1 Νοέμβρη: οι φασίστες καλούν πανευρωπαϊκή συγκέντρωση – Θα τους αφήσουμε;

Την Τετάρτη 1 Νοέμβρη οι φασίστες καλούν σε πανευρωπαϊκή συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα. Το κάλεσμα είναι στην Λεωφόρο Ηρακλείου 420 όπου βρίσκονταν παλιότερα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Χρησιμοποιούν το γεγονός της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ημέρα της δολοφονίας των φρουρών των γραφείων της Χρυσής Αυγής Φουντούλη και Καπελώνη, για να αναβαθμίσουν το κάλεσμά τους, μετατρέποντάς το από τοπική σε πανευρωπαϊκή φασιστική φιέστα.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, όπως επίσης για πρώτη φορά το σχετικό κάλεσμα έχει βγει δημόσια από τις 13 Αυγούστου δηλαδή δυόμιση μήνες πριν. Από τις βασικές φασιστικές οργανώσεις μόνο το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής έχει βγάλει μέχρι στιγμής δικό του ξεχωριστό κάλεσμα στο ίδιο σημείο αλλά στις 7:00 μ.μ. κάνοντας λόγο μόνο για πανελλαδική κινητοποίηση. Από τις υπόλοιπες γνωστές φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα, για την ώρα καμία δεν έχει πάρει δημόσια θέση για τη συγκέντρωση, θέλοντας προφανώς να διατηρήσουν το προφίλ του χαμογελαστού φασίστα με γραβάτα.

Ωστόσο δεν έχει και πολλή σημασία η ακριβής πολιτική ταυτότητα των διοργανωτών, καθώς είναι καθαρό ότι πρόκειται για μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν η Χρυσή Αυγή (ή ότι έχει απομείνει από αυτήν) η Propatria, το κόμματου Κασιδιάρη και άλλοι νεοναζιστές.

Αυτό που έχει σημασία και μάλιστα μεγάλη, είναι ότι οι φασίστες επιχειρούν να ξαναβγούν στον δρόμο και να δημιουργήσουν περιοχές άβατα. Αξιοποιούν το γενικότερο κλίμα και το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς σε εθνική και διεθνή κλίμακα, αποκτούν αυτοπεποίθηση και θέλουν να κατακτήσουν ξανά το έδαφος που έχασαν με την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβρη του 2020.

Το ημερολόγιο δράσης των φασιστών

Τα γεγονότα στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2021 στην Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή. Ήταν η πρώτη σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια των φασιστών να επιτεθούν στο αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά μετά τη σοβαρή ήττα που υπέστησαν το 2020. Να κάνουν την Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς και κέντρο της πολιτικής τους δράσης.

Ακολούθησαν οι επιθέσεις στις 3 Γενάρη σε βιβλιοπωλείο στην Άνω Πόλη, στις 26 Απρίλη σε έκθεση ζωγράφου από την Βόρεια Μακεδονία και στις 27 Μαΐου στο pride της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ όσο συμβαίνουν τα παραπάνω, το στέκι νεολαίας ΣΑΡΙΣΑ της Χρυσής Αυγής λειτουργεί τακτικά με εκδηλώσεις, προβολές κτλ και στην ουσία αποτελεί σχολείο εκκολαπτόμενων νεοναζί και ορμητήριο για νέες ρατσιστικές επιθέσεις. 

Ακολούθησαν σποραδικές επιθέσεις και εμφανίσεις σε μια σειρά πόλεις πανελλαδικά.

Στις 10 Ιούνη προσπάθησαν να επιτεθούν στο pride της Αθήνας με ομάδα 20-25 ατόμων.

Πιο πρόσφατα, στη διάρκεια των πυρκαγιών στον Έβρο έδρασαν ως οργανωμένη ομάδα πολιτοφυλακών που συλλαμβάνει και κακοποιεί πρόσφυγες.

Στην περιοχή του Νέου Ηράκλειου στις 26 Μαΐου βανδάλισαν  το 4ο Γυμνάσιο της περιοχής. Στις 6 Μαΐου μαχαίρωσαν αντιφασίστα κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού. Στις 10 Σεπτέμβρη έσπασαν το μνημείο του μπλόκου της Καλογρέζας.

Στις 9 Σεπτέμβρη στο Ελληνικό επιτέθηκαν στο περίπτερο του τοπικού δημοτικού σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στις 10 Σεπτέμβρη υπήρξε μαζικό μπλοκ της Χρυσής Αυγής στη συγκέντρωση ενάντια στις νέες ταυτότητες στο Σύνταγμα.

Η είσοδος τριών ακροδεξιών σχημάτων στην βουλή με περίπου 14% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν η αποτύπωση στο εκλογικό πεδίο των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία.

Η εμπειρία του 2005

Η προηγούμενη απόπειρα πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης ήταν 18 χρόνια πριν. Τότε, μεταξύ 16 και 18 Σεπτέμβρη του 2005, η Χρυσή Αυγή είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή ενός 3ήμερου πανευρωπαϊκού φεστιβάλ μίσους με τον τίτλο «Hatewave 2005», αρχικά κοντά στην Καλαμάτα. Η άμεση αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος και των τοπικών φορέων της πόλης ανέτρεψε τα σχέδιά τους.

Προσπάθησαν να μεταφέρουν το φεστιβάλ στο κάμπινγκ Interstation λίγο έξω από την πόλη της Στυλίδας. Ωστόσο και εκεί έπεσαν σε τοίχο. Υπήρξε μια μαζική αντίδραση φορέων και συλλογικοτήτων στην πόλη της Λαμίας και περιφρούρηση του χώρου έξω από το κάμπινγκ. Οι φασίστες δεν μπήκαν ποτέ στα λεωφορεία που περίμεναν για αναχώρηση. Περιορίστηκαν σε μια άμαζη θλιβερή σύναξη κάτω από τα τότε γραφεία τους με την προστασία της Αστυνομίας, έχοντας απέναντί τους μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση.

Σήμερα οι φασίστες επιχειρούν ξανά μια πανευρωπαϊκή σύναξη. Έχουν ήδη απευθυνθεί σε ομοϊδεάτες τους στα Βαλκάνια, στην Ιταλία και αλλού, που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση. 

Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά το ενδεχόμενο να πετύχει αυτή η συγκέντρωση;

Το κομβόι των 120 Κροατών  Bad Blue Boys (BBB) που αιματοκύλησαν πρόσφατα την Νέα Φιλαδέλφεια αφήνοντας πίσω τους έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, θα ωχριά μπροστά στην πιθανότητα να μαζευτούν στο Νέο Ηράκλειο εκατοντάδες μαχαιροβγάλτες φασίστες από διάφορες χώρες, ανακατεμένοι με χούλιγκανς ποδοσφαιρικών ομάδων και αποφασισμένοι για όλα. 

Και βέβαια ενθαρρυμένοι οι Έλληνες συνοδοιπόροι τους θα αισθανθούν ότι στο Νέο Ηράκλειο -και όχι μόνο- θα έχουν πάρει το πάνω χέρι, με ό,τι αυτό σημαίνει για το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και τον καθένα και την καθεμία από εμάς που στέκεται απέναντι στο φασισμό.

Χρειάζεται άμεση και αποφασιστική δράση τώρα! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους νεοναζί, Έλληνες και Ευρωπαίους να πατήσουν το πόδι τους στο Νέο Ηράκλειο και οπουδήποτε αλλού.

Το αντιφασιστικό κίνημα οργανώνεται και απαντά

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά πήρε πρόσφατα την πρωτοβουλία και διοργάνωσε ανοιχτή σύσκεψη σχετικά με την 1η Νοέμβρη. Η σύσκεψη ήταν πολύ μαζική καθώς ανταποκρίθηκαν δεκάδες συλλογικότητες από την Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ήταν ομόφωνη η απόφαση για ενωτική αντιφασιστική συγκέντρωση που θα ακυρώσει τα σχέδια των νεοναζί την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στη Λεωφόρο Ηρακλείου στις 4.00 μ.μ. καθώς οι φασίστες καλούν στις 6.00 μ.μ.

Μερικές ακόμα αποφάσεις ήταν:

Θα κυκλοφορήσει άμεσα αφίσα και ανακοίνωση που θα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Θα σταλεί ανοιχτή επιστολή στους αρμόδιους φορείς τοπικά και κεντρικά, με την οποία θα απαιτείται η άμεση απαγόρευση της συγκέντρωσης των φασιστών. Ειδικά, κοινωνικοί φορείς του Νέου Ηρακλείου (Δήμος, σωματεία, μαθητικά συμβούλια, ενώσεις γονέων κ.α.) πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτό.

Θα δημιουργηθεί ομάδα νομική και Τύπου.

Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εξορμήσεις και συσκέψεις στην περιοχή και αλλού όλη την επόμενη περίοδο.

Η λίστα των συμμετεχόντων θα παραμείνει ανοιχτή και θα διευρύνεται συνεχώς.

Η 1η Νοέμβρη πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα του κινήματος και να γίνει κεντρικό πολιτικό γεγονός. Δεν αφορά μόνο το Νέο Ηράκλειο ή την πόλη της Αθήνας. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να αξιοποιηθεί προβοκατόρικα από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ που θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να προωθήσουν τη θεωρία των δύο άκρων.

Σε μια περίοδο πολλών θλιβερών γεγονότων (φωτιές, πλημμύρες, κτλ) να μην επιτρέψουμε να προστεθεί ένα ακόμα: να γίνει η Αθήνα κέντρο δράσης των νεοναζί. Τη στιγμή μάλιστα που η Χρυσή Αυγή έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα σαν ναζιστική εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της σε δεύτερο βαθμό.

Μπορούμε να το κάνουμε όπως το 2005 και ακόμα καλύτερα. Το σύνθημα «No Nazis here!» μπορεί και πρέπει να ακουστεί παντού και να έχει την ίδια επιτυχία με την αντίστοιχη καμπάνια του «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ». Να μην ξεχνάμε: όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε συντριπτικά περισσότεροι από τους φασίστες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το Νέο Ηράκλειο Νέα Φιλαδέλφεια σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα την 1η Νοέμβρη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα