Η εκστρατεία και τα αποτελέσματα του «Ξ» στις τοπικές εκλογές

Στις τοπικές εκλογές της 26ης Μάη, το «Ξ» κατέβηκε με υποψήφιους είτε συμμετέχοντας είτε σε συνεργασία με μια σειρά από δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις στο χώρο της Αριστεράς. Στις Ευρωεκλογές επίσης, το «Ξ» κατέβηκε συνεργαζόμενο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιο τον Νίκο Κανελλή (τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας για τις ευρωεκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας μόλις ανακοινωθούν). 
Διαβάστε παρακάτω τα αποτελέσματα των υποψηφίων του «Ξ» σε κάθε περιοχή, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά της εκστρατείας μας! Συνολικά, πάνω από 130.000 φυλλάδια μοιράστηκαν πανελλαδικά από τις τοπικές οργανώσεις του «Ξ» μέσα στο Μάη.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στις περιφερειακές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα, το «Ξ» κατέβηκε συνεργαζόμενο με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση» με υποψήφιο τον Αποστόλη Αυλακιώτη. Ο σ. Αποστόλης είχε τα προηγούμενα χρόνια ενεργή συμμετοχή σε μια σειρά αγώνες αντιφασιστικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς κ.α. καθώς και ενάντια στα διόδια, δράση για την οποία αντιμετώπιζε μέχρι πρόσφατα δικαστικές διώξεις από τη «Νέα Οδό». Η «Αριστερή Παρέμβαση», στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αγωνιστές, εκλέγει μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με 1,39%.

Η εκστρατεία του «Ξ» κατά την προεκλογική περίοδο, σημειώθηκε για τη ζωντάνια και τη μαχητικότητά της. Μοιράσαμε μαζικά την προεκλογική μας ανακοίνωση στη Λαμία, το Μόλο και την Αταλάντη. Μέσα από την προεκλογική μας δράση, καταφέραμε να φτάσουν θέσεις μας για την περιοχή σε μεγάλο αριθμό των κατοίκων των παραπάνω πόλεων, παρεμβαίνοντας στις γειτονιές, αλλά και σε χώρους νεολαίας και εργαζομένων.

Ο σύντροφος Αποστόλης Αυλακιώτης, βγήκε πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια (Φθιώτιδα), με 175 σταυρούς.

Το επόμενο διάστημα, σκοπεύουμε να αναδείξουμε σημαντικά τοπικά ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, των εξορύξεων στην Οίτη, της αγροτικής παραγωγής κ.α. Μια σημαντική μάχη τελείωσε με μεγάλη επιτυχία! Ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες!

Δήμος Ζωγράφου

Στις δημοτικές εκλογές στου Ζωγράφου, το «Ξ» συμμετείχε συνεργαζόμενο με την παράταξη «Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη», με υποψήφιες την Ειρήνη Πλουμπίδη και την Ηλέκτρα Κλείτσα. Η παράταξη στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αγωνιστές, έκανε την πρώτη της εκλογική εμφάνιση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,41% και εκλέγοντας μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το «Ξ», ως συνεργαζόμενη δύναμη, πέρα από τη συμμετοχή που είχε στην εκστρατεία με το υλικό της παράταξης έκανε και τη δική του, ανεξάρτητη εκστρατεία, μοιράζοντας μαζικά την προεκλογική μας προκήρυξη, με κέφι και μαχητικότητα!

Κατά τη διάρκειά της προεκλογικής εκστρατείας, καταφέραμε να μιλήσουμε με ένα σημαντικό αριθμό συνδημοτών μας για τα προβλήματα της περιοχής, τις προτάσεις μας, την ανάγκη για την ενίσχυση των αριστερών, μαχητικών δυνάμεων, όπως και την ανάγκη συνεργασίας της Αριστεράς και των κινημάτων.

Σε επίπεδο εκλογικών αποτελεσμάτων, η μία υποψήφια του «Ξ» Ειρήνη Πλουμπίδη ήρθε πρώτη σε σταυρούς (με 68 σταυρούς), ενώ η Ηλέκτρα Κλείτσα 10η ανάμεσα σε 42 υποψήφιους (με 38 σταυρούς). Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι μέσα από την προεκλογική μας καμπάνια, καταφέραμε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την περιοχή σε πιο μαζικό επίπεδο και να ανοίξουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις κινηματικές ανάγκες της επόμενης περιόδου.

Ο Δήμος Ζωγράφου, έχει πλέον αλλάξει χέρια, περνώντας από τη δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Τίνα Καφατσάκη, στον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Θώδα. Δεν αναμένονται βέβαια σοβαρές αλλαγές στην άσκηση της τοπικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πλήρως ενσωματωθεί στη λογική της λιτότητας και της συνέχισης των μνημονίων. Παρόλα αυτά, οι κινηματικές, αριστερές δυνάμεις της περιοχής, οφείλουν να ετοιμάζονται για τις μάχες που πρέπει να δοθούν σε τόσο σε τοπικό επίπεδο (όπως π.χ. να μην ιδιωτικοποιηθούν τεράστιες εκτάσεις του Υμηττού που επί δημαρχίας ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στο υπερταμείο, να κλείσουν οι εστίες που υποθάλπουν τον φασισμό με χρηματοδότηση του ίδιου του Δήμου, να μην μείνουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών κ.α.) αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Το Ξεκίνημα Ζωγράφου θα είναι μπροστά στις μάχες που έρχονται, επιμένοντας στην ανάγκη ενότητας και συντονισμού όλων όσων καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της μαζικής αντίστασης στις πολιτικές που απειλούν τις ζωές μας!

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, το «Ξ» συμμετείχε ενεργά στην ενωτική δημοτική κίνηση «Η Πόλη Ανάποδα» που κατέβηκε σε ψηφοδέλτιο συνεργασίας με την «Δύναμη Ανατροπής». 

Η εκλογική αυτή συνεργασία ενός σημαντικού αριθμού οργανώσεων της ανατρεπτικής Αριστεράς δημιούργησε θετικό κλίμα και δυναμική στην προεκλογική εκστρατεία. Βέβαια, υπήρχε η αντικειμενική δυσκολία ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο 2ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας με 325.000 κατοίκους πληθυσμό, ενώ στις εκλογές κατέβηκε ο πρωτοφανής αριθμός των 19 ψηφοδελτίων.

Το αποτέλεσμα της καθόδου ήταν καλό, καθώς το ψηφοδέλτιο έλαβε 2.153 ψήφους και 1,75% λαμβάνοντας μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Την έδρα θα καταλάβει ο κοινά συμφωνημένος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Α. Γαζάκης, ενώ θα υπάρχει εναλλαγή κάθε 18 μήνες. Στις τοπικές κοινότητες το ψηφοδέλτιο έλαβε σχεδόν 4.000 ψήφους και εκλέγει 3 τοπικούς συμβούλους.

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στην πόλη έκανε εντατική εκστρατεία μοιράζοντας 36.000 φυλλάδια, καλύπτοντας το κυρίως το 4ο και το 5ο διαμέρισμα, που μένει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που είναι δημότες. Έγιναν επίσης περατζάδες και μαζικά μοιράσματα σε κεντρικούς δρόμους, καταστήματα και λαϊκές αγορές στα ανατολικά, καθώς και περιοδείες σε πάνω από 20 εργασιακούς χώρους, στις οποίες διακινήθηκαν συνολικά και 230 εφημερίδες με τις απόψεις μας. Συναντήσαμε ένα θετικό κλίμα για τις προτάσεις μας και διάθεση για συζήτηση πάνω στις θέσεις του «Ξ» και της «Πόλης Ανάποδα». Επίσης, από φίλους και υποστηρικτές συγκεντρώσαμε ένα σημαντικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης για να καλύψει τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που εκπροσώπησαν το «Ξ» στο ψηφοδέλτιο είχαν μια πολύ καλή καταγραφή. Ο Θ. Μαρίνης ήρθε 5ος με 93 ψήφους, ο Γ. Νικολάου 11ος με 70 και η Κ. Κλείτσα 24η με 55, σε σύνολο 71 υποψηφίων. Η Ρένα Μεζιλτσόγλου ήρθε 1η στην δημοτική ενότητα Τριανδρίας με 143 σταυρούς. Ακόμα, ο Δημήτρης Χατζηκώστας 8ος στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Α’ κοινότητας με 45 ψήφους, ενώ ο Πάνος Γιακουμίδης 6ος στην Δ’ κοινότητα με 55. 

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι χτίσαμε στενές σχέσεις με αρκετούς ανθρώπους στις γειτονιές όπου παρεμβήκαμε, σχέσεις που θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και μαχητικά τις προκλήσεις των καιρών.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών

Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών είχαμε την πολύ δυνατή παρουσία του νέου δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς», στο οποίο συσπειρώθηκαν αγωνιστές από μεγάλο φάσμα της μαχητικής Αριστεράς, και το οποίο πήρε 3,38% και 1.244 ψήφους. 

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στις Συκιές συμμετείχε από την αρχή ενεργά στην δημιουργία και κάθοδο του σχήματος στις εκλογές. Στην περιοχή των Συκεών σαν «Ξ» αναπτύξαμε εκστρατεία μοιράζοντας 7.000 φυλλάδια σε γραμματοκιβώτια και παρεμβάσεις στους κεντρικούς δρόμους. 

Στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν 3 σύντροφοι και συντρόφισσες στη δημοτική ενότητα των Συκεών. Η Γιούλη Βέλλιου ήρθε 3η με 94 σταυρούς, ο Παναγιώτης Βογιατζής 9ος με 52 σταυρούς και η Χριστίνα Χάσου 13η με 42. 

Το πολύ καλό αποτέλεσμα της «Πόλης Αλλιώς» έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στους ανθρώπους των κινημάτων και της Αριστεράς της περιοχής και θα συνεχίσει δυναμικά την παρέμβαση και την δράση του, έχοντας εκλέξει 2 δημοτικούς συμβούλους.

Δήμος Ορεστιάδας

Στις εκλογές για το Δήμο Ορεστιάδας, το «Ξ» συμμετείχε με υποψήφιο τον σ. Αντώνη Καζαντζή στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας – Είναι στο χέρι μας». Και ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η παράταξη εκλέγει 3 ή 4 έδρες (παίρνοντας ποσοστό πάνω από 10%) ο σ. Αντώνης Καζαντζής έχει συγκεντρώσει 72 σταυρούς, βγαίνοντας 6ος στη Δημοτική Ενότητα Νέας Βύσσας. 

Δήμος Νέας Σμύρνης

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης, το «Ξ» συμμετείχε στις εκλογές σε συνεργασία με την παράταξη «Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης». Στο ψηφοδέλτιο κατέβηκε για συμβολικούς λόγους στήριξης ο σ. Θοδωρής Μαράκης. Η παράταξη, που έχει ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα της περιοχής εδώ και 21 χρόνια, κατάφερε να εκλέξει δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ποσοστό 4,13%. Ο σ. Θοδωρής Μαράκης πήρε 11 ψήφους. 

Βόλος: τοπικό συμβούλιο Αισωνίας

Ο σ. Αλέκος Χατζηχαραλάμπους συμμετείχε στο συνδυασμό «Ενεργοί Δημότες» που κατέβηκε στις εκλογές για το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας (Διμήνι Βόλου). Οι «ΕΔ» πήραν λίγο πάνω από το 9% των ψήφων και εξέλεξαν μία έδρα στο τοπικό συμβούλιο. Ο Σ. Αλέκος Χατζηχαραλάμπους, πρώην εργαζόμενος στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, με μαζική συμμετοχή στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 32 σταυρούς. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα