Τις τελευταίες μέρες ο σύνδεσμος ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, διανέμει στα σπίτια του δ. Παύλου Μελά φυλλάδιο με τίτλο: «Μάθε για το ΣΜΑ και αποφάσισε. 11 απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο». Επειδή η λάσπη και τα ψέματα που υπάρχουν μέσα στο φυλλάδιο όχι απλά δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, αλλά αντιθέτως «λερώνουν» τον αγώνα των κατοίκων της Ευκαρπίας και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους κατοίκους του δήμου, υποκύπτουμε στον πειρασμό να ανταπαντήσουμε.
Απάντηση 1)
Τι είναι ο ΣΜΑ και σε τι χρησιμεύει ;
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο που βελτιώνει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας το κόστος. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα χρησιμοποιείται για την αυθημερόν μεταφορά απορριμμάτων προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τα Κέντρα ανακύκλωσης.
Ας κάνουμε λοιπόν την αφαίρεση ότι ο ΣΜΑ είναι τελείως αθώος από περιβαλλοντική άποψη (κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως θα δούμε παρακάτω) κι ας δούμε τι ακριβώς είναι και για ποιους και σε ποια πλαίσια είναι απαραίτητος. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, είναι μια μονάδα στην οποία μεταφέρονται τα απορρίμματα μιας περιοχής, ή γειτονικών περιοχών, συμπιέζονται για να πιάνουν λιγότερο χώρο, και στη συνέχεια μεταφορτώνονται σε μεγάλα κοντέινερ με προορισμό τους ΧΥΤΑ (τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθούν οι “σύγχρονες”, “ευρωπαϊκές” μονάδες επεξεργασίας, που κατά κανόνα σημαίνουν “ενεργειακή αξιοποίηση”, δηλαδή καύση).
Επομένως, ένας ΣΜΑ είναι απαραίτητος, μόνο στα πλαίσια του σημερινού συστήματος διαχείρισης των σκουπιδιών, που περιλαμβάνει μεγάλες εγκαταστάσεις που απαιτούν μεταφορά των σκουπιδιών σε μεγάλες αποστάσεις. Παρουσιάζεται σαν απαραίτητο έργο από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί η τριτοκοσμική πρακτική των τεράστιων ΧΥΤΑ, αλλά και να συμπληρωθεί από την ακόμη πιο επικίνδυνη, δαπανηρή, και καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία πρακτική της καύσης απορριμμάτων.
Το ερώτημα επομένως είναι αν είμαστε ικανοποιημένοι με την επικρατούσα κατάσταση. Ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης φτάνει σε σημείο κορεσμού σε σχέση με τα σκουπίδια που μπορεί να δεχτεί, ενώ ήδη υπάρχουν σχέδια για την επέκτασή του. Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους εκείνης της περιοχής δε μας αφορούν; Η περιβαλλοντική καταστροφή που συνεχίζεται δε μας ενδιαφέρει;
Από την πρώτη στιγμή του αγώνα των κατοίκων, το Ξεκίνημα εξήγησε πως μπορεί να υπάρξει μία εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα μπορεί να φέρει έσοδα προς τους δήμους που θα την εφαρμόσουν. Αυτή η εναλλακτική διαχείριση, δεν απαιτεί Σταθμούς Μεταφόρτωσης, γιατί προϋποθέτει το διαχωρισμό των σκουπιδιών στην πηγή και την επεξεργασία τους σε μικρές εγκαταστάσεις, κοντά στην περιοχή από όπου συλλέγονται.
Στις μονάδες αυτές μπορεί να γίνεται πλήρης διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων από τα ζυμώσιμα, που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για άριστης ποιότητας λίπασμα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, αδρανή υλικά, μπορούν να αξιοποιηθούν στην οδοποιία και σε αποκαταστάσεις τοπίων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ μικρό κόστος, καθώς απαιτούν απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Επιπλέον δεν προκαλούν καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον, δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους δημότες και ρίχνουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη. Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την εναλλακτική διαχείριση, μπορείτε να δείτε στο: https://xekinima.org/arthra/view/article/diaxeirisi-skoypidion-mia-eykairia-poy-ginetai-forti-1/
Απάντηση 2)
Ποια τα οφέλη από την κατασκευή του;
Με την κατασκευή του ΣΜΑ μειώνονται σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνεται η κυκλοφορία και οι διαρροές των απορριμματοφόρων στην περιφερειακή και στο Δερβένι όπως και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν πόρους και χρήματα από τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, από τα καύσιμα κλπ, που σπαταλούνται στη μεταφορά των απορριμματοφόρων στη Μαυροράχη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.
Βέβαια, όπως είπαμε πιο πάνω, οι δήμοι, θα μπορούσαν αύριο το πρωί να ρίξουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη, διαχωρίζοντας τα απορρίμματα τους στην πηγή και δημιουργώντας μικρές μονάδες επεξεργασίας μέσα στα όρια τους, με μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος, χωρίς ατυχήματα, χωρίς διαρροές στη διαδρομή, με ελάχιστο κόστος για τη συντήρηση και τα καύσιμα των απορριμματοφόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της Μαυροράχης, με σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εμπορία των ανακυκλώσιμων και του λιπάσματος, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας στην καθαριότητα και με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας στις αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης…
Ποια είναι τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου; Το γεγονός ότι είναι τόσο απλή, τόσο φτηνή, και τόσο μικρής κλίμακας, ώστε να μην ενδιαφέρει τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, τους περίφημους “επενδυτές” που εκτός των άλλων θα μας σώσουν και από τα σκουπίδια μας, αναλαμβάνοντας να τα “εξαφανίσουν”.
Εδώ ωστόσο, ενδέχεται να κρύβεται και κάτι ακόμη: Ποιος άλλος έχει να κερδίσει από τα “πολλαπλά οφέλη” της κατασκευής ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης; Μια ματιά στα νούμερα μπορεί να μην είναι αρκετή για να μας πείσει, είναι όμως σίγουρα αρκετή για να μας προβληματίσει: Σε δηλώσεις του ο κ. Ζουρνάς (πρώην πρόεδρος Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης) λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων που θα στέλνουν τα σκουπίδια τους στο ΣΜΑ, η μέγιστη παραγωγή τους σε απορρίμματα, φτάνει τους 650 τόνους τη μέρα. Όσο για τον ΣΜΑ στην Ευκαρπία, προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 1100 τόνους την ημέρα.
Την ερώτηση αυτή φυσικά την έχουμε ξαναθέσει, αλλά βέβαια οι συντάκτες του φυλλαδίου δεν μπήκανε στον κόπο να συμπεριλάβουν μια έστω τυπική απάντηση σε αυτή τη συλλογή ψεμάτων που διανέμεται αυτές τις μέρες στους κατοίκους της Ευκαρπίας. Για ποιο λόγο κατασκευάζεται ένας ΣΜΑ που χωράει 450 επιπλέον τόνους σκουπίδια την ημέρα από αυτά που πραγματικά παράγονται στην περιοχή και μάλιστα σε μια εποχή που η παραγωγή απορριμμάτων συνεχώς μειώνεται λόγω οικονομικής κρίσης; (υπολογίζεται ότι η παραγωγή των 650 τόνων έχει ήδη πέσει λόγω κρίσης κατά 20%).
Τη στιγμή που ακόμη και οι πέτρες ξέρουν ότι στις χωματερές κατά κανόνα καταλήγουν φορτία που δεν αποτελούνται απλά από αθώα αστικά σκουπίδια αλλά από μια μείξη των παραπάνω με επικίνδυνα τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα, ένας σταθμός μεταφόρτωσης που από τη φύση του αποτελεί το ιδανικό μέρος για να πραγματοποιηθεί η “μείξη”, και ιδιαίτερα όταν η δυναμικότητα του επιτρέπει τέτοιου είδους “χημείες”, πρέπει να μας πείσει για την … τιμιότητά του. Και όταν λέμε να μας πείσει, δεν εννοούμε διαβεβαιώσεις τύπου “Μα όχι βέβαια, ποιος σας είπε τέτοια πράγματα…;”, αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Καλούμε για πολλοστή φορά τους συντάκτες του φυλλαδίου να απαντήσουν συγκεκριμένα: για ποιο λόγο ο ΣΜΑ χωράει 450 τόνους πάνω από την πραγματική παραγωγή σκουπιδιών;
Απάντηση 3)
Είναι απαραίτητο να γίνει;
Ναι, γιατί ωφελεί κύρια τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης που μειώνουν τη ρύπανση, βελτιώνουν την καθαριότητα και γλυτώνουν χρήματα. Η κατασκευή του έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες και ήδη είναι εγκατεστημένος ο εργολάβος μετά από δημόσιο διεθνή, μειοδοτικό διαγωνισμό.
Για τα “οφέλη” έχουμε ήδη πει αρκετά και θα πούμε κι άλλα παρακάτω. Σε αυτήν την απάντηση θέλουμε να σταθούμε στην δεύτερη πρόταση: Εδώ πραγματικά ξεκαθαρίζει το τοπίο! Δεν έχουν σημασία ούτε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε τα οικονομικά οφέλη για το δήμο. Σημασία έχει να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να μη μείνει «ξεκρέμαστος» ο εργολάβος. Επιτέλους, ανάμεσα στα ψέματα, τις γενικότητες και τις κούφιες διαβεβαιώσεις, το φυλλάδιο λέει και μια αλήθεια: ΑΥΤΟΣ είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΣΜΑ τους είναι απαραίτητος!
Απάντηση 4)
Γιατί επιλέχθηκε η Ευκαρπία;
Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που έχει γίνει, για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται δύο ΣΜΑ ένας σε κάθε κόμβο, νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά. Η συγκεκριμένη έκταση επιλέχθηκε την περίοδο 2002-2003 επειδή ήταν πολύ κοντά σε κόμβο μεγάλων οδικών αξόνων και επιτρέπεται σε αυτό η κατασκευή ΣΜΑ. Επίσης ο ΣΜΑ του Φοίνικα, όπως και όλοι οι ΣΜΑ παγκοσμίως, είναι κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες και σε κόμβο.
Ξεχνούν βέβαια ότι σε όλη την Ευρώπη, οι ΣΜΑ αυτοί φτιάχνονται για να μεταφορτώσουν προς τελική διάθεση μόνο τα απορρίμματα που δεν έχουν διαλεχθεί στην πηγή και δεν έχουν υποστεί αποκεντρωμένη επεξεργασία. Φτιάχνονται δηλαγή για να υποδεχτούν αυτό που “ξεφεύγει” από τη διαλογή στην πηγή, που σήμερα στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 20-30%. Και το ξεχνούν σκόπιμα, γιατί αν είχαν αυτό στο μυαλό τους θα έπρεπε να σχεδιάζουν ΣΜΑ 200-220 τόνων την ημέρα, αντί του θηρίου των 1100 τόνων!
Η Ευκαρπία είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Θεσσαλονίκης και, όπως θα πούμε παρακάτω, η κατασκευή του ΣΜΑ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, όποια περιοχή κι αν επιλεγόταν για την κατασκευή του, το πρόβλημα δεν είναι το “που” γίνονται έργα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά το τι είδους έργα είναι αυτά.
Η Ευκαρπία, όπως και κάθε άλλη περιοχή της πόλης μας, μπορεί να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις διαχείρισης: αυτές που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, αυτές που θα αποφέρουν θέσεις εργασίας και έσοδα για το δήμο και τους δημότες, αυτές που σχεδιάζονται με βάση το όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, και όχι τα κέρδη των εργολάβων που έχουν αναλάβει να μας “απαλλάξουν” από τα σκουπίδια μας. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις μικρές, αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης, στις οποίες κάθε περιοχή επεξεργάζεται τα απορρίμματα που παράγει, ξεχωρίζοντας τα εκεί όπου παράγονται και ανακυκλώνοντας τα, χωρίς να χρειάζεται να τα συμπιέζει, να τα μεταφέρει, να τα θάβει ή να τα καίει.
Απάντηση 5)
Γιατί υπάρχει αντίδραση για το έργο;
Κυρίως λόγω της έλλειψης ουσιαστικής πληροφόρησης αλλά και στο φόβο για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του. Ακόμη στην αίσθηση αδικίας των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. Όμως ο διάλογος που έγινε βοήθησε να αναδειχθούν τα προβλήματα και να δρομολογηθεί η επίλυση τους. Βασική αρχή του Συνδέσμου είναι ότι ο ΣΜΑ είναι προς το συμφέρον των πολιτών και πρέπει να κατασκευαστεί μαζί με τους πολίτες.
Φυσικά. Ένας κλασικός τρόπος για να επιτεθείς σε έναν αγώνα, είναι να συκοφαντήσεις αυτούς που αγωνίζονται. Μέσα σε ένα κείμενο με τόσα ψέματα και ανακρίβειες σε σχέση με το ΣΜΑ, έχουν και το θράσος να κατηγορούν τους κατοίκους για αδαείς! Οι κάτοικοι όμως ξέρουν πολλά, ανάμεσα στα οποία το γεγονός πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται όσους με ψέματα εξυπηρετούν συμφέροντα εργολάβων και λαθρεμπόρων τοξικών, σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Απάντηση 6)
Δεν θα επιβαρύνει και άλλο το περιβάλλον στη Δυτική Θεσσαλονίκη;
Ο ΣΜΑ δεν αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα και δεν επιβαρύνει την περιοχή. Μάλιστα με αφορμή την κατασκευή του και το διάλογο που οργάνωσε ο σύνδεσμος δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθούν οι ανάγκες της Ευκαρπίας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έχουν ήδη διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που προωθούνται από το Δήμο Παύλου Μελά με την υποστήριξη του Συνδέσμου προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα Υπουργεία.
Παρά τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης, (ακόμη κι αν μας αποδείξουν ότι είναι απόλυτα “αθώος” σε σχέση με το τι μπαίνει, τι βγαίνει, και τι απομένει ως ρύπανση στην περιοχή όπου έχει “εγκατασταθεί”), δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με την έννοια του ρόλου που παίζει στη σημερινή, απόλυτα καταστροφική για το περιβάλλον διαχείριση των σκουπιδιών.
Ο ΣΜΑ είναι ένας χώρος στον οποίο τα σκουπίδια, από ξεχωριστά αντικείμενα, μετατρέπονται σε μια ρυπογόνα μάζα, αδύνατο να διαχωριστεί, που στη συνέχεια θα πετιέται σε κάποια χωματερή ή, σύμφωνα με τις “νέες σύγχρονες μεθόδους”, θα καίγεται για να παραχθεί ενέργεια. Αν αυτό δεν είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα για το σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, τότε η αντίληψη που έχει για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μάλλον ύποπτη…
Απάντηση 7)
Μήπως θα ρυπαίνει την περιοχή;
Αντίθετα είναι πολύ σημαντικό ότι όλη η υπόλοιπη έκταση θα γίνει ένα καταπράσινο πάρκο 70 στρεμμάτων. Το έργο είναι σχετικά μικρό και τα μόνα μηχανήματά του είναι τέσσερις πρέσες. Έχει βιολογικό καθαρισμό για τα νερά πλύσης, ειδικό πλυντήριο για τα κοντέινερ και τα φορτηγά, φίλτρα για τη σκόνη και τις οσμές ενώ τα απορριμματοφόρα δεν θα διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.
Το επιχείρημα των 70 καταπράσινων στρεμμάτων είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα πιο ανησυχητικό από όλα. Τα τελευταία χρόνια, οποιοδήποτε έργο προκαλεί αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία την οποία θα επιβαρύνει, συνοδεύεται από ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο (τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών). Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ένα πάρκο που θα κρύβει από τους κατοίκους της Ευκαρπίας, ή τουλάχιστον θα τους κάνει να ξεχάσουν, τι έχουν δίπλα τους είναι μια αρκετά βολική ιδέα… (βολική για τους υποστηρικτές του ΣΜΑ).
Όσο για το βιολογικό καθαρισμό για τα νερά πλύσης και το ειδικό πλυντήριο και τα φίλτρα για τη σκόνη, πραγματικά αναρωτιόμαστε γιατί θα έπρεπε να μας καθησυχάσουν στο ελάχιστο! Τα νερά πλύσης είναι το μικρό πρόβλημα ενός ΣΜΑ, ενώ για το πραγματικά μεγάλο (το υγρό υπόλειμμα της διαδικασίας συμπίεσης των απορριμμάτων – γνωστό και ως σκουπιδόζουμο), δεν γίνεται κουβέντα! Εκτός αν έχουν ανακαλύψει μια μαγική πρέσα που, συμπιέζοντας τα σκουπίδια, εξαφανίζει δια της μεθόδου χόκους πόκους και τα στραγγίσματα που προκύπτουν. Οι συντάκτες του εξαιρετικά προσεγμένου, επιστημονικού φυλλαδίου, πρέπει να μας πούνε που ακριβώς θα πηγαίνουν αυτά τα στραγγίσματα.
Απάντηση 8)
Θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων της Ευκαρπίας;
Όχι βέβαια. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ένα πρότυπο περιβαλλοντικό έργο που σχεδιάστηκε αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία με σεβασμό στη ζωή, την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, δεν παράγει καθόλου ρύπους, ενώ έχει ελεγχθεί αυστηρά και έχει αδειοδοτηθεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα.
Φυσικά δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να δεχτούμε ως δεδομένο ότι μία περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι αυτόματα και απόδειξη πως ένα έργο είναι ασφαλές. Περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει πάρει και η “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική, για να καταστρέψει ολοσχερώς ένα αρχέγονο δάσος εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και να σκορπίσει θανατηφόρα υγρά απόβλητα σε ολόκληρη την περιοχή. Την ώρα που επιστημονικοί φορείς όπως το τμήμα περιβάλλοντος και η Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ με πορίσματά τους εξηγούν τους τεράστιους κινδύνους της “επένδυσης” στη Χαλκιδική, η αδειοδότηση παραμένει αδειοδότηση!
Επιπλέον, αν η περιβαλλοντική αδειοδότηση ήταν τεκμήριο ασφάλειας, τότε όλοι οι ΧΥΤΑ της χώρας, που δηλητηριάζουν το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τον αέρα των γειτονικών τους περιοχών, δε θα έπρεπε να έχουν αδειοδοτηθεί ποτέ!
Στην περίπτωση του ΣΜΑ, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός αφορά και τα στραγγίσματα της συμπίεσης των σκουπιδιών, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργεί στην εντέλεια (κάτι που είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας), δε θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι δε δεσμεύει όλες τις επικίνδυνες ουσίες των υγρών αποβλήτων. Η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας δεν μπορεί να κάνει τελείως ακίνδυνα τα υγρά απόβλητα, αφού δεν μπορεί να κατακρατήσει τα βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά.
Ιδιαίτερα τα βαρέα μέταλλα, που θα υπάρχουν σε αφθονία στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που τα σκουπίδια είναι ανακατεμένα με βιομηχανικά απόβλητα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, υπεύθυνα για καρκινογενέσεις και πολλές ακόμη ασθένειες. Τα στοιχεία αυτά περνούν στη λάσπη που σχηματίζεται από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, και στη συνέχεια καταλήγουν μαζί της, είτε σε κάποιον ΧΥΤΑ, είτε σε κάποια μονάδα καύσης. Και βέβαια, πριν απομακρυνθούν από το Σταθμό Μεταφόρτωσης θα έχουν αφήσει ένα μικρό «ενθύμιο», αφού αρκεί μια μικρή διαρροή για να δηλητηριάσουν και το έδαφος της περιοχής πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Απάντηση 9)
Η κατασκευή του συνδέεται με το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ;
Όχι σε καμία περίπτωση. Αν τα απορρίμματα σχεδιαζόταν να πάνε στον ΤΙΤΑΝ ο ΣΜΑ θα ήταν άχρηστος. Εξάλλου δεν υπάρχει καμία τεχνική δυνατότητα σύνδεσης. Ο ΣΜΑ κατασκευάζεται για να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε απόσταση άνω των 15 χιλιομέτρων από την Ευκαρπία. Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ δεσμεύεται ρητά και δημόσια ότι ούτε ένα κιλό απορριμμάτων δεν θα πάει στο ΤΙΤΑΝ.
Κι όμως, αν τα απορρίμματα σχεδιάζεται να πάνε στο ΤΙΤΑΝ για καύση, θα χρειαστούν πρώτα κάποιου είδους επεξεργασία. Αυτή η επεξεργασία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να γίνει σε ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης (εκτός αν υπάρχει ειδική μονάδα ξήρανσης), αφού καμία μονάδα καύσης δεν υποδέχεται τα σκουπίδια – καύσιμα όπως τα φέρνει το απορριμματοφόρο! Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ΣΜΑ σχεδιάζεται για να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε απόσταση άνω των 15 χλμ, αυτό δε σημαίνει ότι όλα, ή ένα μέρος τους δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μικρότερη απόσταση…
Ο ΣΜΑ μπορεί να συνδεθεί με την καύση και είναι ένας από τους κινδύνους που έχουν αναδείξει οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή! Ακόμα και εάν δεν είναι στα σχέδια να αξιοποιηθεί ο ΤΙΤΑΝ, υπάρχουν ήδη σχέδια για την δημιουργία εργοστασίου καύσης στον Λαγκαδά, όπου θα μπορούσαν άνετα να μεταφερθούν τα απορρίμματα! Όσο για τις δεσμεύσεις σας, μετά από το αποκαλυπτικό αυτό κείμενο που υπογράφετε, με ποιόν ακριβώς τρόπο περιμένετε να τις εμπιστευτούμε;
Απάντηση 10)
Ποιος θα ελέγχει τη λειτουργία του;
Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ, ο δήμος Παύλου Μελά και οι κάτοικοι της περιοχής. Ο σύνδεσμος έχει αποδεχτεί την πρόταση για δημιουργία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου και έχει προτείνει επίσης την τοποθέτηση καμερών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο που θα παρακολουθούν την είσοδο του ΣΜΑ επιτρέποντας την καθημερινή δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων σε όλους τους πολίτες.
Όταν φτιάχνει κάποιος ένα έργο που έχει όλες τις προδιαγραφές να καταστρέψει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων μιας περιοχής, αρκούν οι κάμερες και οι επιτροπές κοινωνικού ελέγχου για να το σταματήσουν; Ακόμη κι αν αυτά τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση για έργα που ήδη υπάρχουν, δεν αρκούν από μόνα τους για να δικαιολογήσουν την κατασκευή ενός άχρηστου, δαπανηρού, και περιβαλλοντικά καταστροφικού έργου…
Απάντηση 11)
Τι κερδίζει ο Δήμος Παύλου Μελά και οι πολίτες της Ευκαρπίας;
Μετά την παρέμβαση του Δήμου και των πολιτών της περιοχής μειώθηκαν οι πιθανότητες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιπλέον αποφασίσθηκε να αναπτυχθεί άμεσα σε όλο το Δήμο η ανακύκλωση και να παραχωρηθεί στο δήμο, σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Μειώθηκαν οι πιθανότητες περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Αν προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε την παραπάνω φράση, θα καταλήξουμε στο «υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Και ξύνοντας την επιφάνεια λίγο ακόμα: «υπήρχαν εξαρχής περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων (αυτών που παραπάνω περιγράφουμε σαν απληροφόρητους), τις μειώσαμε»! Και τι γίνεται με όλες τις παραπάνω εγγυήσεις πως το έργο είναι απόλυτα ασφαλές και δεν βλάπτει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία;
Όσο για το σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ανακύκλωση, είναι πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα για όλους τους κατοίκους, όλων των δήμων και όχι παραχώρηση σε ένα παζάρι του τύπου «αφήστε με να κάνω το έργο, και θα πάρω και δυο μέτρα για να παριστάνω πιο εύκολα τον οικολόγο»!
Στην προσπάθεια μας να ανταπαντήσουμε στα 11 σημεία, γεννήθηκαν πολλές ερωτήσεις για το πόσο αφελείς μας θεωρούν και πόσα ψέματα ακόμα θα μας πουν για να καταφέρουν να κατασκευάσουν τον ΣΜΑ. Υπάρχουν όμως και απαντήσεις που έχουν δοθεί από τους κατοίκους τους τελευταίους 9 μήνες που διαρκεί ο αγώνας τους. Έχουν απαντήσει δυναμικά με την καθημερινή τους παρουσία στην περιοχή του έργου για να το μπλοκάρουν. Έχουν απαντήσει με αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να τους τρομάξουν με συλλήψεις και δικαστήρια. Οι κάτοικοι αντί να τρομάξουν και να πάνε σπίτια τους, πείσμωσαν περισσότερο και συνέχισαν την κατάληψη του χώρου. Και πρέπει να συνεχίσουν να απαντάνε δυναμικά την επόμενη περίοδο και στις επόμενες επιθέσεις που θα δεχτούν, είτε λασπολογίας, είτε καταστολής!