10 Οκτωβρίου:Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

Δελτίο τύπου από τα σωματεία εργαζόμενων στην Ψυχική Υγεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας τα Σωματεία Εργαζομένων στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης επιλέγουν να δώσουν το δικό τους στίγμα για να απαντήσουν προκαταβολικά σε όσους αρμόδιους διατυπώσουν δημόσια πανηγυρικούς λόγους για την πορεία των υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία.

Η κρίση που επικρατεί στις Μονάδες Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) είναι πλέον χρόνια καθώς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που οφείλει να τις χρηματοδοτεί μετά το πέρας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είχε σαν κύριο μέλημα του τις τεράστιες περικοπές. Μόνο κατόπιν πιέσεων το Υπουργείο, το οποίο ισχυριζόταν πως δεν είχε χρήματα για να διαθέσει στις υπηρεσίες, έβρισκε έκτακτες επιχορηγήσεις για να καλύψει μέρος των αναγκών και να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης έμεναν και μένουν επί σειρά μηνών απλήρωτοι, η ανασφάλειά τους εντείνεται και η φροντίδα των ψυχικά ασθενών φθίνει.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που είχε σα σκοπό την αποασυλοποίηση και την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων οι οποίοι για χρόνια ζούσαν σε συνθήκες απάνθρωπες έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί. Η πρόληψη για την ψυχική υγεία και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας έχει παγώσει.

Η υποχρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο χώρο μας, αλλά είναι ενδεικτική για την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας της κυβέρνησης απέναντι στους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας μας και στους εργαζόμενους που τους υπηρετούν.

Αν σήμερα σπεύσουν οι αρμόδιοι να εγκωμιάσουν το έργο τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, σας λέμε να μην τους πιστέψετε γιατί τα εγκώμια πολύ απέχουν από την πραγματικότητα την οποία εμείς ζούμε.

Τα σωματεία εργαζομένων διεκδικούν:

* Πολιτική έσμευση από μέρους της κυβέρνησης για ουσιαστική και οριστική επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

* Ανάληψη της ευθύνης των διοικήσεων των φορέων για τη μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων εντείνεται, η συνδικαλιστική δράση οργανώνεται προκειμένου να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών και να διεκδικήσουμε την επίλυση των ήδη αυξημένων προβλημάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας.

* Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι

* Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων

* Σωματείο Εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ στη Δράμα

* Σωματείο Εργαζομένων Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας Θράκης (Σ.Ε.Δ.Ψ.Α.Μ.Θ.)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα