11ο συνέδριο ΠΟΕ-ΥΠΠΟ – εκτός τόπου και χρόνου!

Της Μαριάνθης Κυπρίδου,
(αντιπρόσωπος στο Συνέδριο με την ΕΑΚ1, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου)

Ανάμεσα στις 25/9 και τις 27/9 πραγματοποιήθηκε το 11ο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού). Στο συνέδριο συμμετείχαν 290 σύνεδροι (και 150 παρατηρητές) οι οποίοι εξέλεξαν το νέο Γενικό Συμβούλιο  (Γ.Σ)  της Ομοσπονδίας καθώς και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ, το συνέδριο της Ομοσπονδίας ήταν «έτη φωτός» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το νέο Γενικό Συμβούλιο, η Αριστερά κατάφερε να ανεβάσει τη δύναμή της, ενώ οι παρατάξεις του κατεστημένου έπεσαν (δείτε πίνακες 1 & 2) χωρίς όμως να υπάρξει μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών που να προμηνύει και αλλαγή πλεύσης της Ομοσπονδίας.

Τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου

Το συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, ίσως την πιο δύσκολη των τελευταίων ετών. Το «ενιαίο μισθολόγιο» έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των μισθών μας της τάξης του 25%, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί το ωράριο εργασίας.

Με «Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις» (ΚΥΑ) προχωράνε οι «διαθεσιμότητες» με πρώτους του κλάδους των εργατοτεχνιτών και σχεδιαστών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

Τα δικαιώματα μας συνεχώς περικόπτονται (μείωση αναρρωτικής άδειας, κατάργηση μηχανογραφικής άδειας, κα).

Συμβασιούχοι συνάδελφοι απολύθηκαν (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους) επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν αξιοπρεπή εργασία (Αμύνταιο – Φλώρινα).

Ιδιωτικά συμφέροντα παίρνουν όλο και περισσότερα κομμάτια του πολιτισμού μέσα από τις ΜΚΟ, στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται ούτε επιδόματα ούτε και άδειες, ενώ οι μισθοί τους είναι στα 425 ευρώ το μήνα (ως τώρα έπαιρναν μέχρι και 625ευρώ) και σε πολλές περιπτώσεις μένουν απλήρωτοι για 3 και 4 μήνες. Παγιώνεται έτσι μια κατάσταση (γνωστή από καιρό) με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. 

Τα παραπάνω γίνονται στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης στο δημόσιο τομέα μέσα σε κλίμα φόβου και τρομοκρατίας με ξεκάθαρη την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, να εισάγει και στο δημόσιο τομέα εργασιακές συνθήκες ιδιωτικού τομέα και φυσικά να παραχωρήσει στα χέρια ιδιωτών όλες τις κερδοφόρες υπηρεσίες του δημοσίου!

Και όλα αυτά, την ώρα που το ΥΠΠΟ είναι υποστελεχωμένο, με 7.500 υπαλλήλους πανελλαδικά για 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία!

Και η κυνική απραξία της πλειοψηφίας της ηγεσίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Ομοσπονδία θα όφειλε να πάρει αποφάσεις για σχεδιασμό αγώνων (και πώς αυτοί μπορούν να δοθούν μέσα σε συνθήκες δύσκολες, όπως είναι οι σημερινές, με ποιους συμμάχους κοκ) ώστε ο κλάδος μας να αντισταθεί μαχητικά στις απολύσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα. Όμως, για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) έστησε ένα συνέδριο-εξπρές, σε χλιαρούς τόνους, φυσικά υποσχόμενη στα λόγια ότι θα αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς όμως αυτές οι αγωνιστικές κορώνες να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες αγωνιστικές αποφάσεις.

Για την ακρίβεια το συνέδριο δεν πήρε καμία απολύτως απόφαση για το πώς θα αντιδράσει ο κλάδος την επόμενη περίοδο για να αναχαιτιστεί η κυβερνητική – τροϊκανή επίθεση.

Η διαδικασία συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων στο Συνέδριο συρρικνώθηκε σε μια μόνο μέρα (26/09) από τις τρεις του συνεδρίου.

Την πρώτη μέρα (25/09) οι αντιπρόσωποι των αριστερών παρατάξεων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του «Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων»2. Την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές προτίμησαν να κάνουν «επαφές» κορυφής με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να πάρουν τις γνωστές «διαβεβαιώσεις» ότι δήθεν «όλα θα πάνε καλά» τις οποίες στη συνέχεια σερβίρουν τους συναδέλφους….

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου (27/09) δεν έγινε καμιά απολύτως συζήτηση αλλά μόνο η εκλογική διαδικασία, που ήταν και το μόνο που ενδιέφερε τελικά τις κατεστημένες – κυβερνητικές παρατάξεις.

Ίσως ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτό το «θέατρο» στήθηκε με τα χρήματα των συναδέλφων τα οποία η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας φαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα να σκορπάει απλόχερα… τη στιγμή που όλοι μας ζούμε τις επιπτώσεις των μνημονίων. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας παρέλαβε το 2010 αποθεματικό ύψους 634.574ευρώ και παρέδωσε αποθεματικό 353.824ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει μέσα σε τρία χρόνια έξοδα ύψους 805.818 ευρώ! Το προηγούμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μάλιστα είχε κοστίσει 137.414ευρώ!  

Ο διοικητικός απολογισμός ήταν μια σούπα από γενικολογίες και από αυτοεπιβεβαιώσεις της πλειοψηφίας ότι όλα τα έπραξε σωστά κατά την προηγούμενη θητεία της.

Έφτασαν δε στο γελοίο σημείο να πανηγυρίζουν σαν μια επιτυχία τους το ότι ο αριθμός των συναδέλφων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι μικρότερος από τον αριθμό που είχε αρχικά διαρρεύσει! Λες και οι πρώτες διαθεσιμότητες και απολύσεις δεν είναι μόνο η αρχή για τις επόμενες.  

Τα αποτελέσματα για το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Όπως φαίνεται στους πίνακες παρακάτω οι κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έπεσαν σε ψήφους, ποσοστά και έδρες. Τη μεγαλύτερη αναλογικά πτώση κατέγραψε όμως η Αγ. Συσπείρωση (πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ) η οποία έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη.

Είναι θετικό το ότι η Αριστερά ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χωρίς όμως να καταφέρει να ανατρέψει ριζικά τα ισοζύγια. Αρνητικό γεγονός παραμένει η διάσπαση στις γραμμές της Αριστεράς. Και αν για τη ΔΑΣ (ΚΚΕ) αυτό ήταν αναμενόμενο δεν ισχύει το ίδιο και για το ΣΥΡΙΖΑ. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) κατέβηκε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά τη στιγμή που στις γραμμές της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης συσπειρώνονται αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις όπως το «Ξ» και ανένταχτοι αγωνιστές.

Είναι δεδομένο ότι η αλλαγή της κατάστασης στην Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία μπορεί να συντελεστεί μόνο από τη συσπείρωση και τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων της βάσης, σε κάθε χώρο του ΥΠΠΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα από τις γραμμές της ΕΑΚ (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση).

Πίνακας 1: Αποτελέσματα για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

 

2013

2010

 

 

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

Μεταβολή

ΠΑΣΚΕ

141

50,9%

17

164

57,3%

20

-6,4%

ΔΑΚΕ

31

11,2%

4

45

15,7%

5

-4,5%

ΕΑΚ

30

10,8%

3

20

7,0%

2

3,8%

Αγ. Συσπείρωση

25

9,0%

3

41

14,3%

5

-5,3%

Αυτ. Παρέμβαση

23

8,3%

3

0

0,0%

0

8,3%

ΔΗ.ΣΥ.

11

4,0%

1

9

3,1%

1

0,8%

ΔΑΣ

16

5,8%

2

7

2,4%

0

3,3%

Σύνολα

277

100,0%

33

286

100,0%

33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας 2: Συγκριτικά κυβερνητικών παρατάξεων – αριστεράς

 

2013

2010

 

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

ΠΑΣΚΕ + ΔΑΚΕ

172

62,1%

21

209

73,1%

25

ΕΑΚ – Αυτ. Παρέμβαση – ΔΑΣ

69

24,9%

9

27

9,4%

2

 

 

______________________
Σημειώσεις:
1. Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση
2. Ο ΕΣΑΣΝ (Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων) οργάνωνε διαμαρτυρία – αποκλεισμό στο Υπουργείο (στα πλαίσια της 2ης μέρας της 48ωρης της ΑΔΕΔΥ) με στόχο να μη φύγουν τα έγγραφα συναδέλφων από το Διοικητικό Τμήμα και να μην προχωρήσει η μοριοδότηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα