1η Μάρτη: πανεκπαιδευτική πανθεσσαλική κινητοποίηση

Επιτυχημένη ήταν η πανεκπαιδευτική και πανθεσσαλική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο την 1η Μάρτη. Το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 500 άτομα , οργάνωσαν οι ΕΛΜΕ (με ταυτόχρονη 3ωρη στάση εργασίας) και οι Σύλλογοι Δασκάλων της Θεσσαλίας, οι Σύλλογοι των καθηγητών και των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι (ΦΣ) των Μηχανολόγων και των Αρχιτεκτόνων. Σημαντική ήταν και η παρουσία των μαθητών στην πορεία. Φοιτητές και μαθητές μάλιστα βρίσκονταν στη κεφαλή της πορείας και έδιναν τον παλμό.

Τα κεντρικά αιτήματα των εκπαιδευτικών αφορούσαν την αύξηση μισθών και δαπανών για την παιδεία ενώ οι φοιτητές πρόβαλαν την εναντίωσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για ψήφιση νέου νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια και τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Η οργάνωση του Ξεκινήματος στο Βόλο έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης ιδιαίτερα στο χώρο των μαθητών και των φοιτητών, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι περισσότερες δυνάμεις του Ξ. Μοιράστηκαν προκηρύξεις σε έξι σχολεία, ενώ οι αποφάσεις των δυο ΦΣ ήταν αποτέλεσμα των προτάσεων που κατέβασε η ΡΩΓΜΗ, το φοιτητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές μέλη του Ξ. Συγκεκριμένα οι Μηχανολόγοι πήραν τη σχετική απόφαση σε γενική συνέλευση (28/2) όπου η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε το πλαίσιο της Ρ (55 υπέρ, 3 κατά) ενώ στην Αρχιτεκτονική το ΔΣ στήριξε την πορεία καθώς δεν υπήρχε χρόνος για ΓΣ λόγω εξεταστικής.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ όχι μόνο κατήγγειλαν αλλά υπέσκαψαν συνειδητά την κινητοποίηση αυτή. Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση που καλούσε τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Στους Μηχανολόγους η ΠΚΣ (φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ) πρότεινε στο ΦΣ επίσης να μην συμμετέχει. Για αυτό άλλωστε και απομονώθηκαν αφού οι μόνοι 3 φοιτητές που ψήφισαν την πρόταση της ΠΚΣ να μην κατέβει ο ΦΣ στην πορεία ήταν τα μέλη της και κανένας άλλος. Στους μαθητές η ΚΝΕ έπαιξε τον πιο βρώμικο ρόλο αφού την ημέρα της πορείας Κνίτες γυρνούσαν από σχολείο σε σχολείο και καλούσαν τους μαθητές να μην κατέβουν στην πορεία.

Όμως μόνο ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει την κυβέρνηση. Και το συλλαλητήριο της 1ης Μάρτη ήταν μια καλή αρχή.

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα