14ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Προοπτικές και καθήκοντα

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 9/2/2015, το 14ο συνέδριο της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ΠΟΕΔΗΝ. Στο συνέδριο αυτό το Ξεκίνημα παρεμβαίνει μοιράζοντας την προκήρυξη που ακολουθεί, μαζί με την κεντρική προκήρυξη των ημερών, «Ούτε βήμα πίσω!».

Επίσης, στο συνέδριο, το  «Ξ» στηρίζει την υποψηφιότητα του συντρόφου Νίκου Μαλίνογλου,  για το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Ο σ. Ν. Μαλίνογλου κατεβαίνει σαν ανεξάρτητος–συνεργαζόμενος με την συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ–Υγειονομικών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Η καταστροφή στο χώρο της Υγείας στα χρόνια των Μνημονίων είναι βιβλική. Παρότι τα ξέρουμε και ζούμε καθημερινά, και πάλι οι αριθμοί σοκάρουν κι εμάς τους ίδιους:

  • 6,3 εκατ. πολίτες είναι σήμερα γύρω ή κάτω από το όριο της φτώχειας! 2,5 εκατ. είναι οι ανασφάλιστοι, 1,5 εκατ. είναι οι άνεργοι! Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, μειώθηκαν κατά 60% οι δαπάνες για την Υγεία! 
  • 20.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα 4 τελευταία χρόνια.  Δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη. 11 νοσοκομεία καταργήθηκαν, 10.000 κρεβάτια έκλεισαν. 
  • Το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δις ευρώ που ήταν το 2010 μειώθηκε στα 4,5 δις ευρώ το 2014. 
  • Έτσι, είδαμε την επιστροφή της ελονοσίας, που είχε εξαλειφθεί τη δεκαετία του 1970, την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης και των κρουσμάτων AIDS κατά 700-800% τα 4 τελευταία χρόνια. 

Σήμερα έχουμε την Αριστερά στην Κυβέρνηση. Ζητάμε απ’ αυτήν να αντιστρέψει αυτή την καταστροφή. Διεκδικούμε πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν δημόσια παροχή φροντίδας και νοσηλείας. Ζητάμε να προχωρήσει η λειτουργία των 150 έτοιμων κρεβατιών ΜΕΘ στα νοσοκομεία με την απαιτούμενη στελέχωση σε προσωπικό.

Ο αγώνας δεν είναι περίπατος

Όλα όμως δείχνουν πως ο αγώνας μας για όλα αυτά κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι. Η νέα κυβέρνηση είναι ήδη αντιμέτωπη με τους ωμούς εκβιασμούς της Μέρκελ και των άλλων «όρνεων» της ΕΕ. Θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με τα ντόπια συμφέροντα που λυμαίνονται την οικονομία γενικά και το χώρο της Υγείας πιο ειδικά.

Γι’ αυτό, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για αγώνες. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Μαζί με τις Σκουριές. Μαζί με τον κόσμο που θα κατεβεί στις πλατείες στις 11 και στις 15 του μήνα. Μαζί με όλη την κοινωνία που θέλει να στηρίξει όλα τα θετικά της νέας κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα να της υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις της.

Περάσαμε από ήττες

Οι ήττες της προηγούμενης περιόδου, παρότι το κίνημα έδωσε μεγάλους αγώνες, στιγμάτισαν αρνητικά τη διάθεση του, οδηγώντας το, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε κάμψη.

Γι’ αυτό δεν φταιει το κίνημα αλλά η ανυπαρξία μιας αποφασιστικής ηγεσίας με πρόγραμμα και προοπτική που θα τους ενέπνεε. Ο ρόλος που έπαιξε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ο «κυβερνητικός συνδικαλισμός», ήταν αισχρός και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο κίνημα μας.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, μακριά από τις ανάγκες μας

Από τους πρωταγωνιστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Πάντα πίσω από τις ανάγκες. Πάντα σύρονταν πίσω από τους αγώνες που έδιναν μια σειρά σωματεία όχι για να τους βοηθήσει πραγματικά να συντονιστούν, να κλιμακωθούν κι έτσι να νικήσουν, αλλά για τους ελέγξουν και να τους κλείσουν. Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις μια μέρα πριν γίνουν, ανοργάνωτα και απροετοίμαστα, και μετά έλεγαν ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν ακολουθούν. Ποτέ δεν θέλησαν να δείξουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στο κίνημα, μετέτρεψαν τη δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα σε καρικατούρα. Το βασικό τους όπλο ήταν το ρουσφέτι για να διατηρούν την εξουσία και τα προνόμιά τους. Έτσι κατάντησαν το συνδικαλισμό καριέρα.

Γι’ αυτό, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα αυτού του Συνεδρίου είναι η ανατροπή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η καταδίκη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε.

Θέλουμε μια ΠΟΕΔΗΝ όργανο πάλης και όχι μια ΠΟΕΔΗΝ μακρύ χέρι των κυβερνώντων και δούρειο ίππο μέσα στο κίνημα.

Κατεβαίνουμε συνεργαζόμενοι με το ΜΕ.Τ.Α. Υγειονομικών

Με αυτούς τους στόχους και τις επιδιώξεις θέτουμε υποψηφιότητα, σαν συνεργαζόμενοι, μαζί με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι επιμένουμε στην πάλη για τη συνεργασία της Αριστεράς, για να σπάσει ο κατακερματισμός που επικρατεί και να έχουμε αριστερά προεδρεία και σε επίπεδο σωματείων και ομοσπονδιών.

Σας καλούμε να στηρίξετε με την ψήφο σας για το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ

το Νίκο Μαλίνογλου

πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα