Θεσσαλονίκη: εκστρατεία ενημέρωσης για την απόπειρα βιασμού στην Αντιγονιδών

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, η ΓΖ έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού από έναν άνδρα 30-35 ετών, γύρω στο 1.80 και περίπου 100 κιλά, φαλακρό, που μιλούσε καθαρά ελληνικά. Η ΓΖ κατάφερε να καλέσει σε βοήθεια και να γλιτώσει, όσο όμως αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερος, παραμένει επικίνδυνος!

Η αντιμετώπιση της ΓΖ από την αστυνομία και τις αρχές γενικώς (όπως και πολλών άλλων θυμάτων βιασμού) δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Εκείνο το Σάββατο, χιλιάδες αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί για να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό που μιλούσε στη ΔΕΘ την στιγμή που στις γειτονιές μας γίνονται καθημερινά τέτοια περιστατικά.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση της κάθε γειτονιάς. Οι βιαστές πρέπει να νιώθουν ανεπιθύμητοι και σε εχθρικό έδαφος παντού!

***

Στις 21 και 28 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές παρεμβάσεις στην περιοχή Αντιγονιδών, όπου συνέβη το περιστατικό. 

Μέλη της οργάνωσης «Ξεκίνημα», της ομάδας «Μαχητικές και Ελεύθερες» αλλά και αλληλέγγυες/οι, βγήκαμε στην περιοχή, κολλήσαμε αφίσες και μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια σε περαστικούς και καταστηματάρχες.

***

Σκοπός των δράσεων μας είναι να ενημερώσουμε τη γειτονιά για όσα συνέβησαν, έτσι ώστε καμία γυναίκα να μη νιώσει κίνδυνο κυκλοφορώντας μόνη της στη γειτονιά της, στη βόλτα της, σε κανένα δρόμο και για κανένα λόγο!

Παράλληλα θελήσαμε να στείλουμε και ένα έμπρακτο μήνυμα αλληλεγγύης στη ΓΖ, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα θύματα σεξιστικής βίας και κακοποίησης: ότι αναγνωρίζουμε τη γενναιότητα που χρειάζεται για να μιλήσει και να καταγγείλει όσα συνέβησαν και πως κανένα θύμα δεν πρέπει να νιώσει ποτέ πως είναι μόνο.

Η ανταπόκριση του κόσμου στη γειτονιά ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία θετική. Πολλοί και πολλές γνώριζαν ήδη το περιστατικό, από τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε μετά τη δημοσίευσή του αλλά και από τις αφίσες και τα φυλλάδια που μοιράσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Είτε το γνώριζαν είτε όχι, οι περισσότεροι/ες συμφωνούσαν για την ανάγκη να μιλάμε ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα, ώστε κανένας επίδοξος βιαστής ή σεξιστής να μη νιώθει πως μπορεί να κυκλοφορεί και να παρενοχλεί γυναίκες στις γειτονιές μας.

***

Αν και η αφορμή που βρεθήκαμε στην Αντιγονιδών ήταν ένα δυσάρεστο περιστατικό, μία απόπειρα βιασμού, όσοι και όσες συμμετείχαμε δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να νιώσουμε αισιοδοξία, πως μπορεί ο κόσμος να γίνει κάποιες στιγμές επικίνδυνος και σκληρός, εμείς όμως που παλεύουμε να τον ομορφύνουμε και να κάνουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς και «καθαρές» από σεξισμό ρατσισμό και διακρίσεις, είμαστε περισσότεροι και περισσότερες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα