Του Νίκου Μαλίνογλου,
προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο
Στις 27/9 ένας νοσηλευτής άφησε την τελευταία του πνοή στον ξενώνα αποασυλοποίησης εφήβων ψυχικώς πασχόντων «Το Σπίτι» που ανήκει στο νοσοκομείο μας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ιατροδικαστικές αναφορές ο νοσηλευτής Γ.Μ. απεβίωσε «λόγω απροσδιόριστης αιτίας θανάτου» μετά από έναν άγριο τσακωμό μεταξύ 2 εφήβων που φιλοξενούνταν στον ξενώνα.
Ο θάνατος του Γ.Μ. δεν ήταν ένα «ατύχημα», ή κάτι που δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί…
Από το 2011 και έπειτα, στον ξενώνα «Το Σπίτι» όπως και στον ξενώνα «Όρμος» μαζί με τους εφήβους που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια και βρίσκονται στο στάδιο της αποασυλοποίησης και της σταδιακής τους ένταξης στον κοινωνικό ιστό, φιλοξενούνται έφηβοι με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα ή με παραβατική συμπεριφορά, μετά από εισαγγελική παραγγελία, ενώ θα έπρεπε να κατευθυνόντουσαν σε άλλες ειδικές μονάδες.
Παρά το γεγονός πως η κατάσταση που επικρατούσε στους ξενώνες «Το Σπίτι» και «Όρμος» είχε κατ’ επανάληψη καταγγελθεί από το Σωματείο Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης, μετά τον θάνατο του συναδέλφου, πως το πρόβλημα θα λυθεί, τίποτα απολύτως δεν άλλαξε.
Έτσι στις 29/10 το Σωματείο μας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ζητώντας:
1) Την άμεση απομάκρυνση των εφήβων με παραβατική συμπεριφορά και των εφήβων με ψυχιατρικό νόσημα από τους ξενώνες «Το Σπίτι» και «Όρμος», για τους οποίους είναι απαραίτητη η ψυχιατρική νοσηλεία σε κλειστή ενδονοσοκομειακή μονάδα εφήβων, ταυτόχρονα με την αναζήτηση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν κινδύνους για τους ενοίκους και το προσωπικό.
2) Την απαγόρευση φιλοξενίας στο μέλλον αυτών των κατηγοριών εφήβων στους άνω ξενώνες.
3) Την άμεση στελέχωση των ξενώνων με το κατά τον Οργανισμό του νοσοκομείου και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους προβλεπόμενο νοσηλευτικό προσωπικό άμεσα και κατά προτεραιότητα και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, ταυτοχρόνως με την αναζήτηση ευθυνών για τη χρονίζουσα υποστελέχωσή τους.
Η μη φιλοξενία στους ξενώνες των εφήβων με παραβατική συμπεριφορά ή έγκλειστών μετά από εισαγγελική εντολή αναφέρεται ρητά και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των 2 ξενώνων που ξεκαθαρίζει πως από την διαμονή «αποκλείονται έφηβοι με: νοητικό δυναμικό κάτω της ελαφριάς νοητικής υστέρησης, σοβαρή διαταραχή διαγωγής [σημ: παραβατική συμπεριφορά], διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή [αυτισμός] χρήση τοξικών ουσιών, εισαγγελικές εντολές».
Η μεταφορά των δύο εφήβων τις επόμενες ημέρες μετά το θάνατο του συναδέλφου προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντίθετα, οι επιθέσεις από τους έφηβους με παραβατικότητα ή σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα συνεχίστηκαν.
Τον τελευταίο μήνα έλαβαν χώρα τρία βίαια περιστατικά (στις 3/10, 11/10 και 23/10) με καταστροφές, επιθέσεις σε ενοίκους και άγριο ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας (σπάσιμο εξώπορτας και απειλή των νοσηλευτών με ξύλο με καρφιά, κλωτσιές και γροθιές στο στομάχι και το πρόσωπο νοσηλεύτριας).
Οι έφηβοι αυτοί είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά και να συνυπάρξουν με τους άλλους έφηβους, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα σε ασθενείς και προσωπικό. Η αντιμετώπιση των εφήβων με παραβατική συμπεριφορά απαιτεί διαφορετικού τύπου δομές, με αυστηρή οργάνωση, πρόγραμμα που θα πειθαρχεί και θα απαγορεύει στους έφηβους την παράβαση του νόμου επιβάλλοντας πειθαρχικά μέτρα. Η αντιμετώπιση των εφήβων με ψυχιατρικό νόσημα που χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας δε μπορεί να εφαρμοστεί σε ξενώνες ανοικτού τύπου αφού χρειάζεται θεραπευτική υποστήριξη και εγρήγορση του προσωπικού προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία θεραπεία.
Την ήδη επικίνδυνη κατάσταση χειροτερεύει το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτών. Ως αποτέλεσμα αυτοί εργάζονται χωρίς να παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό και έχοντας ξεπεράσει τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, την ίδια ώρα που παρέμεναν οι έφηβοι που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τους ξενώνες απαιτώντας αυξημένη φροντίδα και αυστηρή οργάνωση και εποπτεία.
Στην πραγματικότητα όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, υπάρχει ο καθημερινός κίνδυνος να θρηνήσουμε νέα θύματα. Το Σωματείο μας είναι αποφασισμένο να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάψουν να δουλεύουν σε συνθήκες «ζούγκλας» διακινδυνεύοντας καθημερινά την ζωή τους.