Τι νέο μας ετοιμάζει η «Tupperware»;

Του Φίλιππου Ορφανού

 

Μετά από 6 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εφαρμογής των μνημονίων μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε μία επιχείρηση που να μην ενέδωσε στο πειρασμό να δοκιμάσει κάθε πιάτο που σερβίρισαν στο μπουφέ της αισχροκέρδειας και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης οι εθελόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις ουδεμιάς εξαιρουμένης κατά εντολή των δανειστών, της Τρόικα, του Κουαρτέτου και των λοιπών ληστών στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης των ολοένα και ασθενέστερων δημόσιων οικονομικών, των πρωτογενών πλεονασμάτων επί του κατακρημνισμένου ΑΕΠ, και της μετά βαΐων και κλάδων αναμενόμενης ανάπτυξης που κάθε μέρα έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει.

Τελευταία, πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα των ακόρεστων συνδαιτυμόνων επιχειρεί να πλασαριστεί η πολυεθνική TUPPERWARE που διατηρεί μια μεγάλη (250 απασχολούμενοι) μονάδα παραγωγής πλαστικών οικιακής χρήσεως στη Θήβα και μετρά 50 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα (στη συντριπτική πλειοψηφία τους κερδοφόρα).

Όπως μάθαμε από καλά πληροφορημένες πηγές η διεύθυνση του εργοστασίου προετοιμάζεται μεθοδικά σε στενό κύκλο διευθυντικών στελεχών και σιωπηρά για την ώρα να αντιμετωπίσει μια περιοδική (στο μεσοπρόθεσμο κύκλο δραστηριότητας, 1-3 χρόνια) πλην όμως παροδική, μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας με τον επωφελέστερο γι’ αυτήν τρόπο.

Μια μείωση κατά 30 – 35% των μηχανοωρών τους επόμενους δύο τρεις μήνες που θα της επιτρέψει να απαλλαγεί από τους παλιούς και ακριβούς εργάτες και υπαλλήλους και που όταν με το καλό η δραστηριότητα επανέλθει στα όρια του πλάνου παραγωγής θα τους αντικαταστήσει με νέους, πάμφθηνους, χωρίς δικαιώματα και ατσαλάκωτους.

Με αυτό το όχι και τόσο περίτεχνο σχέδιο ετοιμάζονται να μειώσουν το εργασιακό κόστος, να ευθυγραμμιστούν με τις νέες αμοιβές της εργασίας που ισχύουν στην αγορά και φυσικά  να απαλλαγούν από κάθε ενοχλητικό και  «άχρηστο» ανθρώπινο ερείπιο που δυσκολεύει  το θεάρεστο παραγωγικό έργο τους.  Στη συνέχεια θα μπορέσει με όλη της την άνεση να προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή μισθών και ημερομισθίων όσων διατηρήσουν την εργασία τους και δεν απολυθούν αμέσως.

Η εν λόγω εταιρία δεν είναι άμαθη και πρωτάρα σε τέτοιου είδους τεχνικές και μεθοδεύσεις που μεγεθύνουν τη μάζα της απόλυτης και της σχετικής υπεραξίας. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 περίπου ετών άλλαξε σταδιακά η σύνθεση του εργατικού της δυναμικού, και από μια εταιρία που απασχολούσε τον κόσμο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ελάχιστες ορισμένου χρόνου που μετά τη παρέλευση του νόμιμου διαστήματος μετατρέπονταν σε αορίστου, σήμερα το 1/3 των ημερήσιων απασχολουμένων είναι ενοικιαζόμενοι εργάτες και το 1/4 του δικού της προσωπικού είναι με αενάως επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το δυστύχημα είναι ότι η TUPPERWARE από εταιρία κόσμημα κάποτε της βιομηχανικής ζώνης της Θήβας και στόχος απασχόλησης για πολλούς εργαζόμενους της περιοχής τείνει να μετατραπεί κάτω από τις άοκνες αλήθεια προσπάθειες των τελευταίων διοικήσεων σε μια από τις χειρότερες αν δεν κατέχει επαξίως κιόλας το τίτλο.

Από τη πλευρά μας θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους να μην τρομοκρατούνται και στη περίπτωση που επιχειρήσουν να βάλουν σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια να μην δεχθούν να υπογράψουν καμία καταγγελία σύμβασης και να ακολουθήσουν το δρόμο της συλλογικής κλιμάκωσης των αγώνων συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής οδού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα