Πρυτανικές Εκλογές: Το πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου νόμου πλαίσιο

Aποσπάσματα από την ανακοίνωση της παράταξης ΡΩΓΜΗ – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στις 20 Μάη 2008 ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα της εφαρμογής του νέου νόμου πλαίσιο στο Π.Θ. καθώς η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου. Για το Φοιτητικό Κίνημα που επί ένα χρόνο (Μάης ’06 – Απρίλης ’07) πάλεψε ενάντια στην ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο, οι πρυτανικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου. Με στόχο το μπλοκάρισμα και τελικά την ανατροπή του.

Για ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

Το δικαίωμα ψήφου όλων των φοιτητών στις ερχόμενες πρυτανικές εκλογές, με βάση το νέο νόμο, μπορεί εκ πρώτης όψης να φανεί σαν ένα δημοκρατικό και θετικό μέτρο. Όμως δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της κακοδιοίκησης του πανεπιστήμιου. Όσο οι κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται από τον Πρύτανη και το Πρυτανικό Συμβούλιο, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της μεγάλης μάζας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, θα διαιωνίζονται τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Η «καθολική συμμετοχή» στην ψηφοφορία των πρυτανικών εκλογών επιδιώκει μόνο να δώσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτούς που θα προωθήσουν την κυβερνητική επίθεση εντός σχολών.

Ο τρόπος διοίκησης του πανεπιστημίου πρέπει να αλλάξει ριζικά και να γίνει ουσιαστικά δημοκρατικός. Την ευθύνη της διοίκησης κάθε ΑΕΙ ή τμήματος πρέπει να αναλάβει ένα συμβούλιο εκλεγμένων αντιπροσώπων των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Αυτοί οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να λογοδοτούν τακτικά στις ΓΣ και να αλλάζουν όποτε το κρίνει απαραίτητο η κάθε ΓΣ. Καμιά απόφαση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κάτω από το τραπέζι, σε ολιγομελή-κλειστά όργανα και κάθε απόφαση, απολογισμός και οικονομικό στοιχείο θα πρέπει να δημοσιοποιείται. Με αντίστοιχο τρόπο θα πρέπει να διοικείται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο σύνολο της με στόχο μια αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.

Ξεκινά η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο

Η ουσία των επικείμενων πρυτανικών εκλογών βρίσκεται στο ότι προχωρά η εφαρμογή του νόμου. Η κυβέρνηση άλλωστε, δια στόματος Στυλιανίδη, έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στην εφαρμογή του μισητού νόμου. Για αυτό ο υπουργός παιδείας κατέθεσε στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων δυο πρότυπα κείμενα, για τον «Εσωτερικό Κανονισμό» και το «4ετές Ακαδημαϊκό-Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» που πρέπει άμεσα (ως το Σεπτέμβρη) να υιοθετήσει κάθε τμήμα, σχολή και πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τα πιο αντιδραστικά μέτρα του νέου νόμου πλαίσιο στην πιο ακραία τους έκφραση!

Να συνεργαστεί η αριστερά!

Απέναντι σε αυτή τη μάχη οι αριστερές δυνάμεις έχουν ευθύνη να δώσουν από κοινού τη μάχη. Κοινός στόχος πρέπει να είναι το μπλοκάρισμα του νόμου από το φοιτητικό κίνημα. Η ΠΚΣ, η πιο μαζική αριστερή δύναμη, έχει ευθύνη να συνεργαστεί με τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ σε ένα κοινό πρόγραμμα αιτημάτων και δράσης που να συσπειρώσει τους φοιτητές. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει ενωτικά να προταθεί στις Γενικές Συνελεύσεις για να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

Αιτήματα

1. Ο νέος Νόμος Πλαίσιο να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί άμεσα 

2. Δημοκρατική διοίκηση των ΑΕΙ και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σαν σύνολο από Συμβούλια εκλεγμένων, υπόλογων και ανακλητών αντιπροσώπων των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων

3. Να καταργηθούν οι νόμοι για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, τον ΔΟΑΤΑΠ, την έρευνα και τα μεταπτυχιακά

5. Να μην αναγνωριστούν τα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

6.Όχι στην είσοδο των ιδιωτών στις σχολές. Καμιά επιχειρηματική λειτουργία. Πανεπιστήμιο δημόσιο-δωρεάν που να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες

7. Άμεση και δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της παιδείας

8. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας – δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα