12 Μάη: Φοιτητικές εκλογές 2004

Του Δημήτρη Χατζηκώστα – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στις 12 Μάη αποφασίστηκε τελικά να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές, μετά από συνεδρίαση του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, όργανο το οποίο έχει αρκεστεί στο να ορίζει την ημερομηνία των εκλογών απουσιάζοντας πλήρως από κάθε διεργασία και κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος.

Η τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές είναι η σταδιακή αύξηση της συμμετοχής ιδίως των πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών. Αυτό όμως δε μεταφράζεται αυτόματα σε πολιτικοποίηση, πολύ περισσότερο σε μαχητική και αριστερή στροφή του φοιτητικού κινήματος. Η ΔΑΠ παραμένει πρώτη ενώ υψηλά ποσοστά εξακολουθεί να παίρνει και η ΠΑΣΠ (η φοιτητική παράταξη της ν. ΠΑΣΟΚ). Οι δύο αυτές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να επικρατήσουν στους φοιτητικούς συλλόγους αξιοποιώντας και προβάλλοντας μια απολιτίκ διάθεση ενώ την ίδια στιγμή αξιοποιούσαν και τις πελατειακές σχέσεις τους με το καθηγητικό κατεστημένο. Είναι σίγουρο πως και φέτος αυτές οι δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν τις πραγματικές τους θέσεις για την παιδεία ( τη θέση των κομμάτων τους δηλαδή) και θα προχωρήσουν σε μια τεχνητή πόλωση αξιοποιώντας και την κινητοποίηση των κομματικών τους μηχανισμών εν’ όψει των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού: ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιτάχυνση της αξιολόγησης, "επανεξέταση" του ασύλου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν ισχυρές αντιστάσεις απ’ την πλευρά των φοιτητών και των σπουδαστών. Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία των δυνάμεων της αριστεράς επιμένει σε λανθασμένες πολιτικές και πρακτικές αδυνατώντας να σπάσει το κλίμα κυριαρχίας του δικομματισμού στους φοιτητικούς συλλόγους και παραμένοντας στάσιμη. Η ΠΚΣ επιμένει στο δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός του κινήματος" ενώ δε διστάζει να καταγγείλει αγώνες και κινήματα όταν αυτά ξεφεύγουν από τον έλεγχό της. Για την ΕΑΑΚ και το ΔΑΡΑΣ δεν μπορεί να γίνει ενιαία κριτική καθώς τα διακρίνει μια πανσπερμία απόψεων και αντιλήψεων και σχήματα με μεγάλες διαφορές στην δράση και την επιρροή τους. Γενικά μιλώντας όπου υπήρχαν σχήματα με ενωτική διάθεση, μαχητικό αριστερό λόγο και δημοκρατική λειτουργία κατάφεραν να αποκτήσουν δυναμική και – παρά τα όποια προβλήματα- να καθιερωθούν στους χώρους τους.

Μέλη του Ξεκινήματος συμμετέχουν και στηρίζουν τα παρακάτω σχήματα

Αθήνα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ: ΑΡ.Ε.Κ ( ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΤΣΕΤΑΣ-ΔΙΚΤΥΟΥ- ΙΟΥ)

ΠΑΝΤΕΙΟ: ΑΝΤΙ της ΣΙΩΠΗΣ

ΑΣΟΕΕ: Α.Ρ.ΕΝ.Α

ΤΕΙ – ΣΔΟ: ΜΑΤΣΕΤΑ

ΤΕΙ – ΣΕΥΠ: ΜΑΤΣΕΤΑ

Θεσσαλονίκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: ΚΡΑΧ- ανεξάρτητη αριστερή παρέμβαση

ΠΑΝ. ΜΑΚ.: Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση

Βόλος

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ, ΙΑΚΑ, ΠΤΕΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: ΡΩΓΜΗ – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης

Πάτρα<br/>

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ: Αντίλογος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα