14ο αντιρατσιστικό camping Y.R.E.

Φέτος, η Y.R.E. πάει Πάρο. Μετά από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε μια σειρά από νησιά, με καλή παρέα, με άφθονη ξεκούραση και διασκέδαση, αλλά κυρίως με τη διάθεση να μην κάνουμε απλά “διακοπές”, αλλά να συνδυάσουμε το καλοκαίρι με την καθημερινή πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση…

Μετά από 13 χρόνια προσπαθειών, όχι μόνο να περάσουμε “δημιουργικές μέρες”, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουμε και χαλαρώνουμε, αλλά και να φέρουμε κοντά μας όλους όσους πιστεύουν (και δεν είναι λίγοι), ότι ο σημερινός κόσμος, δεν είναι αυτός που θέλουμε, και ότι μπορούμε να παλέψουμε για αυτόν που πραγματικά χρειαζόμαστε, έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα για όλους!

Από την μεγάλη παρέα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει πολλές εκατοντάδες νέων, (και όχι μόνο), από χώρες της Ευρώπης, μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, από χώρες με εθνικές διαμάχες, (π.χ. από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, από την Κύπρο, την Τουρκία, κλπ), αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, και ότι όλοι μαζί, μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους και ανισότητα.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές των περασμένων camping, από τις συζητήσεις, τα δρώμενα, αλλά και τις εκδρομές, τα πάρτι, όλα όσα συνθέτουν την επιτυχία ενός σημαντικού γεγονότος κάθε καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια.

Πάρος 2001

Το καλοκαίρι του 2001, σημαδεύτηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο των G8 στη Γένοβα, και από τη συζήτηση για το νέο κίνημα που γεννιόταν, το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Φυσικά η συζήτηση αυτή δεν έλειψε από το camping της Y.R.E., προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον για τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού κινήματος, τις προοπτικές του, την ανάγκη σύνδεσής του με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες.

Στη διάρκεια του camping πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική συναυλία στην παραλία, με “Υπόγεια Ρεύματα”, “Φώτα που σβήνουν”, κ.α.

Ρέθυμνο 2002

Το 2002, ήταν η χρονιά της εξάρθρωσης της 17Ν, της “τεράστιας επιτυχίας” της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και του ανοίγματος της συζήτησης για τα αποτελέσματα της ατομικής τρομοκρατίας. Η σχετική συζήτηση στο camping, τράβηξε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον, αφού υπήρχαν αρκετές διαφορετικές απόψεις, πάνω στο θέμα του αν οργανώσεις όπως η 17Ν έχουν προσφέρει στο κίνημα, ή αντίθετα σπρώχνουν τη συνείδηση των εργατικών και νεολαιίστικων στρωμάτων προς τα πίσω.

Ταυτόχρονα βέβαια, φροντίσαμε να επισκεφτούμε την παραλία της Πρέβελης και το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και να οργανώσουμε θεατρικό με τη συνδρομή των ευαίσθητων καλλιτεχνικών ψυχών που συμμετείχαν.

Σαμοθράκη 2003

Σε ένα από τα ομορφότερα νησιά από τα οποία έχουμε περάσει στην πολύχρονη περιπλάνησή μας, πραγματοποιήθηκε το 10ο camping της Y.R.E. Το βασικό χαρακτηριστικό των συζητήσεων, ήταν η αντιπαράθεση με ομάδα αναρχικών, σε σχέση και πάλι με την ατομική βία, αλλά και σε μια σειρά άλλα θέματα, όπως η διεθνής διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη που είχε πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες πιο πριν. Εδώ και αρκετά χρόνια, τέτοιου είδους συζητήσεις, “αντιπαράθεσης”, δε λείπουν από τα camping, βοηθώντας στην εξαγωγή συμπερασμάτων, και πάντα σε κλίμα συντροφικής ανταλλαγής απόψεων.

Βέβαια όλα αυτά δεν μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι η Σαμοθράκη είναι ένα νησί τεράστιας φυσικής ομορφιάς, που προσφέρεται για αναρριχήσεις στις “Βάθρες”, ούτε βέβαια μας απέτρεψαν από το να οργανώσουμε για άλλη μια φορά μουσικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, κλπ.

Σάμος 2004

Το πρώτο camping, το οποίο στήθηκε και οργανώθηκε ολοκληρωτικά από τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο επίπεδο της διαβίωσής μας, (bar, οργανωμένο μαγείρεμα, κλπ), αλλά και στο επίπεδο της διασκέδασης. Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες, οργάνωσαν από κοινού όχι μόνο μουσικές βραδιές και πάρτι, αλλά και ένα από τα πιο πετυχημένα θεατρικά με θέμα τους ολυμπιακούς αγώνες, παιχνίδια κάθε βράδυ στο χώρο των συζητήσεων, karaoke, βραδιές ποίησης κλπ.

Ανάμεσα στα θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον, ήταν το θέμα της θρησκείας, των μαθητικών παρελάσεων και της σημαίας, του trafficking, ομοφοβία, ναρκωτικά κλπ.

Αμοργός 2005

Στο νησί όπου περνάει κάθε χρόνο τις διακοπές του ο αρχιεπίσκοπος, μια από τις πιο πετυχημένες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, είχε για άλλη μια φορά να κάνει με το θέμα της θρησκείας. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Για άλλη μια φορά, δεν έλειψε το καθιερωμένο πλέον θεατρικό, αλλά και πολυεθνική συναυλία από τους μουσικόφιλους συμμετέχοντες στο camping, στη Χώρα του νησιού.

Λευκάδα 2006

Παρά τα τεχνικά προβλήματα, και την προσπάθεια του δήμου Λευκάδας να ακυρωθεί το camping την τελευταία στιγμή, η καλή διάθεση και η συλλογική δουλειά στην οργάνωσή του, κατάφεραν να υπερνικήσουν τις δυσκολίες, και το 13ο camping, ήταν το μαζικότερο από κάθε άλλη χρονιά, με πάνω από 380 συμμετέχοντες.

Όχι μόνο καταφέραμε να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα όπως το κίνημα της παιδείας, οι αγώνες των απασχολήσιμων και των νέων εργαζομένων, η γυναικεία καταπίεση κλπ, αλλά και να διασκεδάσουμε, με τα απαραίτητα πλέον πάρτι, παιχνίδια, αγώνες ποδοσφαίρου και basket, εκδρομές κλπ.

Πάρος 2007

Όσο για φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις όπως, “συνδικαλισμός και μετανάστες”, “παιδιά μεταναστών: υπηκοότητα και δικαιώματα”, “βιβλίο ιστορίας ΣΤ΄ δημοτικού”, “κλιματικές αλλαγές και εναλλακτικές μορφές ενέργειας”, “βία στα γήπεδα”, “αθλητισμός και ντόπινγκ” κ.α.

Επίσης θα υπάρχουν συζητήσεις αντιπαράθεσης, σε σχέση με την αποτίμηση και τις προοπτικές του φοιτητικού κινήματος, αλλά και τους νέους αριστερούς σχηματισμούς που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και πανευρωπαϊκά. Σε αυτές τις συζητήσεις έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ, της ΑΡ.ΕΝ., του ΣΥΝ, και του ΝΑΡ.

Το camping θα περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών όπως, “Οι ζωές των άλλων”, “VOLVER”, “The take”, “The corporation”, κ.α., αλλά και εκδρομές, (γύρος Πάρου και Αντίπαρος), όπως και έναν συνδυασμό των δοκιμασμένων και πετυχημένων όλα τα προηγούμενα χρόνια εκδηλώσεων, (παιχνίδια, πάρτι στη Σάντα Μαρία και στη Νάουσα, μπάρμπεκιου, αγώνες ποδοσφαίρου και Beach Volley, βραδιές ποίησης κλπ).

Μετά από όλα τα παραπάνω, το μόνο που μένει να προσθέσουμε, είναι ότι τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη, και ότι στο φετινό camping, περιμένουμε όλους όσους θέλουν να συνδυάσουν την ξεκούραση και τις διακοπές με τον προβληματισμό, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και την πάλη ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, το νεοφασισμό.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: στο mail: [email protected], στο blogspot: http://www.yregreece.blogspot.com και στα τηλέφωνα: 210-2283018/19 για την Αθήνα, και 2310-540432 για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ηλέκτρα Κλείτσα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής