«Απολύεστε!»: ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις στην Ισλανδία

Ρεπορτάζ της Νατάλια Μεντίνα για τις διαδηλώσεις που γίνονται στην Ισλανδία, μετά την αποκάλυψη για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της χώρας στα «Panama Papers». Από το socialistworld.net

 

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά στο κοινοβούλιο, στην κεντρική πλατεία του Ρέικιαβικ. Συνεχίζουν να διαδηλώνουν, αφού έχουν ήδη εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, μετά τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» για οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται. Κάνουν όσο το δυνατό περισσότερο θόρυβο, με ό,τι μπορούν να βρουν: συναγερμούς, σφυρίχτρες, τύμπανα κ.α. Όσο περισσότερο πλησιάζει κανείς στο κοινοβούλιο, τόσο εντονότερος γίνεται ο θόρυβος.

Διαδηλωτές έξω από τη βουλή αναφέρουν:

«Ήρθαμε εδώ όταν μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Πρόκειται για τεράστια αδικία. Πολλοί από εμάς έχουν χάσει πάρα πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πολλοί γνωστοί και φίλοι έχουν επηρεαστεί σοβαρά. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση».

«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να διαδηλώνει… αυτό εδώ είναι κοινοβούλιο, όχι λέσχη εγκληματιών».

Ένας από τους διαδηλωτές εξηγεί ότι συμμετέχει στις κινητοποιήσεις από το 2007. Δουλεύει σαν εθελοντής από την αρχή της κρίσης, βοηθώντας ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της έξωσης από τα σπίτια τους.

«Καταφέραμε να αναβάλουμε κάποιες εξώσεις, να ματαιώσουμε κάποιες άλλες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έχω δει φρικτές σκηνές. Οι διαδηλώσεις από μόνες τους δεν αρκούν, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μέχρι στιγμής οι μεγάλες διαδηλώσεις στις αρχές Απρίλη είχαν από περίπου 7.000, ως 22.000 συμμετέχοντες. Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στις διαδηλώσεις είπε, συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

«Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Είναι η δική μας χώρα, η δική μας δημοκρατία. Σας έχουμε απολύσει!»

Όπως δήλωσε άλλος διαδηλωτής:

«Έχουμε όλοι επηρεαστεί από την κρίση. Ξέρω ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα πάντα».

 Μια διαδηλώτρια μας είπε:

«Ο σύζυγός μου δουλεύει στον κατασκευαστικό τομέα και μετά την κρίση ο τομέας αυτός έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει στη Νορβηγία, μακριά από την οικογένειά του. Πολλοί άλλοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν το ίδιο, να δουλεύουν περιστασιακά σε άλλες χώρες, ή ακόμη και να μεταναστεύσουν μόνιμα. Αν έχεις γεννηθεί σε οικογένεια με πλούτο και δύναμη, δεν μπορείς να καταλάβεις τι περνάμε».

«Το πρόβλημα της κατάχρησης εξουσίας από αυτούς που την ασκούν, της διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων είναι τεράστιο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με νέους, καθημερινούς ανθρώπους. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και ο κόσμος έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί».

Όλοι όσοι μας μίλησαν, είχαν συμμετάσχει επίσης στο μεγάλο κύμα διαδηλώσεων κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008. Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν αρκεί οι υπουργοί να αλλάζουν πόστα ή να παραιτούνται. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Την ώρα που τελειώνει η συγκέντρωση και ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις για τις επόμενες μέρες, ρίχνουμε μια ακόμη ματιά στο κοινοβούλιο. Τα παράθυρα του είναι καλυμμένα με αυγά και παλιές μπανάνες…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα