10 χρόνια χωρίς τον σ. Νίκο Ρεμούνδο

Πριν 10 χρόνια σαν σήμερα, στις 4 Σεπτέμβρη του 2012, πέθανε ο σύντροφος Νίκος Ρεμούνδος σε ηλικία 71 ετών. Ο σ. Νίκος ήταν ιδρυτικό στέλεχος του «Ξ» τη δεκαετία του ’70 και Γραμματέας της Οργάνωσης την πρώτη της περίοδο μέχρι το 1986. Είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να συγκροτηθεί ο πρώτος πυρήνας του «Ξ» αμέσως μετά την πτώση της Χούντας και στη μετέπειτα πορεία του. Για ένα διάστημα το «Ξ» λειτούργησε σαν αντιπολιτευτική τάση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ απ’ όπου διαγράφηκε έναν περίπου χρόνο μετά (το 1976). Στη συνέχεια κινήθηκε σταδιακά στο σημερινό τρόπο παρέμβασης και ανοιχτής πάλης για μια μαζική επαναστατική Αριστερά.
Στη συνέχεια ακολουθεί άρθρο του σ. Ανδρέα Παγιάτσου που είχε δημοσιεύσει το «Ξ» μια ημέρα μετά την είδηση της απώλειας του σ. Νίκου, που περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στη συμβολή και τον ρόλο του.
Στο τέλος μπορείτε να βρείτε link σε κείμενα που είχαν γραφτεί εκείνη την περίοδο, καθώς και βίντεο από τις ομιλίες συντρόφων και φίλων του που είχαν γίνει στην πολιτική του κηδεία.

Ο Νίκος, ο σύντροφος, ο φίλος, ο αδελφός, δεν είναι πια μαζί μας. Έχασε τη μάχη με τις αρρώστιες που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Όλοι ξέραμε πως τα προβλήματα υγείας που είχε και που είχαν σχέση με την εξασθένιση του οργανισμού του από το Πάρκινσον, ήταν σοβαρά, παρόλα αυτά ο θάνατός του ήρθε σαν σοκ. Κανένας δεν το περίμενε, γιατί έδινε μια διαρκή μάχη να μην υποκύψει και γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις και αγωνιούσε να ενημερώνεται για την πορεία του κινήματος, τις διεργασίες και τα νέα του «Ξ».

Ο Νίκος θα είναι πάντα μαζί μας. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου – γιατί στον Νίκο το σημερινό «Ξ» οφείλει πάρα πολλά. Αν σήμερα υπάρχει το «Ξεκίνημα», δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό οφείλεται κατ’ εξοχήν στο Νίκο Ρεμούνδο. Ο Νίκος ήταν ο αγωνιστής που στη δεκαετία του ’70 έπαιξε τον πιο κρίσιμο ρόλο για να υπάρξει το «Ξ». Και γιατί σαν γραμματέας του «Ξ» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 συνέβαλε καταλυτικά στο να τεθούν οι βάσεις που βοήθησαν το «Ξ» να συνεχίσει την πορεία του και να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

Τα χρόνια της Χούντας

Η πολιτική δράση του Νίκου ξεκίνησε στη διάρκεια της Χούντας. Είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας από τις ομάδες που λειτουργούσαν συνωμοτικά και πάλευαν ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών. Τοποθετημένος στην Αριστερά και όντας ευαίσθητος και επηρεασμένος από τα ριζοσπαστικά ρεύματα της εποχής, δεν μπορούσε να ανεχτεί τη βαρβαρότητα του Σταλινισμού. Έτσι η αναζήτηση του στράφηκε στο χώρο των ιδεών του Λέων Τρότσκι.

Τα πρώτα χρόνια του «Ξ»

Ήταν άνθρωπος του μαζικού κινήματος και διαφωνούσε κάθετα με τους σεκταριστικούς διαχωρισμούς και τον παραλογισμό που ταλανίζουν μεγάλα κομμάτια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σ’ αυτή τη βάση αποφάσισε μαζί με τη μικρή ομάδα των συντρόφων του της εποχής εκείνης, να συμμετάσχουν στο πιο μαζικό και ριζοσπαστικό ρεύμα που αναπτυσσόταν εκείνη την εποχή: τον χώρο του νεοεμφανιζόμενου και αριστερού ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο μετά, το 1975 το «Ξεκίνημα» ήταν πραγματικότητα, σαν μια αριστερή αντιπολιτευτική φωνή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η εμφάνιση της «Οριζόντιας Διασύνδεσης», ενός δικτύου των πιο ταξικών και ριζοσπαστών αγωνιστών της βάσης, που πάλευαν υπέρ ενός επαναστατικού σοσιαλιστικού πολιτικού προγράμματος και υπέρ της πραγματικής εσωκομματικής δημοκρατίας, στην οποία το «Ξ» έπαιζε καταλυτικό ρόλο, ταρακούνησε για τα καλά την αναδυόμενη κομματική γραφειοκρατία. Σύντομα, ένα χρόνο μετά, το «Ξ» είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση της βάσης ήταν τόσο έντονη στις διαγραφές αυτές που ο περιβόητος Λαλιώτης κατέφυγε στη συγγραφή ολόκληρου βιβλίου για να δικαιολογήσει τη διαγραφή του «Ξ».

Η δεκαετία του ’80 

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για το «Ξ». Από τη μια λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο χώρο της μαζικής Αριστεράς: οι τρομερές αυταπάτες που υπήρχαν στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου και παράλληλα ο σκληρός σταλινικός χαρακτήρας του ΚΚΕ, δυσκόλευαν εξαιρετικά τις προσπάθειες κάθε νέας οργάνωσης της Αριστεράς. Από την άλλη γιατί σ’ αυτό το διάστημα το «Ξ» προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει και ολοκληρώσει τα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά του χαρακτηριστικά.

Ο διεθνισμός στο DNA του Νίκου

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, για το ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας του «Ξ» έπαιξε η επαφή με την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, τη CWI. Ο Νίκος πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη διεθνή οργάνωση, κάτι που ξεκίνησε αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Ο διεθνισμός δεν ήταν απλά «μια καλή ιδέα», ή η απλή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και η συμπαράσταση στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ήταν το οργανικό δέσιμο με επαναστάτες σοσιαλιστές/κομμουνιστές, στα πλαίσια μιας κοινής διεθνούς οργάνωσης, στα χνάρια και τις παραδόσεις όλων των μεγάλων επαναστατών των δύο προηγούμενων αιώνων. Ο διεθνισμός διαπερνούσε το Νίκο πέρα ως πέρα, και η μάχη για το χτίσιμο των δυνάμεων του μαρξισμού ήταν από την πρώτη στιγμή διεθνής. Ο Νίκος έφυγε με τη διεθνιστική πεποίθηση βαθιά χαραγμένη στη συνείδησή του.

Η περίοδος μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης 

Η δεκαετία του 90 ήταν μια κρίσιμη φάση για το «Ξ». Απαιτούνταν προσαρμογές, το ΠΑΣΟΚ είχε μετατραπεί σε κόμμα του κεφαλαίου και οποιαδήποτε σχέση με το χώρο αυτό έπρεπε να εγκαταλειφθεί, η κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης και του Ανατολικού μπλοκ έφερε τα πάνω κάτω στην Αριστερά σε όλο τον κόσμο. Στις μεγάλες προσαρμογές στην τακτική, στα συνθήματα, στη γλώσσα κλπ, ο Νίκος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη νέα γενιά των στελεχών που βγήκε από τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου και επιχειρούσε να κάνει πράξη τις νέες αυτές ιδέες.

Η δεκαετία του 2000 δικαίωσε τους αγώνες του «Ξ» το οποίο μπόρεσε να καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικές οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς στη χώρα μας. Για τον Νίκο ήταν μια προσωπική δικαίωση.

Νίκος Ρεμούνδος – πάντα παρών!

Το «Ξ» θα τιμά τον Νίκο Ρεμούνδο όχι μόνο για την πολιτική του συμβολή στην εξέλιξη του «Ξ». Αλλά και για δύο άλλους λόγους ακόμα.

Ο πρώτος είναι η βαθιά του πίστη και το οργανικό του δέσιμο με τους ανθρώπους της εργατικής τάξης. Η τεράστια εμπιστοσύνη του στη δυνατότητα των εργαζομένων να πάρουν τα πράγματα και τις ζωές τους στα χέρια τους.

Ο δεύτερος είναι η ανθρωπιά του: ο Νίκος θα βοηθούσε με κάθε τρόπο, όσο μπορούσε, κάθε σύντροφο και συντρόφισσα που μπορεί να είχε ανάγκη. Γι’ αυτόν ο σοσιαλισμός δεν ήταν μόνο θεωρητικές ιδέες – ήταν και τρόπος ζωής στα πλαίσια ασφαλώς που επιτρέπει το καπιταλιστικό σύστημα.

Νίκο, θα μας λείψεις πολύ!

Να ξέρεις όμως ότι πάντα θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε!


Περισσότερα για τον Νίκο Ρεμούνδο:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα