Ο Βόλος της ανεργίας και το ρεσιτάλ υποκρισίας

Δελτίο Τύπου της οργάνωσης του  «Ξ» στο Βόλο

 

Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα του αποκλεισμού του Βόλου από το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για τους Δήμους απασχόλησε πολύ τη δημόσια συζήτηση και προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Η δημοτική αρχή «σήκωσε» το θέμα, έβγαλε ανακοινώσεις, πέρασε ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά έκανε τα πάντα για δείξει ότι αγωνίζεται για το καλό των ανέργων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προσπάθησαν επίσης να υποδυθούν αυτούς που νοιάζονται για τους άνεργους, με διαφορετικούς βέβαια τρόπους. Οι μεν κυβερνητικοί έσπευσαν να «πιέσουν» το Υπουργείο Εργασίας για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και ο Βόλος ενώ από την άλλη ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μπουκόρος, τους κατηγόρησε για αδιαφορία, αδράνεια κλπ.

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός σε όλο τους το μεγαλείο!

Εξηγούμαστε.

Πρώτο. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα είναι 1,16 εκατ. και στη Μαγνησία σχεδόν 20.000. Οι πραγματικοί άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά συνολικά 19.518 ανέργους σε 51 Δήμους όλης της χώρας!  Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Δεύτερο. Παρότι το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα (8μηνη διάρκεια κοκ) η ουσία παραμένει η ίδια: πρόκειται για περιορισμένης διάρκειας κακοπληρωμένη εργασία. Συγκεκριμένα, οι «μισθοί» που προβλέπονται θα φτάνουν μέχρι και τα 431 ευρώ, για τους κάτω των 25 ετών, ή τα 495 ευρώ για τους άνω των 25. Αλήθεια ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα ψίχουλα;

Τρίτο. Οι Δήμοι έχουν ανάγκη από πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες τους. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Υγεία, την Παιδεία κοκ. Οι 8μηνήτες εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται καθώς μόλις οι εργαζόμενοι μάθουν τη δουλειά στη θέση που αναλαμβάνουν απολύονται για να έρθει κάποιος άλλος εργαζόμενος επίσης περιορισμένης διάρκειας.

Τέταρτο. Κύρια αιτία για τη μαζική ανεργία είναι τα μνημόνια, που ανάμεσα στα υπόλοιπα, απαγορεύουν τις προσλήψεις στους Δήμους και συνολικά στο Δημόσιο. Υπεύθυνοι για την ψήφιση και την εφαρμογή ΟΛΩΝ των μνημονίων είναι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ του Νομού Μαγνησίας (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων)! Δεν μπορεί λοιπόν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον κόσμο προσποιούμενοι ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους ανέργους όταν οι δικές τους πολιτικές γεννάνε κάθε μέρα την ανεργία!

Πέμπτο. Υποκριτές όμως είναι και οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Αφενός, η δημοτική αρχή ουδέποτε διεκδίκησε πραγματικά την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού που έχει ανάγκη ο Δήμος. Αν ήθελε να το κάνει θα έπρεπε να μπει μπροστά και να κινητοποιήσει όλη την πόλη σε αυτή την κατεύθυνση. Αφετέρου, είναι γνωστό ότι η παράταξη του (υπόδικου και σε αργία) κ. Μπέου στηρίζεται και στηρίζει τη ΝΔ[*]. Στηρίζει δηλαδή τη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ και τη μνημονιακή πολιτική που θα ξαναεφαρμόσει η ΝΔ αν έρθει στην κυβέρνηση. Όμως κ. Μπέο και με τη ΝΔ και τις μνημονιακές πολιτικές και με τους ανέργους δεν γίνεται!

Έκτο και τελευταίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αλλά και η δημοτική αρχή στηρίζουν με τις πράξεις και τα έργα τους όλο το πλέγμα οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων της ελεύθερης αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια λέξη τις λειτουργίες του καπιταλιστικού συστήματος. Καπιταλισμός όμως σημαίνει και αποβιομηχάνιση, απολύσεις στα εργοστάσια, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων και  μαζική ανεργία. Αυτό δεν βλέπουμε σήμερα να συντελείται στη Βιομηχανική Περιοχή;

Δεν σας είδαμε όμως κανέναν από τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να κάνουν κάτι για να σταματήσει η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η ανεργία που γεννάει. Δεν είδαμε να στέκονται δίπλα από τους αγώνες των εργαζομένων της ΒΙΠΕ ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων τους.

Δεν γίνεται λοιπόν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της μπεϊκής παρέας και να στηρίζετε με κάθε μέσο αυτό το σύστημα και να το παίζεται υπερασπιστές των ανέργων!

Η κοροϊδία έχει και τα όριά της!

______________

[*] Αν μπορεί ας το διαψεύσει αυτό ο κ. Σκλιάς (έμμισθος «σύμβουλος» της δημοτικής αρχής Μπέου) που έτρεχε ανοιχτά και δημόσια για να στηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ πριν λίγους μήνες, ή η κ. Μορφογιάννη (δημοτική σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) που πριν ημέρες εκλέχτηκε τομεάρχης στην τοπική ΝΔ. Αν μπορούν ας το διαψεύσουν ο κ. Μουλάς (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) ο κ. Μπατζιάκας (Αντιδήμαρχος) ο κ. Ζαρκάδας (επίσης Αντιδήμαρχος) ο κ. Στεφόπουλος, ο κ. Σουΐπας, η κ. Χάλαρη (δημοτικοί σύμβουλοι) και όλοι τους πρώην υποψήφιοι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα