1η συνέλευση αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων Αθήνας – Πειραιά

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Το Σάββατο 7/12 πραγματοποιήθηκε η 1η συνέλευση αντιφασιστικών επιτροπών, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών που δρουν σε Αθήνα και Πειραιά.

Στόχος της συνέλευσης, ήταν να βγουν συμπεράσματα από τις δράσεις της προηγούμενης περιόδου, αλλά να γίνει κι ένας γόνιμος διάλογος για την περαιτέρω δράση του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Από τον χώρο του αμφιθεάτρου Δεριγνύ στην ΑΣΟΕ, πέρασαν πάνω από 100 αγωνιστές, ενώ η κουβέντα έγινε μέσα σ’ ένα συντροφικό κλίμα και μια δημοκρατική διαδικασία.

Ο αριθμός των 28 τοποθετήσεων/παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς –πλην του ΚΚΕ–  και ένα κομμάτι του Αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συνέλευση κατέληξε στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος κοινής δράσης με μια πληθώρα σημαντικών προτάσεων.

Διεύρυνση και παρέμβαση του Αντιφασιστικού Συντονισμού

Η πλειοψηφία των ομιλητών, έδωσε μεγάλη έμφαση στην διεύρυνση του Αντιφασιστικού Συντονισμού, στην ενίσχυση ή την δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών, αλλά και στην αποφασιστική συμβολή του, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, σε γειτονιές και συνοικίες όπου η Χρυσή Αυγή έχει δημιουργήσει «οχυρά». Όπως στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου τα τελευταία 5 χρόνια οι φασίστες έχτιζαν τις δυνάμεις τους και εξαπέλυαν πογκρόμ εναντίον μεταναστών, χρειάζεται η συστηματική παρέμβαση ώστε οι κάτοικοι της περιοχής, έλληνες και μετανάστες, να βρουν κοινές λύσεις για τα κοινά προβλήματα. Αντίστοιχα στις περιοχές της Β’ Πειραιά, όπου οι Χρυσαυγίτες έχουν έντονη δράση τόσο σε επίπεδο γειτονιάς, όσο και μέσα στα σχολεία. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, από ενέδρα μελών της Χρυσής Αυγής, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο αντιφασισμός μέσα στα σχολεία

Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης  και στις δράσεις μέσα στα σχολεία καθώς η Χρυσή Αυγή ήδη έχει σημαντική παρέμβαση στο χώρο των μαθητών. Βλέπουμε ακόμα και οργανωμένες ομάδες μαθητών Χρυσαυγιτών, να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στις σχολικές αίθουσες ή να ελέγχουν 15μελή μαθητικά συμβούλια. Επιτακτική ανάγκη του αντιφασιστικού κινήματος είναι να παρέμβει μέσα στα σχολεία μαζί με μαθητές και καθηγητές.

Έτσι, αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί έκδοση του φυλλαδίου «24 + 1 λόγοι που δεν γουστάρω την Χρυσή Αυγή» και να μοιραστεί μαζικά σε όλα τα σχολεία, όπως είχε γίνει και το Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Το νέο φυλλάδιο θα εμπλουτιστεί με σκίτσα γνωστών σκιτσογράφων ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικό για τους μαθητές.

Πανελλαδικός μήνας αντιφασιστικής – αντιρατσιστικής δράσης: 21/3-21/4

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στάθηκαν πολλοί ομιλητές στην πρόταση για τον πανελλαδικό μήνα αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής δράσης, που θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου (Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού) και θα ολοκληρωθεί στις 21 Απρίλη (μαύρη επέτειος της χούντας των συνταγματαρχών).

Στόχος είναι μέσα στον μήνα – που ουσιαστικά θα είναι 3 βδομάδες καθώς στις 20/4 είναι το Πάσχα – να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις από αντιφασιστικές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια του μήνα δράσης θα διεξαχθεί πανευρωπαϊκή συνάντηση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων στην Αθήνα, με στόχο την προετοιμασία και την οργάνωση πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στο φασισμό. Πάνω σ’ αυτό το σχέδιο δράσης, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να οργανώσει σχέδιο και προτάσεις.

Τέλος ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η εκστρατεία ενάντια στην κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου και ειδικά στο δήμο Αθήνας με υποψήφιο την Η. Κασιδιάρη.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής