21-27 Ιουνίου Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αντίστασης και Αλληλεγγύης:Δράσεις στην Ελλάδα

Ξεκινούν σήμερα σε μια σειρά χώρες δράσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην πανευρωπαϊκή επίθεση του κεφαλαίου και για αλληλεγγύη στο ελληνικό εργατικό κίνημα. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην «Εβδομάδα Διαμαρτυρίας & Αλληλεγγύης» (https://xekinima.org/arthra/view/article/protoboylia-aristeron-eyroboyleyton-gia-mia-paneyrop/) που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία 9 ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).

Δράσεις αλληλεγγύης θα λάβουν χώρα, πέρα από την Ελλάδα, στην Ιρλανδία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Δανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Σουηδία. Στις εκδηλώσεις καλούν μια σειρά συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς.

 

Στην Ελλάδα, μια σειρά δράσεις διαμαρτυρίας, καθώς και κεντρική εκδήλωση στις 25/6 διοργανώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το κείμενο του σχετικού φυλλαδίου που θα μοιραστεί την εβδομάδα που διανύουμε.

________

21-27 Ιουνίου

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Στην πρόσφατη γενική απεργία των εργαζομένων του δημοσίου τομέα στην Πορτογαλία εργαζόμενοι κρατούσαν πικέτες και πανό με το σύνθημα: Do it like Greeks” – Κάντε ότι οι Έλληνες! Για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο διαμορφώνεται η αίσθηση ότι μπροστά σε μια τόσο μεγάλη επίθεση μόνο η κοινή και συντονισμένη πανευρωπαϊκή πάλη μπορεί να απαντήσει.

Μπροστά στην ανάγκη για πανευρωπαϊκό συντονισμό και δράση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, 9 ευρωβουλευτές της Αριστεράς πήραν την πρωτοβουλία για μια πανευρωπαϊκή εβδομάδα δράσης απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι πανευρωπαϊκά και αλληλεγγύης απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους που πρώτοι δίνουν αυτή τη μάχη.

Ο Νίκος Χουντής από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Τζο Χίγγινς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, ο Σορέν Μπο Σοντεργκάαρντ από την Λαϊκή Συμμαχία στη Δανία, η Εύα-Μπρι Σβένσον από το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, η Μαρίσα Ματίας, ο Μιγκέλ Πόρτας και ο Ρούι Ταβάρες από το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ Κύπρου και ο Ζαν Λουκ Μελανσό από το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία σε ανοιχτό γράμμα προς τους ευρωπαίους εργαζόμενους μεταξύ άλλων γράφουν:

«Οι Έλληνες εργαζόμενοι κυρίως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επιθέσεων.

Οι επιθέσεις αυτές είναι ενταγμένες στην ευρύτερη στρατηγική του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, όπως περιγράφεται στο κείμενο στρατηγικής «ΕΕ 2020», το οποίο παραπέμπει στην ανάγκη να αυξηθούν  τα όρια συνταξιοδότησης μαζί με τον αριθμό των ωρών εργασίας των ευρωπαίων εργαζομένων και την αυστηρή επιστροφή στο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα ισοδυναμεί με την περικοπή των δημοσίων δαπανών σε πολλές χώρες.

Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στους εργαζομένους των λεγόμενων «περιφερειακών» ευρωπαϊκών οικονομιών – οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα δουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να διαβρώνονται ακόμη περισσότερο, τους μισθούς τους να συμπιέζονται προς τα κάτω, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, καθώς και συνέχιση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας. 

Αυτές οι επιθέσεις συνδυάζονται με μια δηλητηριώδη προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων πάνω σε εθνική βάση. Τα ΜΜΕ στην Γερμανία και αλλού, πρωτοστατούν στην δημιουργία εθνικιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Λένε συνειδητά ψέματα για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και πρέπει να πληρώσουν. Η Αριστερά έχει καθήκον να αντιπαλέψει αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας "Βδομάδας Αλληλεγγύης και Διαμαρτυρίας" στις 21 – 26 Ιουνίου. Επιδιώκουμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.

– Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση – να πληρώσουν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο! 

– Αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους, ενότητα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη!

– Όχι στις περικοπές, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών!

– Τέλος στην δικτατορία των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ!

– Όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες – εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Όχι στα μέτρα κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, μετά από 25 χρόνια συνεχόμενης λιτότητας, δέχτηκαν φέτος το μεγαλύτερο χτύπημα στο βιοτικό τους επίπεδο. Και τώρα έρχεται το δεύτερο κύμα της επίθεσης που περνά μέσα από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στην Παιδεία και την Υγεία, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΟΣΕ κοκ. Η πανευρωπαϊκή εβδομάδα δράσης θέλουμε να αποτελέσει αρχή όχι μόνο για τον πανευρωπαϊκό συντονισμό του εργατικού κινήματος αλλά και το ξεκίνημα ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων ενάντια στις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ προσπαθούν να τα ισοπεδώσουν όλα.

– Για την υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Για το δικαίωμα μας στην Εργασία. Ενάντια στο νέο προεδρικό διάταγμα που διαλύει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Δευτέρα 21 – Τετάρτη 23 Ιουνίου πραγματοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Για την υπεράσπιση της Δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

–  Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Την Κυριακή 27 Ιούνη διοργανώνουμε διαμαρτυρίες στους σταθμούς

Διοργανώνουμε κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Ιούνη, 8 μ.μ. στο Θησείο (απέναντι από την Ερμού, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ) στο πλαίσιο ταυτόχρονων εκδηλώσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Μ.Βρετανία, Γαλλία). Παρεμβαίνουν και στέλνουν μηνύματα συνδικαλιστές και ευρωβουλευτές της Αριστεράς από όλη την Ευρώπη.

 Ομιλία του Ν. Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

 Συναυλία με τη Δανάη Παναγιωτοπούλου και τους Μάρτα   

 Μορελεόν, Αλεχάντρο Ντίαζ και Άλκη Κόλλια

– Την Τρίτη 29 Ιούνη συμμετέχουμε στην γενική απεργία των συνομοσπονδιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Κοινός πανευρωπαϊκός αγώνας!

Ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου!

Για την Ευρώπη των εργαζομένων και του Σοσιαλισμού!

ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα