Η αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κάτι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Όταν όμως κατά διαστήματα βγαίνουν στη δημοσιότητα έρευνες που αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος, είναι πολύ δύσκολο να μη σοκαριστεί κανείς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Guardian», μέσα στο 2017 ο πλανήτης έχασε δασικές εκτάσεις ίσες με την Ιταλία! Ή αλλιώς, χανόταν μια δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε δευτερόλεπτο!
Το «Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δασών» άρχισε να παρακολουθεί τα δάση του πλανήτη και να καταμετρά τις απώλειες το 2001. Από τότε μέχρι σήμερα, το 2017 ήταν η δεύτερη χρονιά με τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι καταστροφές σε τροπικά δάση διπλασιάστηκαν από το 2008, ενώ σε χώρες όπως η Κολομβία και το Κονγκό, με τεράστιες δασικές εκτάσεις, η αποψίλωση χτύπησε νέα ρεκόρ! Δεν καταστρέφονται απλά δασικές εκτάσεις αλλά αρχέγονα δάση και μαζί με αυτά η άγρια ζωή και η βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, με τρομακτικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Τα δάση του πλανήτη και ιδιαίτερα τα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, έχουν μπει εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο της «ανάπτυξης». Η κατάσταση όμως στις μέρες μας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ιδιαίτερα τα δάση του Αμαζονίου καταστρέφονται προκειμένου να δώσουν τη θέση τους σε καλλιέργειες για την παραγωγή σόγιας, φοινικέλαιου και σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπως επίσης και για την παραγωγή ξυλείας, κ.α.
Δεν είναι μόνο τα δάση
Η καταστροφή των δασών δεν είναι απλά η καταστροφή «μερικών δέντρων». Πέρα από την τεράστια συμβολή τους στον καθαρισμό του αέρα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη συγκράτηση του εδάφους και την προστασία από πλημμύρες, τα δάση αποτελούν το σπίτι αμέτρητων ειδών ζωής. Και δεν πρόκειται μόνο για σπάνια είδη φυτών και ζώων, αλλά και για ανθρώπινες κοινότητες.
Στις περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο, αλλά και στα τροπικά δάση της Αφρικής, εξακολουθούν να ζουν ιθαγενικές κοινότητες, των οποίων η ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη των ίδιων των δασών. Οι πληθυσμοί αυτοί σήμερα χάνουν τα μέσα για την επιβίωσή τους, ή ακόμη εκδιώκονται και δολοφονούνται από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ενέργειας, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση αυτών των δασικών εκτάσεων.
Περίπου οι μισοί από τους 197 ακτιβιστές για την προστασία των δασών που δολοφονήθηκαν μέσα στο 2017 ανήκαν σε ιθαγενικές κοινότητες.
Μια ακόμη υπενθύμιση, ανάμεσα σε τόσες άλλες, ότι το σύστημα του κέρδους δε διστάζει μπροστά σε καμία καταστροφή και κανένα έγκλημα, είτε πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, είτε για τον ίδιο τον πλανήτη…