Αύριο, Τρίτη 5/9: Κινητοποιήσεις για την προστασία των αρχαιοτήτων του Ελληνικού

Την Τρίτη 5/9 η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλούν σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Οδό Μπουμπουλίνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα των αρχαιοτήτων της περιοχής του Ελληνικού, οι οποίες απειλούνται από το Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 24 Αυγούστου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την «Ελληνικό ΑΕ». Μάλιστα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπογράφηκε χωρίς να έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ η εταιρεία Lamda Developement, στην οποία μεταβιβάζονται τεράστιες εκτάσεις, δε δεσμεύεται για την προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής από τη συμφωνία που υπογράφηκε.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου για την Τρίτη 5/9 και καλεί σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Λίγο αργότερα, στη 1.00 μ.μ., καλούν σε συγκέντρωση και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, όπως και το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από το κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως και από το κάλεσμα που υπογράφουν από κοινού η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής.

 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το Μνημόνιο αυτό δεν έχει νομική υπόσταση και δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί:

  • Η έκδοσή του δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου, ενώ το άρθρο 37 του Αρχαιολογικού Νόμου προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και εγκρίσεις για αρχαιολογικές ανασκαφές σε έργα τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δημοσιευτεί (ούτε μπορεί να δημοσιευτεί) ως εκτελεστή πράξη της διοίκησης –γιατί δεν είναι!
  • Έχει συνυπογραφεί από δύο παντελώς αναρμόδια μέρη. Αρμόδιες για την υπογραφή του γενικού Μνημονίου σε περιπτώσεις παρόμοιων έργων είναι οι Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες παρακάμφθηκαν με τρόπο απαράδεκτο, ενώ ούτε η ΔΙΠΚΑ, η ΔΒΜΑ και η Εφορεία Πειραιώς, Δυτ. Αττικής και Νήσων ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο του Μνημονίου. Από την άλλη, η Ελληνικό ΑΕ υπογράφει χωρίς να είναι ούτε καν κύριος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ούτε μέρος που εκτελεί κάποιο έργο.
  • Ορίζει ειδικούς περιορισμούς (από το πού γίνονται δοκιμαστικές τομές μέχρι τις προθεσμίες), κατά παράβαση του Αρχαιολογικού Νόμου, του οποίου προφανώς ένα κείμενο χωρίς νομική υπόσταση δεν μπορεί να υπερτερεί. Το κείμενο αυτό δεν δεσμεύει κανέναν δημόσιο λειτουργό, κανένα υπάλληλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την εκτέλεση των καθηκόντων του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο. Το μόνο που θα καταφέρουν όποιοι επιμείνουν σε τέτοιες ρυθμίσεις, είναι να επιφέρουν πολύ χειρότερες καθυστερήσεις στο έργο που υποτίθεται ότι θέλουν να προχωρήσουν, γιατί –ευτυχώς- ακόμη το δημόσιο συμφέρον, οι νόμοι και η προστασία των αρχαιοτήτων είναι παραπάνω από το ιδιωτικό συμφέρον της όποιας ΑΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε:

  • Να αποσυρθεί από το ΚΑΣ της 5/9/2017 το θέμα της έγκρισης ΣΟΑ-ΣΜΠΕ του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» και στη θέση του να εισαχθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, που εκκρεμεί από το 2012!
  • Να αποσύρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το Μνημόνιο και το οποιοδήποτε Μνημόνιο να υπογραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε εφαρμογή των άρθρων του Αρχαιολογικού Νόμου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πρωτόγνωρη εκτροπή εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.
  • Να επανεξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό στην κατεύθυνση του δημόσιου Μητροπολιτικού πάρκου που θα συνδέει το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον

 

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Τμήμα Αττικής

Την Τρίτη 5/9 … συζητείται στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου και Συμβουλίου Μουσείων το θέμα των αρχαιοτήτων του Ελληνικού. Έχει υπογραφεί το Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 24 Αυγούστου μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό ΑΕ, χωρίς να προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως προβλέπεται στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων. Το μνημόνιο δεν προστατεύει τις αρχαιότητες καθώς δεν δεσμεύει τη Lamda Development στην οποία θα μεταβιβαστεί το ακίνητο.

Το θέμα που διακυβεύεται στη συνεδρίαση του ΚΑΣ-ΣΜ είναι εξαιρετικά σημαντικό και αφορά, από την πλευρά μας, στην κήρυξη του Ελληνικού ως Αρχαιολογικού Χώρου, που σημαίνει παρουσία και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ τόσο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών όσο και για την προσαρμογή των σχεδίων στις απαιτήσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα