17o Αντιρατσιστικό Κάμπινγκ της Y.R.E

Της Λίτσας Πάτρα

Για 17η  συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το κάμπινγκ της YRE στη Νάξο και συγκεκριμένα στην Αγία Άννα από τις 23 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο το κάμπινγκ της YRE έδωσε την ευκαιρία σε κόσμο που επιθυμούσε να κάνει οικονομικές και εναλλακτικές διακοπές να τις πραγματοποιήσει.

Η συμμετοχή του κόσμου για άλλη μία χρονιά ήταν πολύ σημαντική αφού περίπου 300 άτομα πέρασαν από το κάμπινγκ. Πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία συντρόφων/ φισσών  από άλλες χώρες όπως από το Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο και από την Αμερική, οι οποίοι συνέβαλλαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους τόσο στις συζητήσεις όσο και στις κουβέντες μεταξύ των συμμετεχόντων δίνοντας μας μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους.

Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο με πρωινές συζητήσεις με διάφορα θέματα, όπως για τα εργατικά σωματεία, το ΔΝΤ και τα εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα, για την μετανάστευση και το ρατσισμό στην σημερινή εποχή της κρίσης, για την ακροδεξιά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για την εγκληματικότητα στις γειτονιές μας και πως την αντιμετωπίζουμε, για τον βιασμό στην Αμάρυνθο, για το Gamato info και τις πνευματικές ελευθερίες. 

Πέρα από τις συζητήσεις έγιναν τρεις προβολές ταινιών: «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» «Όταν μιλούν οι λαοί» του Χάουαρντ Ζιν και το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «πωλείται ζωή». Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν επίσης μία εκδρομή στα βασικά σημεία του νησιού, τρία πάρτι στην παραλία της Α. Άννας, μουσική βραδιά με την παρουσία του Σ. Γραμμένου, καραόκε και παιχνίδια. Τέλος παρακολουθήσαμε το θεατρικό δρώμενο που ετοίμασε μία ομάδα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο κάμπινγκ αλλά και ένα πολυφωνικό συγκρότημα από την Κοζάνη που συμμετείχε επίσης στο κάμπινγκ.  

Κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών ημερών γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες για διάφορα θέματα, γεμίσαμε τις μπαταρίες μας και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την ήδη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 18ο κάμπινγκ σε νέο μέρος και με φρέσκιες ιδέες και δράσεις. 

 Η Green Attack στο camping της YRE

Της Γιώτας Πετροπούλου

    

 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Green Attack -μέτωπο για το περιβάλλον- συμμετείχε στο καθιερωμένο ετήσιο camping της Yre, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να μαζικοποιήσει τον κόσμο απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος που ανελέητα πλήττεται στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” που κάποιοι θέλουν να αποκαλούν.

Κατά τη διάρκεια του camping πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις με θέμα: “ Οικονομική κρίση-Περιβαλλοντική κρίση:Oι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον”, “Σε ποιον ανήκει το νερό; Οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη μόλυνση των όλο και πιο περιορισμένων πηγών γλυκού νερού στη Λ. Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη” και “Διατροφική Κρίση: Μεταλλαγμένα, υβρίδια εξαρτημένα από τα αγροχημικά, και άλλα τρομαχτικά πράγματα που μαςσερβίρουν οι πολυεθνικές των τροφίμων” καθώς και μια προβολή του ντοκιμαντέρ “Πωλείται ζωή” για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Χιλή και της συνέπειες της στην καθημερινότητα του λαού.

Εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον, τα προβλήματα που προκαλεί η ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλο τον κόσμο, τα είδη των τροφίμων που προσφέρουν οι εταιρίες στην  αγορά για κατανάλωση κ.τ.λ.. Αρκετός λοιπόν ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε τις εισηγήσεις αυτές για τα παραπάνω θέματα, πολλές απόψεις ακούστηκαν ενώ η ανησυχία και το ενδιαφέρον για το μέλλον του περιβάλλοντος αλλά και της δικιάς μας ζωής και της υγείας ήταν φανερά.

  Την ίδια στιγμή στο χώρο του camping καθημερινά λειτουργούσε τραπεζάκι της GrAt με υλικά από όλες τις δράσεις της τόσο για ενημέρωση όσο και για οικονομική ενίσχυση. Η επαφή και συνεργασία  με τον κόσμο αποτελεί ότι πιο σημαντικό, για αυτόν ακριβώς το λόγο η GrAt  φροντίζει να υπάρχει εύκολη επικοινωνία με τα μέλη της αλλά και όποιον γενικώς ενδιαφέρεται μέσα από την ιστοσελίδα της (www.green-attack.blogspot.com), τις παρεμβάσεις που οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κεντρικά σημεία αλλά και τις συζητήσεις που πραγματοποιεί με θέμα τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Στην μάχη για τη προστασία του περιβάλλοντος και της δικιάς μας ζωής, οφείλουμε να μπούμε έμπρακτα και δυναμικά μέσα από συμμετοχές σε περιβαλλοντικά κινήματα και ουσιαστικές δράσεις, για αυτό και η Green Attack καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν σ’ αυτόν τον δύσκολο και σκληρό αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ανθρώπινης ζωής.   

Οι συζητήσεις του  Ξεκινήματος

Του Ιάκωβου Παναγόπουλου

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα κάμπινγκ έτσι και φέτος το Ξεκίνημα συμμετείχε  και οργάνωσε τις δικές του συζητήσεις στο χώρο του κάμπινγκ. Οι συζητήσεις που διοργανώθηκαν είχαν μεγάλη συμμετοχή του κόσμου του κάμπινγκ αλλά και της Νάξου γενικότερα. Λόγω της κρίσης αλλά και τις επίθεσης και των νέων μέτρων του ΠΑΣΟΚ οι συζητήσεις προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, κάτι που φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή και την συμβολή τους στις κουβέντες.

Μεγάλη συμβολή για την επιτυχία των συζητήσεων ήταν η συμμετοχή των συντρόφων και των συντροφισσών από το εξωτερικό που αυτή την φορά ήταν η πιο μεγάλη και πιο δυναμική από κάθε άλλη φορά.

Η πρώτη συζήτηση είχε θέμα «κρίση και λιτότητα. Ποιός φταίει; Ποιος πληρώνει; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της αριστεράς;» Σε αυτήν την συζήτηση συμμετείχε ο  Μarco Verrugio: μέλος της Κ.Ε. της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας και της αντιπολιτευτικής τάσης Controcorrente.

Το θέμα της δεύτερης συζητήσεις ήταν «Ευρώπη και κρίση: εργατικοί αγώνες και η πάλη για μια νέα αριστερά». Συμμετείχαν οι σύντροφοι Sonja Grush, μέλος του SLP στην Αυστρία και ο  Neil Cafferky μέλος του SP από την Ιρλανδία, ενώ τοποθετήθηκαν σύντροφοι από Αμερική, Βέλγιο και Ισπανία.

Οι συζητήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ζωντάνια και  συμμετοχή του κόσμου και μας έδωσαν ελπίδα για το μέλλον. Η συμμετοχή των συντρόφων από το εξωτερικό μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν παλεύουμε μόνοι μας αλλά παλεύουμε όλοι μαζί διεθνώς για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα της καταπίεσης και της φτώχειας.                                                         

Οι μαθητές έδωσαν τον τόνο

Του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη

                                              

Και φέτος το Μαθητικό Ξεκίνημα είχε ενεργή παρουσία στο κάμπινγκ της YRE. Οι σύντροφοι μαθητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, μετά τις καλοκαιρινές τους εξετάσεις- και για πολλούς μετά το άγχος των πανελληνίων- συμμετείχαν στην εκστρατεία για το κάμπινγκ, μέσα από τα μοιράσματα που γινόντουσαν σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ, συναυλίες, καφετέριες κλπ, με αφισοκολλήσεις και με τη δική τους παρουσία στη Νάξο.

Έδιναν έναν άλλο τόνο στις δραστηριότητες και στη ζωή του κάμπινγκ, μέσα απ’ τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό που έβγαζαν. Απ’ το μπαρ και το θεατρικό, μέχρι την πολιτική τους συμμετοχή στις συζητήσεις.

Δεν έμειναν, όμως, μόνο εκεί αλλά προχώρησαν στη διοργάνωση συζήτησης με θέμα «Οι φασίστες απειλούν σε σχολεία και γειτονιές», ως επιστέγασμα της πολύμηνης αντιφασιστικής εκστρατείας μας. Τόσο το άνοιγμα της κουβέντας, όσο και το κλείσιμο, έγινε από μαθητές που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Στην κουβέντα πιάστηκε το ζήτημα της ανόδου του φασισμού στα μαθητικά στρώματα, οι εγκληματικές δράσεις των φασιστικών οργανώσεων, η ανάγκη για μαζική κινητοποίηση για να τους αντιμετωπίσουμε και η σύνδεση με το ζήτημα της ανατροπής του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Στη συζήτηση συμμετείχαν και μαθητές και μαθήτριες που αισθάνθηκαν άνετα να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους. Πολύτιμη ήταν και η παρουσία των συντρόφων από την CWI, που έδιναν μια συνολική διεθνιστική διάσταση στον αντιφασιστικό αγώνα.

Επιπλέον οργανώθηκε και μια πιο μικρή συζήτηση για δύο μεγάλους επαναστάτες, τον Τσε Γκεβάρα και τον Λέον Τρότσκι.

Ευχαριστούμε θερμά τους συντρόφους και τους φίλους που γνωρίσαμε εκεί από διάφορες πόλεις και χώρες και που το επόμενο διάστημα θα δώσουμε κοινές μάχες. Γιατί, μπορεί να γεμίσαμε τις μπαταρίες μας, αλλά τώρα που γυρνάμε  στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ή στη γειτονιά μας,  πρέπει να κάνουμε αυτούς τους χώρους, χώρους αγώνα! Και σ’ αυτούς τους αγώνες πρέπει όλοι μας να βγούμε μπροστά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα