Ροζάβα – Β. Συρία: Απόφαση του Συντακτικού Συμβούλιου

Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την απόφαση του Συντακτικού Συμβουλίου για ένα Ομοσπονδιακό Σύστημα στη Ροζάβα – Βόρεια Συρία.

 

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κοινωνικοί φορείς στις περιοχές της Ροζάβας και στις περιοχές που απελευθερώθηκαν  από τις δυνάμεις των τρομοκρατών, συναντήθηκαν και συζήτησαν, καταλήγοντας σε ένα εμπεριστατωμένη πολιτική πρόταση για μια συμφωνία για τη Συρία όσον αφορά το διοικητικό σύστημα της Ροζάβας και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και για την υπόλοιπη Συρία, παρέχοντας μια συνολική λύση για την κρίση στην περιοχή.

Εμείς οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών, συναντήθηκαμε στις 16 και 17 Μαρτίου του 2016. Κρατάμε στη μνήμη μας, με εκτίμηση και σεβασμό, όσα πέρασε ο λαός μας, που πότισε με το αίμα του και με ηρωικές θυσίες τη μεγαλύτερη αντίσταση στην ιστορία του. Αυτοί που μας έχουν φέρει στις ιστορικές στιγμές που ζούμε σήμερα είναι οι ήρωες του λαού μας.

Η συνάντηση μας κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις – επιδιώξεις:

  • Μια μελλοντική Συρία που θα ανήκει σε όλους τους Σύριους στη βάση ενός Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος με στόχο την κοινωνική πρόοδο.
  • Πάλη για την εγκαθίδρυση ενός Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος για τη Ροζάβα/Βόρεια Συρία.
  • Η ελευθερία των γυναικών είναι η προμετωπίδα του Ομοσπονδιακού Δημοκρατικού Συστήματος. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα στην ίση συμμετοχή στις συνολικές αποφάσεις, αλλά και σε αποφάσεις που αφορούν ζητήματα σε σχέση με τα δικαιώματα τους. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται ισότιμα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
  • Οι λαοί και οι τοπικές κοινωνίες του Ομοσπονδιακού Συστήματος της Ροζάβας – Βόρειας Συρίας, μπορούν να αναπτύξουν τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές τους σχέσεις με όποιον επιθυμούν, ή να μοιραστούν τις απόψεις τους και τον πολιτισμό τους με οποιονδήποτε λαό ή κοινότητα, σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι αυτή η σχέση δεν θα αποτελεί εμπόδιο στους στόχους και τις αρχές του Ομοσποδιακού Δημοκρατικού Συστήματος.
  • Οι περιοχές που οι δημοκρατικές δυνάμεις απελευθέρωσαν από τους τρομοκράτες θα αποτελέσουν κομμάτι του Ομοσπονδιακού Δημοκρατικού Συστήματος της Ροζάβας – Βόρειας Συρίας.
  • Ο στόχος του Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος της Ροζάβας – Βόρειας Συρίας σε περιφερειακό επίπεδο είναι να επιτύχει μια δημοκρατική ένωση στη Μέση Ανατολή καθώς και τη δημοκρατική πρόοδο για όλους τους λαούς της περιοχής, σε όλους τους τομείς, πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Καταργώντας τα εθνικά σύνορα μπορούμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια.
  • Η υλοποίηση του Ομοσπονδιακού και Δημοκρατικού συστήματος θα πρέπει να λάβει χώρα σε μια ανεξάρτητη Συρία.

Ζούμε ιστορικές στιγμές των οποίων η σημασία είναι κρίσιμη. Η Συρία βιώνει τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της. Εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, για να μην αναφέρουμε την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι υποδομές της χώρας.

Παρόλα αυτά είμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης στη Ροζάβα, η οποία περιφρουρείται ακόμη με το αίμα του ηρωικού λαού της. Μεγάλα επιτεύγματα έχουν γίνει δυνατά το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να χτίσουμε ένα Ομοσπονδιακό Δημοκρατικό Σύστημα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για τη λύση της κρίσης στη Συρία.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, καλούμε αρχικά τις γυναίκες, που εκπροσωπούν τη νέα, ελέυθερη ζωή, καθώς και τους νέους ανθρώπους, τις τοπικές κοινότητες, τους εργαζομένους και όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, να ενωθούν με το «Ομοσπονδιακό Σύστημα», όπως επίσης καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και τις δημοκρατικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας.

Ιδρυτικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης της Ροζάβας – Βόριας Συρίας
17 Μαρτίου 2016              

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα