12ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Έγινε την προηγούμενη βδομάδα, 10 -13 Φλεβάρη, το 12ο συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία, ΠΟΕΔΗΝ.

Για άλλη μια φορά το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ήταν μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Από τις 4 ημέρες που διάρκεσε το συνέδριο πραγματική συζήτηση για τα καυτά προβλήματα του χώρου της υγείας δεν έγινε παρά για ελάχιστες ώρες, κάτι που καταγγέλθηκε και από την πλειοψηφία των ομιλητών.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν οι ύβρεις, οι διαπληκτισμοί και όχι μόνο, μεταξύ των παρατάξεων με αποκορύφωμα την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, την ημέρα των χαιρετισμών των κομμάτων, όταν η ΠΑΣΚΕ εντελώς προκλητικά αρνήθηκε αίτημα του ενωτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει και να χαιρετίσει στο συνέδριο το σωματείο της Κ. Κούνεβα.

Τις περισσότερες ώρες του συνεδρίου η συζήτηση αναλώθηκε γύρω από ζητήματα που είχαν να κάνουν με νομιμοποίηση (συμμετοχή στο συνέδριο ή όχι) συνέδρων που είχαν κάποια προβλήματα νομικής φύσεως, και που τελικά στην πλειοψηφία τους εντάχθηκαν στο συνέδριο.

Το ποιο σημαντικό νομικό και κυρίως πολιτικό ζήτημα ήταν η προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι σύνεδροι οι οποίοι είχαν ψηφίσει και στην διασπαστική νοσηλευτική ομοσπονδία της ΠΑΣΥΝΟ. Αυτό ισοδυναμούσε με διπλοψηφία, καθώς ψήφισαν και σαν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και σαν μέλη της ΠΑΣΥΝΟ. Παρότι το συνέδριο τους απαγόρευσε με απόφαση του να συμμετέχουν, οι ίδιοι προσπάθησαν να ξανατρυπώσουν με ασφαλιστικά μέτρα που όμως δεν έκανε (για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους) δεκτά το συνέδριο με εξαίρεση το ΠΑΜΕ- ΚΚΕ που ψήφισε λευκό!! Τελικά παρότι το συνέδριο τους αγνόησε επιδεικτικά, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής -με εξαίρεση το μέλος του ενωτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ- έκαναν δεκτή μια υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ που ήταν μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, καταστρατηγώντας την απόφαση του συνεδρίου!!

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου δεν αποτέλεσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη.

-Η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) κατάφερε να κερδίσει μία έδρα και να φτάσει στις 18 (σε σύνολο 33) από 17 το 2006,

-η ΔΑΚΕ (ΝΔ) να παραμείνει στις 9 έδρες (όπως και το 2006),

-η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΠΑΜΕ- ΚΚΕ) να χάσει μια έδρα και να πέσει στις 4 (από 5 το 2006),

-το ενωτικό ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) να παραμείνει στις 2 έδρες (όπως και το 2006)

-και η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παρέμβαση (εξωκοινοβoυλευτική αριστερά) να μην μπορέσει να βγάλει έδρα στο ΓΣ παρότι είχε αύξηση στις 21 ψήφους από 16 που είχε το 2006.

Η ΔΑΚΕ είχε πτώση 6% στα ποσοστά της. Αναμενόμενο αφού σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τα νοσοκομεία η ΔΑΚΕ αποτελεί τον εκφραστή των αντιδραστικών επιλογών της κυβέρνησης.

Η ΠΑΣΚΕ είχε άνοδο 10% περίπου. Αυτό οφείλεται κύρια στην αδυναμία της αριστεράς να δώσει προοπτική και διέξοδο στο συνδικαλιστικό κίνημα στην Υγεία. Σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στρέφονται στην δύναμη που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η ΑΣΥ (ΠΑΜΕ- ΚΚΕ) είχε μια σημαντική πτώση, 15%! Αυτό δεν είναι παρά αποτέλεσμα της διασπαστικής τακτικής που ακολουθεί διαρκώς και η οποία έχουν καταλάβει πια οι εργαζόμενοι πως δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην υπόσκαψη των αγώνων και στην ήττα.

Και οι δυνάμεις ωστόσο του ενωτικού ψηφοδελτίου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορούν να υπερηφανεύονται επειδή διατήρησαν τις έδρες και τα ποσοστά τους. Δεν μπορεί όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κτυπάει αλύπητα το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η αριστερά να μην αναπτύσσεται ραγδαία.

Αυτό οφείλει να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στα χέρια του, στρεφόμενος αποφασιστικά προς τα αριστερά και καλώντας τις παρατάξεις του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σε κοινή δράση για τα καθημερινά προβλήματα και για την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας.

Νίκος Μαλίνογλου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα