11-12/10: 2ήμερο εκδηλώσεων για τα 5 χρόνια του κτήματος «Δρακόπουλου»

Στις 11 και 12 Οκτώβρη, η «Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου», η «Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων» και το «Φαρμακείο-Ιατρείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια» διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων για τα 5 χρόνια λειτουργίας του πάρκου ως ελεύθερου κοινωνικού χώρου. Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου των τριών συλλογικοτήτων με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • κατειλημμένος χώρος πρασίνου και πολιτισμού, συζητήσεων, συναυλιών, προβολών

  • χώρος αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον Αύγουστο του 2009. Από τότε που οι μπουλντόζες μπήκαν στο κτήμα Δρακόπουλου και κατεδάφισαν τα ιστορικά κτήρια της εριουργίας. Τον Ιούλιο του 2009 είχε προηγηθεί μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Αθηναίων και Ερυθρού Σταυρού με το οποίο ο Ερυθρός Σταυρός πήρε το πράσινο φως για την κατεδάφιση των κτηρίων και την έναρξη εργασιών ανέγερσης πολυόροφου κτιρίου 9.000 τ.μ.!

Η Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου συστάθηκε στα μέσα Ιουλίου του 2009 από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για περαιτέρω τσιμεντοποίηση της γειτονιάς μας. Δόθηκε μία μεγάλη μάχη από ανθρώπους που μαζεύονταν κάθε απόγευμα στο κτήμα, προκειμένου να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί σιγά σιγά στο πάρκο που όλοι τώρα πια απολαμβάνουμε.

Το κτήμα όμως έχει καταγραφεί πλέον ως πάρκο στη συνείδηση του κόσμου που το κατακλύζει καθημερινά μαζί με τα παιδιά του. Ο κόσμος που πλαισιώνει αυτήν την προσπάθεια, οι κάτοικοι της περιοχής, οι συλλογικότητες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις στο κτήμα, όλοι εμείς είμαστε τροχοπέδη στα σχέδια οποιουδήποτε θελήσει να ρίξει τσιμέντο στο κτήμα. Κι απ’ ότι φαίνεται ο κίνδυνος δεν έχει αποσοβηθεί.

Τους τελευταίους μήνες ένα από τα διατηρητέα κτήρια του κτήματος Δρακόπουλου και συγκεκριμένα η βίλα πήρε 3 φορές φωτιά με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται για φωτιές που μπήκαν από ατύχημα. Να θυμίσουμε ότι και την Πρωτοχρονιά του 2012 είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά  στο τρίτο από τα διατηρητέα κτήρια (το πρώην Οδοντιατρείο), ενώ πριν από 6 χρόνια με αντίστοιχο τρόπο είχε καεί πάλι η βίλα.

Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολλαπλά ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο, τον τρόπο και την ακολουθία μιας τέτοιας εξέλιξης, που δύσκολα μοιάζει τυχαία. Είναι γνωστό ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), προσπαθεί συστηματικά –μέσω Real Estate εταιρίας– να πουλήσει το σύνολο του κτήματος (9 στρέμματα και τα τρία διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται εντός του, ενέργεια τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη που προσωρινά αποσοβήθηκε λόγω έλλειψης αγοραστών), ενώ η Δημοτική Αρχή είτε σιγοντάρει τα σχέδια αυτά είτε κωφεύει.Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτήρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα.

Εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω! Είμαστε ενάντιοι σε μια πολιτική οδοστρωτήρα, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε σπιθαμή των ελεύθερων χώρων για εμπορευματικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το κτήμα όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε πάρκο, κάθε παραλία και κάθε δημόσιο χώρο απέναντι στα αρπακτικά που βλέπουν μόνο κέρδος. Σήμερα που η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ  έχει ωθήσει στην εξαθλίωση το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, χρειαζόμαστε χώρους όπου θα αναπτύσσονται συλλογικές κινηματικές δράσεις και όπου θα χτίζεται η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Και το κτήμα Δρακόπουλου είναι ένας τέτοιος χώρος.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στο 2μερο εκδηλώσεών μας, να γιορτάσουμε μαζί τα 5 χρόνια από την απελευθέρωση του κτήματος.

Σάββατο 11/10

  • 6 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση «η επίθεση στους ελεύθερους χώρους και οι αντιστάσεις της κοινωνίας» (Στη συζήτηση θα συμμετέχουν συλλογικότητες της περιοχής μας).
  • 8.30 μ.μ. προβολή ταινίας «Οι Ισοβίτες», του Θ.Μαραγκού  με τους Β. Μουρίκη και Τ. Σπυριδάκη (με παρουσία του σκηνοθέτη).

Κυριακή 12/10

  • 12.30 μ.μ. Λαϊκό Ρεμπέτικο Γλέντι με τους «Ρεμπέτ Ασκέρ» – Συλλογική Κουζίνα.
Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου – Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων – Φαρμακείο-Ιατρείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα