2.000 διαδηλωτές στην αντιρατσιστική πορεία το Σάββατο 20 Φλεβάρη

Παρά την εξαιρετικά σύντομη περίοδο προετοιμασίας της (ουσιαστικά μια βδομάδα), η αντιρατσιστική πορεία και συναυλία στις 20 Φλεβάρη έγινε με την συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων, ελλήνων και μεταναστών. Σκοπός της η διαμαρτυρία για το υπό συζήτηση ν/σ για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή.

Με το σύνθημα "ούτε βήμα πίσω" οι διαδηλωτές-ριες απαίτησαν αυτονόητα δικαιώματα: παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννούνται ή μεγαλώνουν εδώ, την απλοποίηση της διαδικασίας της πολιτογράφησης και πλήρη πολιτικά δικαιώματα μετά από 5 χρόνια νόμιμης διαμονής.

Ξεχωρίσαμε το μπλοκ των 19 εγκαταλλελειμένων Φιλιπινέζων ναυτικών του Aetea Serra, το δυναμικό μπλοκ της Ένωσης Φιλιπινέζων-KASAPI, την συμμετοχή Μπαγκλαντέζων, Πακιστανών, της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών κ.λ.π.

Τα μπλοκ της YRE ήταν για άλλη μια φορά μαζικά και διεθνιστικά, με Σριλανκέζους, Πακιστανούς, Μπαγκλαντέζους, Αφρικανούς, Ιρανούς και παιδιά της 2ης γενιάς. Μερικά από τα συνθήματα που φωνάξαμε ήταν: "Θέλω, θέλω, θέλω, το δίκιο μας", "Γιωργάκη Παπανδρέου άκουσε καλά, ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά", "Μια ζωή πολεμάμε, ιθαγένεια ζητάμε, δικαιώματα τώρα, ήρθε, ήρθε η ώρα" (στον ρυθμό των white stripes), "Give us our rights".

Με αρκετούς ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την γενική απεργία της 24ης Φλεβάρη.

Το άνοιγμα της συναυλίας που ακολούθησε έκανε εκ μέρους των διοργανωτών και της YRE, η Πέγκυ Οχιλέμπο, γεννημένη εδώ και από τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας μας "Έχουμε ένα όνειρο" (για περισσότερα δες στο http://www.yregreece.blogspot.com).

Ελλείψεις και απουσίες και σε αυτή την πορεία υπήρχαν αρκετές. Η αλήθεια είναι πως για να υπάρχει μαζική συμμετοχή, ειδικά σε μια περίοδο που από την μια η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι κι από την άλλη η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα θετικό και πέντε αρνητικά στο θέμα του νόμου για την ιθαγένεια, δεν αρκεί ένα απλό κάλεσμα, αλλά μια εντατική εκστρατεία για την ενημέρωση των μεταναστών και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη των διοργανωτών και της Αριστεράς. Το ΚΚΕ είναι καθολικά απών από κάθε μετωπική κινητοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε μεν, αλλά μόνο συγκεκριμένες συνιστώσες του (βασικά το Ξεκίνημα και η ΔΕΑ) δούλεψαν για την επιτυχία της κινητοποίησης. Φάνηκε επίσης για μια ακόμα φορά η αδυναμία των ηγεσιών κάποιων από τις κοινότητες και τις μεταναστευτικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς τους, παρόλο που μετανάστες της βάσης τους έδωσαν έντονα το παρών.

(Δείτε σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=iw_YFf9Qe2E )

Ηλίας Αζαμπί

Υ.Γ. «Ο επισκέπτης ενός σπιτιού -ιδίως αν είναι απρόσκλητος- πρέπει να γνωρίζει ότι τα όποια δικαιώματά του δεν μπορούν κατά καμία έννοια να καταπατούν τα δικαιώματα του οικοδεσπότη. Η Ελλάδα υποχρεούται να αποφασίσει μόνη της πόσοι λαθραίοι χωράνε στο σπίτι της».

Αυτή ήταν η δήλωση του Κ. Αϊβαλιώτη, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, για την αντιρατσιστική πορεία. Εμείς λέμε πως πραγματικά δεν χρειάζεται κάποιος-α «πρόσκληση» για να εγκαταλείψει την χώρα του όταν αυτή βρίσκεται σε πόλεμο, όταν τελεί υπό την κατοχή ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων, όταν καταστρέφεται από τις κλιματικές αλλαγές ή φυσικά φαινόμενα, ή όταν διαλύεται από την καταστροφικότερη κρίση του καπιταλισμού μετά το 1929. Ο «επισκέπτης» είναι κάποιος που επιλέγει ελεύθερα, κι όχι κάποιος που δεν έχει καμιά, μα καμιά, επιλογή. Και ακόμα πως αυτοί οι «επισκέπτες» είναι μισό εκατομμύριο νόμιμοι μετανάστες που ζουν εδώ 10 και παραπάνω χρόνια και 250.000 παιδιά γεννημένα και μεγαλωμένα εδώ! Για το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, την αριστερά, αυτοί είναι "συγκάτοικοι", συνάδελφοι, συμμαθητές, συμφοιτητές, γείτονες. Και πάνω απ’ όλα εν δυνάμει συναγωνιστές απέναντι στις επιθέσεις του "διαχειριστή" του σπιτιού, που είναι οι κυβερνητικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα