12ο CAMPING YRE-Αμοργός

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για 12η συνεχή χρονιά το αντιρατσιστικό camping της Y.R.E., αυτή τη φορά στα Κατάπολα της Αμοργού.

Μετά από μια δύσκολη χρονιά για όλους το camping της Y.R.E. αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάπαυση, ψυχαγωγία αλλά και πολλή συζήτηση. Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και μετανάστες βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο, γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν την προηγούμενη περίοδο.

Νέοι και νέες έφτασαν στην Αμοργό από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και άλλες 10 πόλεις, καθώς και σύντροφοι από Κύπρο, Τσεχία και Ισραήλ. Συνολικά 320 άτομα, που προτίμησαν αυτό το καλοκαίρι να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Σε αυτούς δεν υπολογίζονται πάνω από 30 άτομα από την Αμοργό που συμμετείχαν σταθερά στις εκδηλώσεις του κάμπινγκ.

Η συζήτηση της έναρξης με θέμα τους μετανάστες, τον ρατσισμό στην Ελλάδα και το νέο νόμο, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο κοινό. Καθόλου τυχαία άλλωστε. Με εισηγητή τον Τίμοθυ Αμπντούλ -θύμα του ρατσιστή δολοφόνου Καζάκου και μέλους της YRE- μια μεγάλη ομάδα Αλβανών μεταναστών (20 άτομα), που ζεί και δουλεύει στο νησί, αισθάνθηκε την ανάγκη να ‘ρθει να μας γνωρίσει και να συζητήσει μαζί μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό ζωντάνεψε την συζήτηση. Η πρακτική κατάληξη ήταν η δέσμευση της YRE να οργανώσει μια βραδιά ελληνοαλβανικής φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Χώρα του νησιού.

Μέσα από τις 19 συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τις 7 προβολές ταινιών και τις εκδηλώσεις, αλλά κυρίως με την καθημερινή μας επαφή, προβληματιστήκαμε, αντιπαρατεθήκαμε, προτείναμε λύσεις και βγάλαμε συμπεράσματα για τη δράση μας την επόμενη χρονιά.

Και ακόμα οι πιο πολλοί και πολλές, μέσα από την εμπειρία της αυτό-οργάνωσης και της κυκλικής ανάληψης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα καθόλη τη διάρκεια του κάμπινγκ, ανακαλύπταμε την χαρά της συμμετοχής και τη σημασία που είχε και η δική μας συνεισφορά για να πετύχει το κάμπινγκ.

Η εμπειρία ενός ακόμη camping μας έδωσε την αισιοδοξία να συνεχίσουμε και τον καινούριο χρόνο με περισσότερες δυνάμεις ενάντια στα προβλήματα που μας πνίγουν, έχοντας καινούριους ανθρώπους στο πλευρό μας, με νέες ιδέες.

Χάρης Σιδέρης

Εκδηλώσεις

Σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του camping δε θα μπορούσε παρά να είναι οι διάφορες εκδηλώσεις αλλά και ο τομέας της διασκέδασης τόσο μέσα όσο και έξω απ’ τα όρια του κατασκηνωτικού χώρου. Η σημαντικότερη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Y.R.E. πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Αμοργού σε μια προσπάθεια να γίνει ένα καλό «άνοιγμα» των ιδεών μας στην τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, άρχισε με ζωντανή μουσική και συνεχίστηκε με την παρουσίαση θεατρικής παράστασης με αντιρατσιστικά μηνύματα, που «στήθηκε» μέσα σε 4 μέρες από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια όσων την παρακολούθησαν. Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε και πάλι στη μουσική αυτή τη φορά σε… γρηγορότερους ρυθμούς και με πολύ χορό. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν πολλά συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό και τον καπιταλισμό, ενώ μέρος στο μουσικό κομμάτι έλαβαν σύντροφοι και φίλοι από την Τσεχία, το Ισραήλ και την Αλβανία! Αρκετοί μετανάστες που δουλεύουν στην Αμοργό, θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη δράση της YRE το επόμενο διάστημα.

Ξέχωρα από την εκδήλωση στη Χώρα της Αμοργού, κάθε μέρα στο χώρο του camping λειτούργησαν αυτοδιαχειριζόμενα bar και ψησταριά (προς τέρψη των πεινασμένων στομαχιών), οργανώσαμε ολοήμερη εκδρομή στα Κουφονήσια, ενώ διοργανώθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, βραδιά ποίησης, καραόκε αλλά και βραδιές παιχνιδιών (μουσικές καρέκλες, γιαουρτοφαγίες κ.α.) που πρόσφεραν στιγμές.. απείρου κάλλους!! Η μουσική βέβαια ήταν στην ημερήσια διάταξη, τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με αποκορύφωμα τα δύο party που έγιναν (ένα στις αρχές και ένα προς το τέλος του camping), με χορό μέχρι τελικής πτώσεως..

Προβολές

Στα πλαίσια του 12ου camping της YRE εκτός από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις υπήρχαν και προβολές ταινιών οι οποίες είχαν παρεμφερή θέματα, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα. Μία από αυτές ήταν τα “Ημερολόγια Μοτοσικλέτας” που αφηγούνταν το ταξίδι του Τσε Γκεβάρα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου άρχισε η διαμόρφωση της πολιτικής του συνείδησης. Επίσης όσοι βρέθηκαν στην Αμοργό είχαν την ευκαιρία να δουν και το “Λίλιαν για πάντα”, μια ταινία που δείχνει με ρεαλισμό την απανθρωπιά των εμπόρων λευκής σαρκός, καθώς και το “Football factory” που ασχολείται με το χουλιγκανισμό στα γήπεδα της Αγγλίας. Τέλος, δεν έλειψαν και τα πολιτικά ντοκιμαντέρ, ένα από αυτά αναφερόταν στην επικαιρότητα και τα πολιτικά γεγονότα στη Βενεζουέλα.

Ζωή Μακρυγιωργάκη

Συζητήσεις

Και στο φετινό κάμπινγκ της YRE, οι διακοπές και η διασκέδαση συνδυάστηκαν με την συζήτηση και τον προβληματισμό. Τα θέματα των συζητήσεων, βγαλμένα πάντα από την επικαιρότητα και από τα κοινωνικά προβλήματα που συνεχώς γεννά και διαιωνίζει ο καπιταλισμός, είχαν όλα μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή.

Συζητήσαμε για τον ρατσισμό στην Ελλάδα και το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, για τα κέντρα κράτησης προσφύγων, για τον εθνικισμό και το νεοφασισμό στο ποδόσφαιρο, για την εκκλησία με αφορμή τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα της χρονιάς που πέρασε, για τους “απασχολήσιμους” και την ανασφάλιστη εργασία των νέων, καθώς και για ιστορικά θέματα όπως τα 60 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Μάλκομ Χ. Ακόμα, υπήρχε συζήτηση για την δράση της “Νεολαίας ενάντια στον Εθνικισμό” με πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές για την κατάσταση στην Κύπρο.

Η λίστα με τα θέματα των συζητήσεων ήταν μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον και η απήχηση που είχαν. Ακούστηκαν απόψεις, ιδέες και προβληματισμοί αλλά και διαφωνίες δίνοντας ζωντάνια σε όλες τις συζητήσεις. Επιπλέον, η συμμετοχή ντόπιων Ελλήνων και μεταναστών από την Αμοργό καθώς και η συμμετοχή Κύπριων, Ισραηλινών, Ιταλών και Τσέχων νεολαίων έδωσε άλλη διάσταση στις συζητήσεις αποδεικνύοντας στην πράξη πως τα πράγματα που μας ενώνουν είναι περισσότερα και πιο δυνατά από τους τεχνητούς διαχωρισμούς που προσπαθεί να μας θέσει ο καπιταλισμός.

Ακόμα, στα πλαίσια του κάμπινγκ της YRE, το Ξεκίνημα διοργάνωσε δυο συζητήσεις με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην πρώτη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τα “όχι” στο ευρωσύνταγμα και στην δεύτερη, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Επιπλέον, διοργανώθηκαν συζητήσεις από το Μαθητικό Ξεκίνημα δίνοντας στους μαθητές που συμμετείχαν στο κάμπινγκ την δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους για το σχολείο που θα ήθελαν αλλά και να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μαρία Μπουτζαρέλου

Βιβλιοπωλείο

Καθ’ όλη τη διάρκεια του camping, λειτούργησε στο χώρο των συζητήσεων με μεγάλη επιτυχία βιβλιοπωλείο. Πολλές δεκάδες τίτλοι ήταν διαθέσιμοι, ενώ εκτός από πολιτικά βιβλία και μπροσούρες – εκδόσεις της Y.R.E. και του Ξεκινήματος, μπορούσε κανείς να βρει και μια μεγάλη ποικιλία από κλασσικά λογοτεχνικά έργα. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε πολύ θερμή, πράγμα που αντανακλάστηκε και στις πωλήσεις, που ήταν οι μεγαλύτερες που είχαμε ποτέ σε camping. Συνολικά πωλήθηκαν 100 βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο, 100 μπροσούρες και 20 λογοτεχνικά βιβλία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα