ο μήνας να ξεκινήσει με αντιφασιστικές δράσεις μέσα στα σχολεία την Παρασκευή 21 Μάρτη.

Λόγω του Πάσχα που είναι στις 20/4, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν  το τριήμερο 11-13 Απρίλη στην Αθήνα σε ένα αντιφασιστικό τριήμερο φεστιβάλ με τη συμμετοχή αντιφασιστικών συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα αλλά και από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών από την πλούσια δράση του αντιφασιστικού κινήματος και ο καθορισμός για πρώτη φορά μιας κοινής πανευρωπαϊκής μέρας αντιφασιστικής δράσης με διαδηλώσεις-εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη το ερχόμενο φθινόπωρο.

Από τη μια η απειλητική επανεμφάνιση της ακροδεξιάς και των νεοναζί σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης που αποτυπώνεται με ψηλά εκλογικά ποσοστά, με δολοφονικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, με απήχηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών απόψεων σε ευρύτερα ακροατήρια και από την άλλη η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος με σημαντικές επιτυχίες σε μια σειρά χώρες, πιστεύουμε ότι επιβάλλουν μια τέτοια διοργάνωση.

Όπου μέσα σε ένα περιβάλλον γιορτής με μεγάλη συναυλία, καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές, εκθέσεις κ.α θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε καλύτερα τον αντιφασιστικό αγώνα πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά.

Το τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 6μμ. Θα συνεχιστεί το Σάββατο το πρωί με θεματικά εργαστήρια αντιφασιστικής δράσης στους χώρους της εκπαίδευσης, των συνδικάτων, των ΜΜΕ, της Τέχνης και των κινημάτων φύλου (γυναικείο, ΛΟΑΤ κτλ). Το Σάββατο το βράδυ θα γίνει μεγάλη αντιφασιστική συναυλία και την Κυριακή το τριήμερο θα κλείσει με την τελική συνέλευση για την εκστρατεία και την επιλογή της ημέρας πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής δράσης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος και συλλογικές κουζίνες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για το χώρο και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις από τη μεριά σας.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα για τη συμμετοχή της συλλογικότητας σας στα τηλ 6976436302 – 210 3813928 – 210 3306286 καθώς και στο

email: [email protected]
Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών – συλλογικοτήτων – πρωτοβουλιών Αθήνας – Πειραιά http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η ιστορία προειδοποιεί: ο φασισμός απειλεί τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις μας

Το αντιφασιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη απαντά: NO PASARAN!

Κάλεσμα για μια ευρωπαϊκή συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων στην Αθήνα 11-13 Απρίλη 2014

Για μια κοινή πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης το ερχόμενο φθινόπωρο

Συναγωνιστές – συναγωνίστριες

Η ακροδεξιά, ο ναζισμός και ο φασισμός – γνήσια τέκνα του συστήματος και της πιο βαθιάς κρίσης που γνώρισε ο καπιταλισμός μεταπολεμικά – απειλούν ολόκληρη την ήπειρο.

Ήδη σε μια σειρά χώρες ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ενώ σε άλλες ακραιφνή νεοναζιστικά μορφώματα παίρνουν σημαντικό αριθμό ψήφων βγαίνοντας από το περιθώριο δεκαετιών. Η ρατσιστική και φασιστική βία κλιμακώνεται ενώ σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη οι φασίστες επιχειρούν να οργανώσουν κινήματα ακροδεξιού και φασιστικού χαρακτήρα.

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές είναι πιθανό να καταγραφεί ένα πολύ ψηλό ποσοστό για τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα.

Το Εθνικό Μέτωπο και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία διεκδικούν ακόμα και την πρώτη θέση. Στην Ιταλία εκτός από τη Λίγκα του Βορρά οι νεοφασίστες της Casa Pound βρίσκουν μαζικά ακροατήρια μέσα από τα κοινωνικά κέντρα και την συμμετοχή τους στο κίνημα Forconi.

Στην Νορβηγία  το κόμμα «Πρόοδος» του μακελάρη του Όσλο, Άντερς Μπρέιβικ  συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την κεντροδεξιά. Παρά τις αρνητικές μνήμες από το μακελειό το ξενοφοβικό κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει 29 έδρες στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και συμφώνησε με το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού, Ερνα Σολμπεργκ να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Στην Ουγγαρία σχεδόν δίδυμο αδερφάκι της Χρυσής Αυγής είναι το  Jobbik. Σταθερά τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία από το 2009 (14,8% στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς και 16,7% στις βουλευτικές του 2010, το Jobbik αυτοχαρακτηρίζεται «ριζοσπαστικό, χριστιανικό και πατριωτικό κόμμα». Όμως διατηρεί και τάγματα εφόδου με την ονομασία Ουγγρική Φρουρά, τρομοκρατεί τα χωριά των Ρομά και κάποια στελέχη του κατηγορούνται για δολοφονίες.

Στις εκλογές του 2014 το Jobbik  αποφάσισε να κατεβεί μαζί με τον Γκάμπορ Βόνα  με στόχο να βγουν πρώτο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις  του δίνουν ποσοστό 16%.

Tέλος, στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2012 με 6.9% ενώ τώρα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως τρίτο κόμμα με διψήφια ποσοστά

Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να υψώσουμε ένα μέτωπο ενάντια στην μαύρη σκιά του φασισμού που απειλεί τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις όλων μας.

Η εμπειρία του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη του μεσοπολέμου είναι αποκαλυπτική και διδάσκει.

Ένα βασικό δίδαγμα είναι ότι η μη έγκαιρη, αποφασιστική και ενωτική αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ολέθριες συνέπειες και κοστίζει εκατομμύρια νεκρούς και ανείπωτες καταστροφές.

Το αντιφασιστικό κίνημα σε μια σειρά χώρες έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει καταγράψει επιτυχίες στην αντιμετώπιση των φασιστών.

Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να πάμε στο επόμενο βήμα: μια μαζική ενωτική αντιφασιστική απάντηση την ίδια μέρα σε όλη την  Ευρώπη. Από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό και από το Βορρά ως την Μεσόγειο. Ένα σύγχρονο NO PASARAN είναι επιτακτική ανάγκη τώρα όσο είναι ακόμα νωρίς.

Σε αυτά τα πλαίσια σας καλούμε στην Αθήνα το τριήμερο 11-13 Απρίλη σε μια πρώτη συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων για να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να εμβαθύνουμε τη συζήτηση πάνω στα χαρακτηριστικά της φασιστικής ανόδου αλλά και της αντιφασιστικής δράσης. Για να συζητήσουμε την οργάνωση μας πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής μέρας κοινής δράσης το ερχόμενο φθινόπωρο και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για έναν καλύτερο συντονισμό των αντιφασιστικών κινημάτων πανευρωπαϊκά με σταθερό και μόνιμο τρόπο.

Η συνάντηση οργανώνεται από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιάς ο οποίος δημιουργήθηκε τον Ιούνη του 2013 και συσπειρώνει στις γραμμές του 28 συλλογικότητες από ένα ευρύ φάσμα της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και των κοινωνικών κινημάτων. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός είναι απότοκο του μεγάλου αντιφασιστικού κινήματος που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ενός κινήματος που αναμετρήθηκε με τους φασίστες σε εκατοντάδες γειτονιές, «κατέβασε» δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο δρόμο και τελικά υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις και δίκες ενάντια στους νεοναζί-δολοφόνους.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει συζητήσεις, θεματικά εργαστήρια, προβολές και καλλιτεχνικά δρώμενα-συναυλία. Έχουμε απευθυνθεί και ελπίζουμε να είναι μαζί μας σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Κεν Λόουτς από τη Βρετανία, ο Ρόμπερτ Πάξτον από τις ΗΠΑ καθώς και σημαντικοί συνδικαλιστές από το μαχητικό εργατικό κίνημα της Ιταλίας και της Γερμανίας. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν επίσης αγωνιστές και αγωνίστριες από το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα.

Θα είμαστε σε θέση σύντομα να σας στείλουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Είμαστε ανοικτοί σε δικές σας προτάσεις και ιδέες. Παρακαλούμε δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα εικόνα των συμμετεχόντων και να οργανώσουμε καλύτερα ζητήματα που αφορούν την φιλοξενία και την διατροφή.

Θα χαρούμε να σας δούμε στην Αθήνα τον ερχόμενο Απρίλη

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα για τη συμμετοχή της συλλογικότητας σας στα τηλ 6976436302 – 210 3813928 – 210 3306286 καθώς και στο email: [email protected]
 
Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών – συλλογικοτήτων – πρωτοβουλιών Αθήνας – Πειραιά http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,197ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα