Σήμερα, Σάββατο 2/2: Ακυρώνουμε τη φασιστική φιέστα της Χ.Α. για τα Ίμια

Ανακοίνωση του «Ξ» για αντιφασιστική συγκέντρωση στη πλ. Ρηγίλλης  το Σάββατο 2 Φλεβάρη, απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς των Ιμίων, οργανώνοντας φασιστικές φιέστες.

Ίμια 2019 – Όχι στον πόλεμο! Ναι στην ειρήνη!

Όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση

Σάββατο 2 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης

Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Λ. Μεσογείων

Η Χρυσή Αυγή μέχρι το 2015 χρησιμοποιούσε την επέτειο των γεγονότων των Ιμίων για να πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια πανελλαδική φασιστοσύναξη στην πλατεία Ρηγίλλης όπου βρίσκεται το μνημείο των Ιμίων.

Τι έγινε στα Ίμια
Στις 31 Γενάρη του 1996 Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει μια ανάσα πριν από τον πόλεμο στις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια απέναντι από την Κάλυμνο με αφορμή τις διαδοχικές αναρτήσεις σημαιών από Έλληνες και Τούρκους εθνικιστές. Το αποτέλεσμα ήταν 3 νέοι άνθρωποι να βρουν το θάνατο. Ο πόλεμος τότε αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή αλλά η διαρκής ένταση και αμφισβήτηση σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο δεν σταμάτησε ποτέ.

Οι εκδηλώσεις αυτές κάποιες φορές είχαν χιλιάδες κόσμο με αποκορύφωμα τον Γενάρη του 2013 όπου είχαν πάνω από 5.000 άτομα. Οι Χρυσαυγίτες τις αξιοποιούσαν για να κάνουν επίδειξη δύναμης στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από τις ομιλίες που ήταν γεμάτες ναζιστικά συνθήματα, εθνικιστικές κραυγές και ρατσιστικό παραλήρημα ακολουθούσε πορεία που κατέληγε σε πογκρόμ κατά μεταναστών ή ατόμων που απλά η όψη τους δεν ταίριαζε με τα πολιτιστικά πρότυπα της «Άριας φυλής» που υμνούν οι Χρυσαυγίτες. Το 2008 η σχετική εκδήλωση είχε καταλήξει με 1 μαχαιρωμένο και 2 τραυματίες αντιφασίστες διαδηλωτές από την συντονισμένη επίθεση ομάδας κρούσης της Χρυσής Αυγής μαζί με τα ΜΑΤ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα οι εκδηλώσεις αυτές ματαιώθηκαν εξαιτίας της πετυχημένης, ενωτικής και μαχητικής παρέμβασης του αντιφασιστικού κινήματος. Η Χρυσή Αυγή αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μικρές και άμαζες συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά της γραφεία στην οδό Μεσογείων χωρίς καν να τολμήσει να κάνει πορεία προς το κέντρο.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και φέτος.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής επετείου των Ιμίων έχει να κάνει αφενός με το ότι βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και αφετέρου ότι πιθανά θα συμπέσουν με την επερχόμενη συζήτηση στην Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό.

Ο διαγωνισμός εθνικιστικών παραληρημάτων και απειλών του Καμμένου και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούτσογλου συμπληρώνει ένα άκρως εύφλεκτο σκηνικό.

Οι Χρυσαυγίτες θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την συγκυρία για μια πιο δυναμική παρουσία που να πιστοποιεί την δημοσκοπική τους σταθερότητα στην τρίτη θέση αλλά και ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τον αέρα που τους δίνουν οι εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς διεθνώς.

Παράλληλα ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν λέει να τελειώσει με αποτέλεσμα οι υπόδικοι Νεοναζί όχι μόνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά να κατεβαίνουν και υποψήφιοι δήμαρχοι όπως συμβαίνει με τον Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας.

Η κατ’ όνομα αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της συνεχίζει να απογοητεύει πλατιά κοινωνικά στρώματα που την στήριξαν, και ενισχύει την λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Έτσι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στους Νεοναζί που σ΄ ένα κομμάτι της κοινωνίας, που δεν ξέρει όλες τις πτυχές της πολιτικής τους και τις σχέσεις τους με το κεφάλαιο, εμφανίζονται ως οι μόνοι αντισυστημικοί…

Από τις πρόσφατες δράσεις της Χρυσής Αυγής
Μερική επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου στους δρόμους της Αθήνας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με δολοφονικές επιθέσεις σε κοινωνικά στέκια (πχ ΕΚΧ Φαβέλα στον Πειραιά, Λιμπερτάτια στην Θεσσαλονίκη, Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στην Αθήνα κοκ)
Υποδαύλιση μαθητικών πορειών και καταλήψεων στα σχολεία με εθνικιστικό περιεχόμενο γύρω από το Μακεδονικό.
Δολοφονία του αλβανού μετανάστη Πετρίτ Ζιλφέ από μέλος της Χρυσής Αυγής στο χωριό Δραγωτινά της Νότιας Κέρκυρας.
Υιοθέτηση και ηρωοποίηση του ακροδεξιού εθνικιστή Κ. Κατσίφα που βγήκε με καλάσνικοφ στους δρόμους στο χωριό Βουλιαράτες της Νοτίου Αλβανίας.
Πλήρης αποδοχή και πολιτική κάλυψη όλων των ομοφοβικών και σεξιστικών δολοφονιών της τελευταίας περιόδου (Ζακ Κωστόπουλος, Ελένη στην Ρόδο κοκ).

Επομένως έχει ιδιαίτερη σημασία να τους χαλάσουμε τα σχέδια και την φετινή χρονιά. Ήδη με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά 24 πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και του αντιεξουσιαστικού χώρου[1] καλούν σε διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 2 Φλεβάρη* στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ρηγίλλης. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Μεσογείων.

Οι δρόμοι της Αθήνας ανήκουν στους αντιφασίστες διεθνιστές. Στις 2 Φλεβάρη πρέπει να ακουστεί ξανά δυναμικά και μαχητικά ότι:

  • Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια είναι ο κοινός αγώνας των λαών, των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή (ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία) και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, πολύ περισσότερο την ευημερία.
  • Να τελειώσει επιτέλους η δίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής με ισόβια καταδίκη όλης της ηγετικής της ομάδας και των στελεχών της.
  • Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εθνικισμό, ρατσισμό και πολέμους. Για μια κοινωνία με ειρήνη, αλληλεγγύη και πραγματική ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, όπου δεν θα διαχειρίζεται την οικονομία και τις ζωές μας μια χούφτα τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Παλεύουμε για την ανατροπή του σημερινού συστήματος και για το χτίσιμο μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής, όχι στα πρότυπα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, αλλά με πλήρη δημοκρατία και ισότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
* Αν η Χρυσή Αυγή αλλάξει την ημερομηνία της δικής της κινητοποίησης για τα Ίμια θα αλλάξει και η ημερομηνία της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Για ενημέρωση σχετικά με την πορεία παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας ή την σελίδα μας στο facebook.
  1. http://www.antinazizone.gr/2018/12/22.html#more

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα