16η Διακυβερνητική Σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Στο ίδιο έργο θεατές…

της Κάτιας Κλείτσα

 

Στις 29/11 ξεκίνησε στο Κανκούν του Μεξικό η ετήσια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 193 κρατών. Η συνδιάσκεψη καλείται θεωρητικά να καταλήξει σε μια νέα δεσμευτική συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, καθώς η συμφωνία του Κιότο λήγει το 2012. Ωστόσο, καθώς το έργο το έχουμε ξαναδεί, δεν περιμένουμε καμία ανατροπή, ούτε και «ευτυχισμένο τέλος» στο Κανκούν…

Ένα χρόνο πριν, στην αντίστοιχη συνδιάσκεψη που τότε είχε λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη (και η οποία είχε μάλιστα κοστίσει 143 εκ. ευρώ), το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωριστεί πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας(!) αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί κανένας συγκεκριμένος και δεσμευτικός στόχος για την μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου παγκόσμια.

Πόσα λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε από την φετινή σύσκεψη, όταν πλέον οι ίδιοι οι σύνεδροι εμφανίζονται ακόμα πιο «μετριοπαθείς» και ξεκαθαρίζουν πως είναι απίθανο να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα; Η κοινοτική επίτροπος της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, Κόνι Χέντεγκαρντ σε δηλώσεις της αναφέρει ξεκάθαρα: «δεν αναμένουμε να υπογραφεί στο Κανκούν ένα δεσμευτικό πρωτόκολλο… Το μόνο που προσπαθούμε ως Ε.Ε. είναι με συγκεκριμένες αποφάσεις να δρομολογήσουμε σε διεθνές επίπεδο δράσεις για την προστασία του κλίματος».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Μεξικό, Φελίπε Καλντερόν: «Το βασικό θέμα συζήτησης της συνόδου είναι η προσαρμογή της ανθρωπότητας στις νέες συνθήκες»! Με δυο λόγια, οι κυβερνώντες ανά τον πλανήτη δεν σκοπεύουν να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Οι μόνες δαπάνες που είναι «διατεθειμένοι» να κάνουν, αφορούν έργα για την αντιμετώπιση όχι των αιτιών που γεννούν την κλιματική αλλαγή, αλλά των συνεπειών της (π.χ. φράγματα που να προστατεύουν τις περιοχές που απειλούνται από την άνοδο της θάλασσας κοκ.).

Για μία ακόμα χρονιά λοιπόν, οι «υπεύθυνοι» για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή παίζουν μπροστά στα μάτια μας ένα θέατρο υποκρισίας, δήθεν ενδιαφέροντος και ψεύτικων υποσχέσεων. Στο αντίβαρο όλων αυτών όμως, υπάρχει το περιβαλλοντικό κίνημα. Πέρσι κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, το περιβαλλοντικό κίνημα οργάνωσε αντισύνοδο με κόστος πολύ μικρότερο των 143 εκ. ευρώ και συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη των 193 «σωτήρων» του ΟΗΕ, καθώς και μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν αγωνιστές απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό το κίνημα χρειάζεται να δυναμώσει, και συγκεκριμένα τα κομμάτια του που είναι έτοιμα να έρθουν σε ρήξη με τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, τους καπιταλιστές που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του.

Ο πλανήτης θερμαίνεται…

 Τα τελευταία 100 χρόνια η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8oC. Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, όμως προκαλεί τεράστιες αλλαγές στο κλίμα της γης, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει την όψη του πλανήτη και επηρεάζει όλες τις μορφές ζωής.   – oι πάγοι λιώνουν… – oι ωκεανοί θερμαίνονται, η στάθμη τους αυξάνεται και το pH τους γίνεται πιο όξινο… – πολλές περιοχές του πλανήτη θα αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά κύματα καύσωνα με ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη διάρκεια καθώς και πιο έντονες και πιο παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας… – την ίδια στιγμή άλλες περιοχές του πλανήτη θα πλήττονται ταχτικότερα από καταστροφικές καταιγίδες, τυφώνες και πλημμύρες.

Σήμερα η κλιματική αλλαγή σκοτώνει 300.000 ανθρώπους το χρόνο.

Μέχρι το 2030 οι ετήσιοι θάνατοι θα φτάνουν τις 500.000.  Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, η κλιματική αλλαγή… … θα δημιουργήσει τουλάχιστον 250 εκατομμύρια πρόσφυγες (ενώ μέχρι το 2100 ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1 δις), … θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές περισσότερων από 650 εκατομμυρίων ανθρώπων, … θα απειλήσει με εξαφάνιση το 25% των θηλαστικών, το 12% των πουλιών και το 30% της χλωρίδας του πλανήτη.   Μέχρι το 2100 η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο: από 2oC έως και 6oC, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στο κλίμα της γης τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα