Άλλο ένα αντιρατσιστικό κάμπινγκ της Y.R.E- Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη- πραγματοποιήθηκε και αυτό το καλοκαίρι. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια συνεχίζεται με την ίδια όρεξη και διάθεση να συνδυάσουμε τις συζητήσεις, τον προβληματισμό, την ανταλλαγή απόψεων με τις προβολές ταινιών, τις εκδρομές και τα πάρτι.
Το 16ο αντιρατσιστικό κάμπινγκ έγινε στην Κέρκυρα , στο βόρειο κομμάτι της, στις Καρουσάδες, από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου. Εκατοντάδες νέοι και νέες συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια μας. Η σύνθεση του κόσμου πολυεθνική! Εκτός από την Ελλάδα συμμετείχαν άτομα από την Κύπρο, τη Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αλβανία, Μολδαβία, καθώς και από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο με 16 συζητήσεις συνολικά, θεατρικό δρώμενο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην πόλη της Κέρκυρας, εκδρομή στις ανατολικές ακτές του νησιού, προβολές ταινιών, όπως το ice age 3, milk, βαλς με τον Μπασίρ, το κύμα, αλλά και προβολές ντοκιμαντέρ. Δεν έλειψαν ούτε τα πάρτι, στο Σιδάρι, στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στο χώρο του κάμπινγκ, ούτε οι αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές καθώς υπήρξαν πολλοί με μουσικά όργανα που είχαν τη διάθεση να τραγουδήσουν και να παίξουν.
Οι συζητήσεις ποικίλες για να καλύψουν όλα τα ενδιαφέροντα. Η πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το ζήτημα των μεταναστών όπου το άνοιγμα έγινε από την Τίμοθι Αμπτούλ, θύμα ρατσιστικής επίθεσης από τον ρατσιστή Καζάκο το 1999, όπου η αποκατάσταση των θυμάτων του Καζάκου αποτελούσε βασική εκστρατεία της YRE για πολλά χρόνια. Υπήρξαν συζητήσεις που αφορούσαν το περιβάλλον, όπως το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και των τοπικών κινημάτων για τους ελεύθερους χώρους. Συζητήσεις ιστορικές όπως η συζήτηση για το κραχ του 1929 σε αντιπαραβολή με την οικονομική κρίση του σήμερα, ή η συζήτηση για τα 20 χρόνια από την κατάρρευση του σταλινισμού στην οποία τα συμπεράσματα που βγήκαν στο τέλος είναι πολύ χρήσιμα για το τι είδους δουλειά μπορεί και πρέπει να γίνει στη κοινωνία ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση συντρόφου από την Γερμανία όπου μας παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν στην κοινωνία της Γερμανίας μετά την κατάρρευση στο βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και στη συνείδηση του κόσμου.
Μία από τις συζητήσεις που ξεχώρισε ήταν η συζήτηση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και την επίθεση που δέχτηκε υπερασπιζόμενη τα εργασιακά της δικαιώματα, αλλά και η κουβέντα για τους νέους εργαζόμενους και την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν πρωτοβάθμια σωματεία ενεργά και δυναμικά. Στην κουβέντα αυτή πήραν μέρος συνδικαλιστές από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, όπως από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και από τον χώρο της Vodafone. Κοινό στοιχείο οι εργασιακές συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν αλλά και οι προσπάθειες τους να λύσουν τα προβλήματα μέσα από την δημιουργία δυναμικών πρωτοβάθμιων σωματείων.
Τέλος υπήρξαν συζητήσεις που αφορούσαν κινήματα όπως το κίνημα «Alert» στην Κύπρο ενάντια στην αστυνομική βία και τρομοκρατία όπου το άνοιγμα έκανε η Στεφανή Πολυκάρπου, μέλος του συντονιστικού της alert, για το θέμα της εξάρτησης που παρουσιάστηκε από φοιτητές του Ψυχολογικού τμήματος του ΑΠΘ αλλά και για την θεωρία του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών που φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής.
Λίτσα Πάτρα
Η Green Attack στο κάμπινγκ της YRE
Για δεύτερη φορά, η Green Attack-μέτωπο για το περιβάλλον συμμετείχε στο 16ο κάμπινγκ της YRE στην Κέρκυρα.
Κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ διοργανώσαμε τρεις συζητήσεις. Επίσης, είχαμε περίπτερο με υλικά από τις δράσεις που αναπτύξαμε την προηγούμενη χρονιά, στην πλατεία Σπιανάδα στην πόλη της Κέρκυρας, όπου παρουσιάστηκε αργότερα και το θεατρικό της YRE.
Τα θέματα των συζητήσεων ήταν: «κλιματικές αλλαγές- η μητέρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη/υπάρχει λύση; Η πράσινη ανάπτυξη κ η απάντηση των κινημάτων», « κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι βλαβερές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία» και «τοπικά κινήματα πόλης- η απάντηση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι αγώνες των πολιτών».
Οι συζητήσεις ήταν αρκετά ζωντανές, μιας και το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, είτε αυτό αφορά την τσιμεντοποίηση του πάρκου της γειτονιάς, είτε η εγκατάσταση μιας κεραίας, αφορά τον καθένα και τη καθεμία από εμάς και μπορούμε όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε. Για αυτό και αναφερθήκαμε και σε πολλά παραδείγματα επιτυχημένων αγώνων για τέτοια ζητήματα, όπως ο Ελαιώνας, το ανθιμοπέδι στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο τοπικό κίνημα της περιοχής, τον αγώνα των κατοίκων στη Λευκίμμη ενάντια στη δημιουργία του Χ.Υ.Τ.Α.
Αυτές τις μέρες στο καταπράσινο χώρο του κάμπινγκ (πράγμα σπάνιο για τις πόλεις μας!) κουβεντιάσαμε και μοιραστήκαμε εμπειρίες από δράσεις που αναπτύξαμε σε διάφορες περιοχές και δώσαμε αγωνιστικό ραντεβού για τις επόμενες που θα έρθουν.
Κλαίρη Κουντούρη
Θεατρικό δρώμενο στην πόλη της Κέρκυρας
Το θερινό θεατρικό δρώμενο της YRE πραγματοποιήθηκε φέτος στην Σπιανάδα, την κεντρική πλατεία της Κέρκυρας. Το θεατρικό της YRE είναι ένας θεσμός που κρατά 16 χρόνια, όσο δηλαδή και το ίδιο το κάμπινγκ. Φέτος στη δημιουργία της παράστασης συνέβαλαν 25 συνολικά άτομα: 2 διοργανωτές, 2 μουσικοί και 21 ηθοποιοί. Ήταν μια ομάδα με διεθνείς συμμετοχές. Πέρα από την Ελλάδα, ο θίασος είχε μέλη από την Κύπρο, την Κένυα, τον Λίβανο, το Βέλγιο και την Τσεχία. Οι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους στραφήκαμε είχαν να κάνουν με τη φετινή ταραχώδη επικαιρότητα: τα Δεκεμβριανά, τον πόλεμο της Γάζας, την δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, το νέο νόμο για το ιδιώνυμο της κουκούλας, τη γρίπη των χοίρων, το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και του ρατσισμού.
Με καταγγελτικούς τόνους σε κάποια σημεία, με πιο παιγνιώδης και ειρωνικούς σε άλλα φωτίσαμε τα παραπάνω γεγονότα φιλτράροντας τα πρώτα μέσα από τη δική μας κριτική ματιά.
Κάθε χρόνο οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την διοργάνωση του θεατρικού έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια γοητευτική πρόκληση: την δημιουργία ενός δρώμενου μέσα σε 4 μόνο ημέρες σπαρμένες στη διάρκεια ενός υπερδραστήριου αντιρατσιστικού κάμπινγκ με υπερδραστήριους κατασκηνωτές, αποφασισμένους να ζήσουν κάθε λεπτό των 9 αυτών ημερών. Η πρόκληση λοιπόν έγκειται σε αυτό ακριβώς το σημείο: στο να καταφέρεις να διεκδικήσεις από τους ανθρώπους αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή, ένα σημαντικό κομμάτι από τον εκεί χρόνο τους.
Τα παιδιά φέτος προσέφεραν αυτόν τον χρόνο, μοιράστηκαν τις ιδέες τους και της προτάσεις τους και φυσικά ζωντάνεψαν με την ψυχή τους και τα σώματα τους τα όσα παρέα δουλέψαμε! Απόδειξη το δυνατό χειροκρότημα που εισπράξαμε από το κοινό σαν γερή αποζημίωση με τη λήξη της παράστασης!
Ελεάνα Γεωργούλη
________________________________
Θα προκάλεσε έκπληξη σε Βρετανούς τουρίστες στην Κέρκυρα στις αρχές Αυγούστου ένα μεγάλο πανό που έγραφε στα αγγλικά «Δείξτε στο ρατσισμό την κόκκινη κάρτα». Αυτό το πανό έδειχνε την είσοδο στο 16ο Κάμπινγκ της YRE, που έγινε στις Καρουσάδες της Κέρκυρας.
Το γεγονός, εκτός από μια εκπληκτική αφορμή για διακοπές, ήταν και μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητηθεί το πώς θα νικηθεί ο ρατσισμός και ο φασισμός, αλλά και πώς να γίνουν κοινοί αγώνες των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη. Πολύ γρήγορα, ο χώρος του κάμπινγκ γέμισε με σκηνές καθώς κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα ήρθαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Μαζί με τους Έλληνες νεολαίους, βρέθηκαν οικογένειες μεταναστών, και άλλοι Ευρωπαίοι από τη Γαλλία, την Ιταλία το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Τσεχία.
Ο χώρος του κάμπινγκ βρισκόταν λίγα λεπτά μακριά από την παραλία, ενώ η φτηνή καντίνα και το μπαρ φρόντιζε να κρατάει το κέφι συνήθως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Ένας υπαίθριος χώρος πίσω από το μπαρ αποδείχτηκε πολύ χρήσιμος, όχι μόνο για συναντήσεις υπό τη σκιά των δέντρων το πρωί, αλλά και για τις συζητήσεις και τις προβολές ταινιών το απόγευμα. Οι επισκέπτες από τις υπόλοιπες χώρες, εμού συμπεριλαμβανομένου, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις καθώς οι μεταφραστές έκαναν πολύ καλή δουλειά έτσι ώστε να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.
Η Virginie Pregny, μέλος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στη Γαλλία και ο Marco Verrugio, μέλος της Επανίδρυσης στην Ιταλία, μίλησαν σε μία πολύ ζωντανή κουβέντα για τις εξελίξεις στα νέα κόμματα των εργαζομένων στην Ευρώπη. Αυτά τα κόμματα είναι ζωτικής σημασίας στον αγώνα εναντίων των αντιδραστικών δεξιών κομμάτων. Χωρίς μία σοσιαλιστική προοπτική, ρατσιστικές και εθνικιστικές ιδέες μπορούν να κερδίσουν έδαφος σε ψηφοφόρους που είναι οργισμένοι με την αποτυχία των κομμάτων του συστήματος να προσφέρουν θέσεις εργασίας και υπηρεσίες μέσα στην κρίση. Οι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν την ανάγκη αυτά τα νέα κόμματα να αποτελέσουν μία πραγματική εναλλακτική με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Εγώ έκανα ένα άνοιγμα στη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιας, εξηγώντας γιατί κόμματα σαν το BNP είχαν κέρδη στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Τα λαϊκίστικα συνθήματα του BNP που επιτίθονταν στην διαφθορά των πολιτικών, μαζί με την καθίζηση των ποσοστών των Εργατικών, έδωσαν την ευκαιρία στο ακροδεξιό αυτό κόμμα να εκλέξει 2 ευρωβουλευτές. Παρόλα αυτά, η ενίσχυση τους μπορεί να υποβαθμιστεί μέσω καμπανιών που να ζητάνε δουλειές και σπίτια αντί για ρατσισμό. Συνδικαλιστικοί αγώνες όπως η κατάληψη εργοστασίου Vestas και η νίκη στο Λίντσευ, μπορούν επίσης να σταματήσουν τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς και να ενώσουν τους εργαζόμενους σε δράσεις εναντίων των επιθέσεων των αφεντικών.
Martin Powell-Davies, Αγγλία
_______________
Ήταν η πρώτη φορά όπου μέλη της CWI από το Βέλγιο επισκέφτηκαν το κάμπινγκ της YRE. Έτσι ξεκινήσαμε για αυτό δύο νέοι εργαζόμενοι και δύο φοιτητές. Παίρνοντας μέρος σε αυτό ενθουσιαστήκαμε για πολλούς και διάφορους λόγους.
Δίπλα σε μία πολύ ωραία τοποθεσία στην Κέρκυρα, με καλό καιρό, υπήρχαν μία σειρά από πολλές και ωραίες συζητήσεις. Συζητήσεις όπως η κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς, που συζητήσαμε διεξοδικά τις πρώτες μέρες, μας έδειξαν πως τα οικονομικά αίτια που γεννούν το ρατσισμό μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Από την άλλη καθώς προσπαθούσαμε να χτίσουμε ένα κίνημα στο Βέλγιο, συχνά για οικολογικά θέματα, οι συζητήσεις για το περιβάλλον μας φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και ουσιαστικές. Επίσης ενδιαφέρουσα μας φάνηκε και η κουβέντα για την εξέγερση του Δεκέμβρη καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα με χρήσιμα μαθήματα και συμπεράσματα για το μέλλον.
Νομίζω πως όλες οι συζητήσεις ήταν για μας, όπως και για τους Έλληνες συμμετέχοντες, μία επιπλέον επιβεβαίωση για αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε διεθνώς. Παρατηρήσαμε δηλαδή, μέσα από διαφορετικές τοποθετήσεις ότι υπάρχουν τα ίδια θέματα και προβλήματα ανάμεσα στους καπιταλιστές και στους εργάτες ανεξάρτητα από τη χώρα. Μάθαμε ο ένας από τον άλλον και οργανωθήκαμε ενάντια στο ρατσισμό και στον καπιταλισμό, για μία σοσιαλιστική κοινωνία.
Ο συνδυασμός όλων αυτών με τις ενδιαφέρουσες και χαρούμενες δραστηριότητες, όπως το θεατρικό δρώμενο, έκαναν τις διακοπές μας ευχάριστες και ανανέωσαν το ραντεβού μας για το 17ο κάμπινγκ.
Wouter Wanzeele, Βέλγιο
_________________
Όταν το 2007 άκουσα για πρώτη φορά για το κάμπινγκ της YRE,ήξερα ότι σίγουρα θα έπαιρνα μέρος κάποια στιγμή. Έτσι πήρα την απόφαση φέτος να συμμετάσχω στο κάμπινγκ, κάτι που πραγματικά άξιζε. Δεν ήταν μόνο το μέρος της διαμονής πραγματικά όμορφο, με πολλούς χώρους, με σκιά κάτω από τα δέντρα, αλλά και ο συνδυασμός των συζητήσεων, της ηλιοθεραπείας, του κολυμπιού και των πάρτι τα βράδια ήταν σε πλήρη ισορροπία. Επιπλέον πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την πολύ καλή διοργάνωση του κάμπινγκ πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει η άποψη ότι οι Γερμανοί είναι πολύ οργανωμένοι σε σύγκριση με τους «νότιους ανθρώπους»!
Καθώς άκουγα και έπαιρνα μέρος στις συζητήσεις συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν ίδια με την κατάσταση στη Γερμανία όπου υπάρχει ένα νέο αριστερό κόμμα, το αποκαλούμενο «Η Αριστερά». Ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις τις εμπειρίες των Ελλήνων συντρόφων μιλώντας μαζί τους. Έτσι έμαθα αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τέλος η συζήτηση που μου άρεσε πολύ ήταν αυτή για τα 20 χρόνια από την κατάρρευση του σταλινισμού επειδή η κατάληξη της φανέρωσε πόσο ξεκάθαρα και απτά είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν για το τι είδους δουλεία πρέπει να γίνει σήμερα.
Johannes Ullrich, Γερμανία
Το Ξεκίνημα στο 16ο Αντιρατσιστικό κάμπινγκ της YRE
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στην πανέμορφη Κέρκυρα, το «Ξεκίνημα» έδωσε το παρόν στο κάμπινγκ της YRE διοργανώνοντας τις δικές του ξεχωριστές συζητήσεις στον χώρο του κάμπινγκ.
Η συμμετοχή στις συζητήσεις του «Ξ» φέτος ενδεχομένως ήταν από τις πιο μαζικές σε αντίστοιχα κάμπινγκ και δικαιολογημένα. Όχι μόνο η θεματολογία ήταν ενδιαφέρουσα αλλά καθοριστικής σημασίας ήταν και η συμμετοχή από συντρόφους και συντρόφισσες από χώρες του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην συζήτηση με θέμα «Η κρίση και η αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη» συμμετείχαν οι Marco Verrugio (μέλος της ΚΕ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και της αντιπολιτευτικής τάσης Controcorrente, Virginie Pregny (στέλεχος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στην Γαλλία), ενώ τοποθετήθηκαν και σύντροφοι από την Αγγλία, το Βέλγιο και την Γερμανία
Η δεύτερη συζήτηση που διοργάνωσε το «Ξ» αφορούσε στην άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, πώς συνδέεται με την κρίση και πως πρέπει να την αντιμετωπίσει η αριστερά.
Οι συζητήσεις, εκτός από το ότι ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος γιατί έχουν σημασία για την καθημερινότητά των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών/-τριών, ήταν και πολύ ζωντανές αποδεικνύοντας πως αυτά τα ζητήματα απασχολούν όλο και περισσότερο κόσμο και η αριστερά πρέπει να δώσει προοπτική και ελπίδα σε αυτά τα ερωτηματικά, να πείσει και να συσπειρώσει.
Η παρουσία της αντιπροσωπείας από το εξωτερικό μας έπεισε και για κάποια ακόμη πράγματα: πως δεν παλεύουμε μόνοι μας, σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα αλλά παίρνουμε εμπειρία και κουράγιο από συντρόφους και συντρόφισσες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και όπως εμείς παλεύουν για να τα ανατρέψουν.
Όπως και κάθε χρόνο το «Ξ» εγκαινίασε το βιβλιοπωλείο του στην Κέρκυρα με πλούσια ύλη σε μπροσούρες, πολιτικά και λογοτεχνικά βιβλία που κάλυπταν πολλές ανάγκες για αναψυχή αλλά και πολιτικές- ιστορικές αναζητήσεις<br/>
Και του χρόνου λοιπόν!
Άννα Κλείτσα