11o Kάμπινγκ YRE: Ηταν το καλύτερο (…μέχρι το επόμενο)

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η YRE, Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, διοργάνωσε το ετήσιο camping, μια συνήθεια που έχει γίνει πλέον θεσμός, στην πανέμορφη Σάμο στον κατασκηνωτικό χώρο του Αγ. Κωνσταντίνου για 10 μέρες, από τις 30 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου. Βασισμένοι σε μια εμπειρία 10 χρόνων καταφέραμε για πρώτη φορά φέτος να διοργανώσουμε άρτια ένα camping όπου η οργάνωση του βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική προσφορά και εργασία όσων πήραν μέρος σε αυτό, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανιδιοτελώς σε μία συλλογική προσπάθεια και αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος οργάνωσης.

Εκτός από το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και bar που λειτουργούσε επί καθημερινής βάσεως, στον κατασκηνωτικό χώρο υπήρχε και η δυνατότητα σίτισης. Βέβαια από το camping δε θα μπορούσαν να λείψουν τα καθημερινά δρώμενα, οι παράλληλες καθημερινές συζητήσεις με αντιρατσιστικό χαρακτήρα καθώς και συζητήσεις με έμφαση στην τωρινή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, προβολές ταινιών, πάρτι καθώς και ημερήσιες εκδρομές. Στο camping πήραν μέρος συνολικά 244 άτομα και ανάμεσα τους μετανάστες μέλη της Y.R.E.

Ξεχωριστή θέση στο camping της YRE είχαν και φέτος τα δρώμενα που έλαβαν χώρα σε αυτό. Παράλληλες συζητήσεις που γίνονταν καθημερινά έδιναν τη δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν αλλά και να προβληματιστούν πάνω σε γεγονότα και φαινόμενα της εποχής μας ενώ έκδηλος ήταν και ο αντιρατσιστικός τους χαρακτήρας. Θεατρικό σκετς οργανωμένο από τους ίδιους τους κατασκηνωτές σχολίαζε τα κακώς κείμενα τις εποχής.

Εκδήλωση – συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Βαθύ της Σάμου σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων της Σάμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην οποία έλαβαν μέρος ροκ συγκροτήματα του νησιού ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στην εκδήλωση, που συνολικά ξεπέρασε τα 500 άτομα.

Επίσης η ερασιτεχνική μουσική ομάδα του νησιού ‘’Μουσική Παρέα’’ τραγούδησε στο χώρο της κατασκήνωσης τραγούδια του Σαββόπουλου. Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν 2 πάρτι, ένα πάρτι καραόκε στο χώρο της κατασκήνωσης και ένα beach party στο Καρλόβασι.

Επιπλέον διεξήχθησαν αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου ενώ υπήρχαν και κινηματογραφικές βραδιές με προβολές ταινιών όπως ‘’Goodbye Lenin’’, ‘’Before night falls’’, ‘’Murder by death’’ και η προβολή του ντοκιμαντέρ ‘’Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος’’. Τέλος από το φετινό camping της YRE δεν έλειψαν ούτε οι ημερήσιες εκδρομές, δύο στο σύνολο, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε στο Κουσάντασι της Τουρκίας ενώ στη δεύτερη έγινε ο γύρος του νησιού, και βέβαια ούτε η πεζοπορία σε παραδοσιακά χωριά του νησιού.

Λίτσα Πάτρα

__________

Μας είπαν για το κάμπινγκ…

Φέτος συμμετείχαμε στο κάμπιγκ της YRE στη Σάμο νεολαίοι από την Κύπρο, για πρώτη φορά μετά από οργανωμένο κάλεσμα για το κάμπινγκ και για πρώτη φορά ως τμήμα YRE Κύπρου (Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο).

Από την πρώτη στιγμή, το κλίμα ήταν πολύ φιλόξενο και οι σύντροφοι και φίλοι από Ελλάδα που συναντήσαμε, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Ήρθαμε σε επαφή με μετανάστες που μας μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για το πώς παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό μέσα από τη YRE.

Η αυτοδιαχείριση που υπήρχε στο φετινό κάμπινγκ, μας έκανε να γνωριστούμε πιο εύκολα με τα υπόλοιπα παιδιά και μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε διάφορες παρέες καθώς και στις δραστηριότητες που οργανώνονταν. Ψήσαμε μετά ζιβανίας και ρεμπέτικης βραδιάς και είχαμε συμμετοχή στο θεατρικό δρώμενο.

Συμμετείχαμε στις συζητήσεις που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Ανάμεσα στα θέματα συζητήσεων, υπήρχε ξεχωριστό θέμα για την Κύπρο στο οποίο μιλήσαμε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί ως προς τον εθνικισμό.

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε μέσα από τις συζητήσεις της YRE, αλλά και με τις κουβέντες που είχαμε με τα παιδιά από την Ελλάδα ήταν τεράστιες και μας βοήθησαν να επιστρέψουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση για να παλέψουμε σαν YRE και στην Κύπρο με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις στην κοινωνία ενάντια στον εθνικισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού που συναντούμε στην καθημερινότητά μας.

Αμαλία Λοϊζίδου, Λεμεσός, Κύπρος

Είμαι ένας από τους τυχερούς που έχουν παρακολουθήσει τις ετήσιες διοργανώσεις camping της YRE τα τρία τελευταία χρόνια, το 2002 στο Ρέθυμνο, το 2003 στη Σαμοθράκη και το 2004 στη Σάμο.

Κανένα από τα camping των προηγούμενων χρόνων δεν μπορεί να συγκριθεί με το φετινό στη Σάμο. Παρατήρησα πολλά καινούρια πρόσωπα που είναι εκτός οργάνωσης και παρακολούθησαν το camping λόγω της καλής δουλειάς και των προσπαθειών που κάναμε. Μέσα από το κάμπινγκ αλλά και τη συναυλία που οργανώθηκε, ενισχύθηκε σημαντικά η εκστρατεία της Y.R.E για την αποκατάσταση των θυμάτων του ρατσιστή – δολοφόνου Π.Καζάκου.

Θέλω να συγχαρώ όλη την οργάνωση για την πολύ καλή δουλειά, όλοι περάσαμε πολύ ωραία και ήταν ιδιαίτερα καλό ότι το φαγητό δεν ήταν ακριβό, επειδή είχαμε τη διαχείριση του εστιατορίου.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ την οργάνωση για τις συζητήσεις, τα θέματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ο καθένας μπορούσε να συνεισφέρει.

Ανυπομονώ για την επόμενη χρονιά που ελπίζω να είναι ακόμα καλύτερη και από τη φετινή.

Όσο για τους μετανάστες, αν και δεν ήμασταν τόσο πολλοί, όσοι από εμάς συμμετείχαν θα μεταφέρουμε το μήνυμα σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν αυτή τη χρονιά, ώστε να συμμετέχουν τον επόμενο χρόνο.

Το camping επίσης μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε καινούριους φίλους και να κάνουμε συζητήσεις μαζί τους πάνω σε πολλά θέματα.

Τίμοθυ Αμπντούλ

__________

Τι συζητήθηκε στο κάμπινγκ…

Όσοι συμμετέχουν στα camping της YRE γνωρίζουν πως πέρα από τη διασκέδαση και το χαλαρό κλίμα των διακοπών δε λείπουν ποτέ οι συζητήσεις και ο προβληματισμός.

Έτσι και φέτος ο κατάλογος ήταν γεμάτος με 12 ενδιαφέροντα θέ-ματα. Αυτό φάνηκε και από την προσέλευση του κόσμου στις συζητήσεις αλλά και από τη συμμετοχή του σε αυτές.

Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν εξίσου πολλές και διαφορετικές. Σε αυτό βοήθησε το ανοιχτό, φιλικό και δημοκρατικό κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις. Ένα κλίμα που εμπνέει την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου όπου όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς ενδοιασμούς. Ωστόσο, δεν έλειψαν και πιο έντονοι διάλογοι και διαφωνίες. Κάτι τέτοιο ήταν άλλωστε αναμενόμενο αν αναλογιστούμε την ποικιλία των κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων που είχαν όλα τα θέματα. Επίσης, πολύ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των μεταναστών στις συζητήσεις που για μια ακόμα φορά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρευρέθηκαν στο camping.

Τα φετινά θέματα συζητήσεων ήταν για την Ευρώπη-φρούριο, την Ολυμπιάδα,τον εθνικισμό στην Κύπρο,τα ΜΜΕ και τον ρατσισμό, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τις θρησκείες, τις μαθητικές παρελάσεις και το ζήτημα της σημαίας, την πορνεία και το trafficking, την τέχνη και την λογοκρισία, τους Μαύρους Πάνθηρες και τα κινήματα των μαύρων στην Αμερική.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τις θρησκείες όπου όπως ήταν αναμενόμενο οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν διαφορετικές μιας και ζούμε σε μια χώρα όπου η εκκλησία διαδραματίζει ακόμα πολύ μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή και αρκετές φορές στην πολιτική και πολλοί νέοι βρίσκουν ακόμα διέξοδο στα προβλήματα τους στην θρησκευτική πίστη. Η συζήτηση για την Ευρώπη φρούριο είχε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο της κουβέντας, το θέμα εισηγήθηκε μετανάστης από τη Νιγηρία και μέλος της YRE. Η περιγραφή των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες πριν ακόμα οδηγηθούν στην μετανάστευση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ερχόμενοι στην "πολιτισμένη" Ευρώπη ήταν πολύ έντονη προερχόμενη από έναν άνθρωπο που ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις. Πλούσιο ενδιαφέρον και πληροφορίες είχαν οι συζητήσεις για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς και για τα κινήματα των Μαύρων στην Αμερική για τα οποία πολλοί δε γνωρίζουν αρκετά, παρά την σπουδαιότητά τους. Στο ζήτημα της Κύπρου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον εθνικισμό και η παρουσία και συνεισφορά στην κουβέντα Κύπριων μαθητών και φοιτητών που συμμετείχαν στο camping ήταν πολύτιμη.

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή είχαν και οι συζητήσεις που διοργάνωσε το Ξεκίνημα στα πλαίσια του camping της YRE. Τα θέματα τους ήταν οι διεθνείς εξελίξεις και τα κινήματα αντίστασης και το κενό στην αριστερά και η πάλη για τη νέα αριστερά. Ακούστηκαν απόψεις από διαφορετικούς χώρους όπως από το χώρο του ΚΚΕ, της Πρωτοβουλίας Αγώνα, ΕΑΑΚ, από τον αναρχικό χώρο κ.λ.π., και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις κουβέντες ήταν πολύ χρήσιμα για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του χώρου της αριστεράς.

Μαρία Μπουτζαρέλου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα