ΗΠΑ: Πως μπορούμε να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;

Άρθρο από το site της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής»,
αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ
Επιμέλεια: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

 

Η ανοδική πορεία του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump – υποψήφιος για το χρίσμα των «Ρεπουμπλικάνων» που έχει γίνει γνωστός για τα κηρύγματα μίσους ενάντια σε κάθε μειονότητα στις ΗΠΑ) πρέπει να ανακοπεί άμεσα.

Ενώ ξεκίνησε σαν ένα κακόγουστο αστείο, η εκστρατεία του πλέον εκπροσωπεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους της χώρας. Το «Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα» έχει στο σύνολό του τεράστια ευθύνη για την ανάδειξη του Τραμπ. Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιεί κωδικοποιημένα ρατσιστικά, σεξιστικά και εθνικιστικά μηνύματα, στην προσπάθειά του να αυξήσει την επιρροή του.

Αλλά αυτό που κάνει τον Τραμπ τόσο επικίνδυνο είναι το λαϊκίστικο αντικαθεστωτικό του μήνυμα, το οποίο ελκύει τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν απαυδήσει με τη διεφθαρμένη πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Προσπαθεί να κατευθύνει την οργή των λευκών εργαζομένων και της μεσαίας τάξης για την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική αποσάθρωση προς εθνικιστικές, ρατσιστικές και απολυταρχικές «λύσεις».

Στην πραγματικότητα, η ρατσιστική ρητορική του έχει στόχο να πλήξει την ικανότητα της εργατικής τάξης να οργανώνει συλλογικούς αγώνες.

Μαζικές διαδηλώσεις συνδεδεμένες με μια αριστερή εναλλακτική

Εδώ και δεκαετίες το Δημοκρατικό κόμμα έχει αποτύχει να αποτελέσει μια εναλλακτική για τους εργαζόμενους, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών ή να προστατέψει τους μετανάστες απέναντι στο ρατσισμό. Η πλήρης ένταξή του στο οικονομικό σύστημα και κατεστημένο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Τραμπ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάζονται σαν αντικαθεστωτική εναλλακτική.

Απέναντι σε αυτή την απειλή, η αμερικανική κοινωνία χρειάζεται ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα. Το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι οι συντονισμένες μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή σε κοινές κινητοποιήσεις όλων των καταπιεσμένων και μαχητικών στρωμάτων της: εργαζόμενοι, συνδικάτα, φοιτητές, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, το κίνημα «Black Lives matter» και όλοι όσοι σήμερα παρακολουθούν με εξαιρετική ανησυχία την ανοδική πορεία του Τραμπ.

Ήδη οι ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν βίαιες αντιδράσεις των οπαδών του. Πρόσφατα, σαν απάντηση σε αυτή την κατάσταση, επικεφαλής πάνω από 20 προοδευτικών οργανώσεων υπέγραψαν μια κοινή επιστολή για μια μαζική ειρηνική κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών, μεταναστών κ.α., ώστε να αντιπαλέψουν την εκστρατεία φόβου που αναπτύσσει ο Τραμπ και οι οπαδοί του.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύουμε όμως ότι αυτή η εκστρατεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε καμπάνια υπέρ της Κλίντον, αλλά να αποτελέσει την αρχή του χτισίματος μιας αυθεντικής αντικαθεστωτικής εναλλακτικής.

Η Κλίντον δεν μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ    

Ενώ η αναγνωρισιμότητα της Κλίντον και οι δεσμοί της με τη Γουόλ Στριτ την καθιστούν έναν τέλειο στόχο για τις δεξιές λαϊκίστικες επιθέσεις του Τραμπ, το μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς για μια πολιτική επανάσταση ενάντια στους δισεκατομμυριούχους μπορεί να διεμβολίσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ.

Υπάρχουν, πράγματι, κοινωνικά στρώματα που ελκύονται από το ρατσιστικό κήρυγμά του. Το σημαντικότερο όμως καύσιμο που προωθεί την εκστρατεία του είναι η βαθιά οργή στους κόλπους κυρίως των εργαζομένων και της λευκής μεσαίας τάξης που έχει καταστραφεί από την οικονομική κρίση και είναι εξοργισμένοι από την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το κάλεσμα του Μπέρνι Σάντερς για δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς, για δωρεάν εκπαίδευση και περίθαλψη, για επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές των τοπικών κοινοτήτων, μπορεί να ενώσει την εργατική τάξη σε μια πραγματική εναλλακτική απέναντι στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο Μπέρνι Σάντερς πρέπει να παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοέμβρη ως ανεξάρτητος, αν δεν καταφέρει να πάρει το χρίσμα των «Δημοκρατικών».

Αν αντί για αυτό επιτρέψει στην Κλίντον –ένα  εθνικό σύμβολο του διεφθαρμένου κυβερνητικού κατεστημένου– να  είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι στον Τραμπ, θα καταφέρει τελικά να ενισχύσει τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξης του δεξιού λαϊκισμού. Χωρίς την ορατή παρουσία μιας αριστερής εναλλακτικής, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να καρπωθεί την οργή της κοινωνίας ενάντια στο σύστημα.

Πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία

Αντ’ αυτού, μια ανεξάρτητη εκστρατεία του Σάντερς θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για τις μάχες που χρειαζόμαστε. Είναι άμεση ανάγκη, επομένως, η οργή ενάντια στο οικονομικό σύστημα να εξαπλωθεί από την εκστρατεία εκλογής του Μπέρνι Σάνερς σε ένα οργανωμένο, μαχητικό και με διάρκεια κίνημα, που να απαιτεί 15 δολάρια την ώρα κατώτατο μισθό, δωρεάν εκπαίδευση, περίθαλψη για όλους, τερματισμό του ρατσισμού και της καταστολής, υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, προστασία των μεταναστών, κ.α.

Οι πραγματικές ρίζες του δεξιού λαϊκισμού του Τραμπ βρίσκονται στην κρίση του ίδιου του καπιταλισμού και στην πλήρη αποτυχία των δύο παραδοσιακών κομμάτων να τη διαχειριστούν. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, που θα εκπροσωπεί πραγματικά το 99% της κοινωνίας και θα αποτελεί μια πραγματική πολιτική εναλλακτική, ενώνοντας τους καταπιεσμένους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και εθνικότητας, σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στην κυριαρχία της πλούσιας ελίτ και των μεγάλων εταιρειών στις ζωές μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα