149 πρόσφυγες σε στρατόπεδο της Σάμου ζητούν βοήθεια

Της Γιασεμώς Κεχαγιά – μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων Σάμου«…Νομίζουμε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το φως του ήλιου. Αν είναι δυνατόν να μας αφήνετε να βλέπουμε τον ήλιο κάθε μέρα για 2-3 ώρες και ακόμη να αναπνέουμε τον αέρα…».

«Οι 149 μετανάστες, που «φιλοξενούμαστε» επί 3 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων της Σάμου, καταγγέλλουμε ότι δεν έχουμε δει το φως του ήλιου. Ζούμε σε απαράδεκτες συνθήκες, αισθανόμαστε φυλακισμένοι και ζητάμε τη βοήθεια κάθε αρμοδίου αφού είμαστε και εμείς ανθρώπινες υπάρξεις…».

«Χαιρετισμούς στους επισήμους. Παρακαλούμε συγχωρέστε μας αν τα λόγια μας είναι μεγάλα, αλλά θέλουμε απλά να σας ενημερώσουμε για καταστάσεις που ζούμε καθημερινά».

«Εχουμε μεγάλο πρόβλημα νερού και ευκολιών… Υπάρχει μία τουαλέτα για όλο το στρατόπεδο… οι σωλήνες είναι σπασμένοι και κανείς δεν τις επισκευάζει».

«Υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας, δεν έχουμε σκεύη, δεν υπάρχει αρκετό σαπούνι να πλυθούμε, δεν υπάρχει ζεστό νερό…».

«Τρεις μήνες σε στρατόπεδο χωρίς τρόπους και μέσα να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας είναι σαν να είμαστε φυλακή… Θα θέλαμε να μας προμηθεύσετε με κάποια μέσα για να αθληθούμε. Επίσης, θα θέλαμε αν μας επιτρέπεται και μία τηλεόραση για να ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο. Νομίζουμε ότι είμαστε στη χώρα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Το τέταρτο σημείο είναι η διαβίωση. Δεν υπάρχουν αρκετά στρώματα για όλους. Αλλοι κοιμούνται τρεις σ’ ένα στρώμα, ενώ 7 περνάνε τη νύχτα στα πλακάκια…».

(αποσπάσματα από την επιστολή που έστειλαν οι πρόσφυγες στην Επιτροπή).

H συναυλία που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Σάμου και την YRE κατά τη διάρκεια του αντιρατσιστικού κάμπινγκ, έγινε με μεγάλη επιτυχία και βοήθησε να αναδειχτούν τα προβλήματα και οι στόχοι της Επιτροπής που είναι η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική κάλυψη.

Μετά την εκδήλωση έγινε πλατιά σύσκεψη με την συμμετοχή της Νομαρχίας και των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση λύσης. Στο μεταξύ η αστυνομία έκλεισε τα παράθυρα με λαμαρίνες για να μη φαίνονται οι πρόσφυγες από τον έξω κόσμο.

Η αστυνομική διεύθυνση Σάμου αρνείται στα μέλη της επιτροπής να επισκεφτούν το χώρο κράτησης στην πόλη της Σάμου. Παρόλα αυτά κατορθώσαμε να πάρουμε επιστολή από τους πρόσφυγες που αναφέρουν με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης στο χώρο κράτησης.

Στις αρχές Σεπτέμβρη οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι οργάνωσαν στην κεντρική πλατεία ένα χάπενιγκ συμπαράστασης στους πρόσφυγες (με ομάδα ζογκλέρ).

Ο νομάρχης Σάμου και Ικαρίας Μ.Κάρλας, υποσχέθηκε ότι απέσπασε από το υπουργείο εθνικής αμύνης στρατόπεδο στη Βλαμαρή ( περιοχή κοντά στο Βαθύ) για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής.

Μετά τη δημοσίευση της επιστολής στον τοπικό τύπο κάποιοι φορείς ενεργοποιήθηκαν. Ηρθε κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Εχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής