13ο camping Y.R.E.

13η χρονιά camping για τη Y.R.E. στη Λευκάδα, στον κατασκηνωτικό χώρο του Πασά και η επιτυχία συνεχίζεται…

Περισσότερα από 400 άτομα επέλεξαν φέτος έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών καθιστώντας αυτό το camping το μεγαλύτερο -μέχρι το επόμενο- από άποψη συμμετοχών. Νέοι και νέες κατέφθασαν στην Λευκάδα από 14 πόλεις πανελλαδικά, από την Κύπρο καθώς και μέλη της οργάνωσης μας από Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία και Ρωσία.

Το πρόγραμμα του camping ήταν για άλλη μια χρονιά γεμάτο με συζητήσεις, προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ αλλά και εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα (θεατρικός αυτοσχεδιασμός, πάρτι, βραδιά καραόκε, ποίησης (λέμε τώρα) και φυσικά πολλά παιχνίδια για μικρά και… μεγάλα παιδιά).

Οι συζητήσεις φέτος ήταν περισσότερες από ποτέ, φτάνοντας τις 21. Η αρχή έγινε με το θέμα του πολέμου στο Λίβανο που ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα, ενώ από τα υπόλοιπα ξεχώρισαν αυτά για τους απασχολήσιμους, την γυναικεία καταπίεση, τη δράση των φασιστών στην Κύπρο, τα κινήματα των μαθητικών καταλήψεων και την κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η κουβέντα για τα προβλήματα της 2ης γενιάς μεταναστών ξεχώρισε λόγω της παρουσίας συντρόφων – μεταναστών που για άλλη μια φορά ήταν εκεί παρ’ όλες τις δυσκολίες. Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ οργάνωσε 2 συζητήσεις: η μία ήταν για την κατάσταση στην Ευρώπη και η δεύτερη ήταν για τα συμπεράσματα από το φοιτητικό κίνημα του Μάη-Ιούνη όπου μετά προβλήθηκαν και σχετικά βίντεο των καταλήψεων γυρισμένα από φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ και του ΠΑ.ΘΕ. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές προβληματιστήκαμε, ενημερωθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις. Δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν πολλές γνώμες από τους συμμετέχοντες στο camping που έπαιρναν μέρος ενεργητικά στις συζητήσεις αλλά και από μέλη της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτό βοήθησε το ανοιχτό, φιλικό και δημοκρατικό κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις. Ένα κλίμα που εμπνέει την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς ενδοιασμούς.

Προβλήθηκαν επίσης 7 ταινίες με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, όπως “οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες”, “γη και ελευθερία” κ.α.

Για άλλη μια φορά το camping ήταν πλήρως αυτοοργανωμένο, βασιζόμενο στην εθελοντική προσφορά όσων πήραν μέρος. Έτσι, λειτουργώντας σαν ομάδα καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, που δεν ήταν και λίγα!

Ο Δήμος Ελλομένου που μας παραχώρησε το χώρο από τον περασμένο Απρίλη, 2 φορές -στις 11 & στις 19/7 ενώ το κάμπινγκ άρχιζε στις 21/7- επιχείρησε να μην επιτρέψει την όλη διοργάνωση με το επιχείρημα της ακαταλληλότητας του χώρου. Η πραγματικότητα όμως ήταν πως η όποια ακαταλληλότητα υπήρχε ήταν ευθύνη του Δήμου. Ο χώρος των παιδικών κατασκηνώσεων Πασά ήταν εγκαταλελειμμένος μετά τους σεισμούς του 2003 και φέτος τα συνεργεία του δήμου σταμάτησαν τις όποιες εργασίες ξεκίνησαν 10 μέρες πριν το κάμπινγκ της YRE γιατί ο αντιδήμαρχος κ. Γαζής (σημ. πρώην αξιωματικός του στρατού) δέχτηκε πιέσεις από πολλούς για να μη μας δεχτούν.

Για τα προβλήματα αυτά σίγουρα δε φταίει ο “γρουσούζικος” για πολλούς αριθμός 13 αλλά ο συντηρητισμός των τοπικών παραγόντων του νησιού. Όταν κατάλαβαν ότι η Y.R.E. δεν είναι άλλη μία φιλανθρωπική αντιρατσιστική οργάνωση, αλλά στρέφεται ενάντια στο σύστημα του καπιταλισμού, άρα και ενάντια τους, “ξαφνικά” συνειδητοποίησαν ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος. Χάρη όμως στην επιμονή, και αφού τους ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς θα πάμε όπως και να ‘χει – καταφέραμε το camping να πραγματοποιηθεί επιτυχώς, ξεπερνώντας τα προβλήματα των πρώτων δύο ημερών. Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν… Συνεχίζοντας τους αγώνες σε όλα τα επίπεδα, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, με τη σιγουριά ότι τα καλύτερα έρχονται…

Πραντούνα Μαρία

_________________________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής