Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο
Αθήνα
Το πανό του Antinazi Zone στην πορεία της 21ης Μάρτη
Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση σχεδόν 2.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα πλαίσια των δράσεων που οργάνωσαν πάνω από 50 συλλογικότητες με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μάρτη).
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας και μέσω της Πατησίων και της Σταδίου έφτασε στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ όπου και έμεινε για λίγη ώρα. Μετά, συντεταγμένα, ξαναγύρισε στο σημείο από όπου ξεκίνησε: την πλατεία Βικτωρίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας ήταν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν να πουν σε όλη την Ευρώπη αυτό που ζητούν: open the borders!
Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους η Αφγανική Κοινότητα, Κούρδοι αγωνιστές, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες», η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η Λαϊκή Ενότητα, η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, και βέβαια το Ξεκίνημα μαζί με το Αntinazi Zone, στο μπλοκ του οποίου συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή οι αγωνίστριες καθαρίστριες –Ελληνίδες και μετανάστριες– από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, που πρόσφατα ίδρυσαν σωματείο μετά τη νικηφόρα 10ήμερη απεργία τους.
Παρά τις ειλικρινείς και επίμονες προσπάθειές μας δεν έγινε δυνατή η κοινή πορεία με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, των οποίων η πορεία είχε σχεδόν 1.000 άτομα.
Οι εκδηλώσεις του τετραημέρου ολοκληρώθηκαν με τη συναυλία της μουσικής συλλογικότητας SOLIDARebetika η οποία, σε συνεργασία με το Ίλιον plus διοργάνωσε, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, μουσική βραδιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 καλλιτεχνών του ρεμπέτικου. Από τη συναυλία αυτή πέρασαν πάνω από 350 άτομα, ενώ συγκεντρώθηκαν και πολλά είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (ένα ημιφορτηγό και δύο ΙΧ μετά βίας χώρεσαν όσα μαζεύτηκαν ενώ υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία ήρθαν αργότερα) τα οποία πήγαν στον αποθηκευτικό χώρο στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15) απ’ όπου και θα κατευθυνθούν σε δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Το «Ξεκίνημα» ήταν εκεί για να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, οργανώνοντας τη συλλογή, ταξινόμηση, μεταφορά και διανομή των πραγμάτων που συγκεντρώθηκαν.
Θεσσαλονίκη
Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στην παρέμβαση στο Λαγκαδά
Στα πλαίσια του 4ήμερου, το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης οργάνωσε και συμμετείχε σε μία σειρά δράσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες: Στις 18/3 στο 5ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης στην ΕΡΤ3, σύντροφοι και φίλοι του «Ξ» μοιράσανε φυλλάδια και καλέσανε τον κόσμο να φέρει είδη πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχη δράση οργανώθηκε και στο Λαγκαδά, στις 19/3 ενώ στις 20/3 στην Τούμπα, η Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας στην οποία δραστηριοποιούνται τα μέλη του «Ξ», συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης στο μεζεδοπωλείο «Σάσσου».
Και στις τρεις δράσεις συλλογής προϊόντων, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν για μία ακόμα φορά συγκινητική, με την πλειοψηφία να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας. Τα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς, στην αποθήκη των αλληλέγγυων που τροφοδοτούν τον καταυλισμό στο Χέρσο.
Το Σάββατο 29/3 το «Ξ» συμμετείχε στην αντιρατσιστική πορεία. Η πορεία κατάληξε στο λιμάνι, χώρο που φιλοξενούνται –με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής – πρόσφυγες.
Βόλος
Συνέντευξη που έδωσε ο σύντροφος Νίκος Κανελλής, το Σάββατο 19 Μάρτη, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο
Δυναμική συγκέντρωση και παρέμβαση με μικροφωνική και μοίρασμα υλικού πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Σάββατο 19 Μαρτίου, στα πλαίσια των πανελλαδικών και διεθνών δράσεων για τους πρόσφυγες και ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το ΕΕΚ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών καθώς και μια ομάδα νέων μεταναστών από το Πακιστάν που μένει στο Βόλο. Στα πλαίσια της παρέμβασης διαβάστηκαν κείμενα από το μικρόφωνο, μοιράστηκε πολύ υλικό και αναρτήθηκαν πανό.
Σε ότι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου ήταν σαφέστατα θετική χωρίς βέβαια να λείπουν και οι περιπτώσεις της αδιαφορίας, κυρίως από ανθρώπους που εμφανώς ανήκουν σε όσους έχουν ακόμη ψηλά εισοδήματα.
Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι, προερχόμενοι κατά βάση από τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και φυσικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Αρκετοί ρωτούσαν πως μπορούν να βοηθήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λ.Π., μέλος πολιτιστικού συλλόγου σε χωριό του Πηλίου, η οποία μας ενημέρωσε ότι ο Σύλλογός της έχει συγκεντρώσει πολλά πράγματα για τους πρόσφυγες και ψάχνει τρόπο να τους τα στείλει και ζήτησε επικοινωνία με την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας.