Από τη δράση μας

Οι μαθητές λένε όχι στον πόλεμο και τον εθνικισμό!

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της προκήρυξης του «Μαθητικού Ξεκινήματος» που μοιράζεται αυτό το διάστημα σε σχολεία της Αθήνας και καλεί σε αντιφασιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση στην, το Σάββατο 2/2, στην πλατεία  Ρηγίλλης

Από το 1997 οι υπόδικοι Νεοναζί της Χρυσής Αυγής οργανώνουν κάθε χρόνο στα τέλη Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη μια πανελλαδική κινητοποίηση φασιστών στο κέντρο της Αθήνας, στην επέτειο της κρίση των Ιμίων του 1996, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πόλεμο.

Αφορμή για την σύγκρουση ήταν το αν οι ακατοίκητες βραχονησίδες των Ιμίων ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία. Οι δυο πλευρές έκαναν επίδειξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων με αποτέλεσμα 3 Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού να σκοτωθούν όταν το ελικόπτερο τους έπεσε στη θάλασσα.

Οι τρεις αξιωματικοί ήταν στην πραγματικότητα θύματα του εθνικισμού που αναπτύσσεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής οι οποίοι πιστεύουν ότι τότε η Ελλάδα έπρεπε να έχει κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία (πράγμα που θα οδηγούσε σε πολλούς περισσότερους νεκρούς κ.α.) προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγική απώλεια 3 ζωών για να αναπτύξουν παραπέρα τον εθνικισμό!

Οι φασιστοσυνάξεις που οργάνωνε όλα αυτά τα χρόνια η ΧΑ με αφορμή τα Ίμια, στις οποίες συμμετείχαν και Νεοναζί από άλλες χώρες, αποτελούσαν επίδειξη δύναμης και σχεδόν πάντα τελείωναν με επιθέσεις σε μετανάστες, ενώ κάποιες φορές προχωρούσαν και σε μαχαιρώματα αντιφασιστών.

Από το 2016 μέχρι σήμερα το αντιφασιστικό κίνημα καταφέρνει κάθε χρόνο να σταματήσει αυτές τις φασιστοσυνάξεις, οργανώνοντας πετυχημένες και μαζικές αντισυγκεντρώσεις. Έτσι οι φασίστες δεν μπορούν πια να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ρηγίλλης, στο μνημείο των Ιμίων, και αναγκάζονται να κάνουν τις εκδηλώσεις τους στα γραφεία τους, με ελάχιστη συμμετοχή!

Φέτος, πέρα από τα Ίμια, οι Ναζί και η Ακροδεξιά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας ΠΓΔΜ. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε την προσπάθεια εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία με αφορμή το Μακεδονικό και την παρέμβαση ακροδεξιών οργανώσεων στους μαθητές, δηλητηριάζοντάς τους με ρατσιστικό μίσος.

Δεν θα τους αφήσουμε! Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς άλλων χωρών, ίσα ίσα έχουμε να δώσουμε κοινούς αγώνες, σαν μαθητές σήμερα και σαν εργαζόμενοι αύριο! Παλεύουμε για μια κοινωνία ισότητας, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για μια σοσιαλιστική κοινωνία!

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική συγκέντρωση! Ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου στους υπόδικους ναζί της ΧΑ!

 

Βόλος – 19/1: Κάλεσμα για τη συγκρότηση αυτοδιοικητικής κίνησης

Δημοσιεύουμε κάλεσμα για τη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης «Μέτωπο Ενεργών Πολιτών Βόλου», εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, το Σάββατο 19 Γενάρη στις 18.00 στο Μεταξουργείο. Διαβάστε παρακάτω κάλεσμα για τη συγκρότηση της κίνησης. 

Καλούμε κάθε ενεργό και δραστήριο πολίτη που πιστεύει πως πρέπει κάτι να αλλάξει στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας και να οριστεί από την αρχή η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία έχει εκφυλιστεί εξαιτίας των μνημονίων) ως κύτταρο άμεσης Δημοκρατίας και αλληλεγγύης, σε συζήτηση για τη δημιουργία  μιας  νέας κινηματικής και δημοκρατικής δημοτικής κίνησης.

Καλούμε σε συμμετοχή και συνδιαμόρφωση μιας δημοτικής κίνησης που θα συμμετέχει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και η οποία θα αρχίσει άμεσα τη συστηματική λειτουργία και την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων. Σε μια δημοτική κίνηση που λαμβάνει υπόψη της την πλούσια ιστορία και τη μεγάλη σημασία της λαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας μας και η οποία θα συμβάλλει στα κινήματα, με στόχο να πετύχουν νίκες.

 

Θεσ/νίκη:Το ΤΑΚΙΜ χρειάζεται την βοήθεια σου!

Το προσεχές διάστημα πρόκειται να γίνουν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης φθορών στην οικοδομή επί της Κατούνη 25, που στεγάζεται ο χώρος ΤΑΚΙΜ. Οι εργασίες αφορούν όλη την πρόσοψη της 8ώροφης οικοδομής (απομάκρυνση επικίνδυνων μαρμάρινων επιφανειών) και την πλαϊνή πλευρά με το graffiti, όπου υπάρχουν σαθροί σοβάδες και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των πεζών. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας των διερχόμενων ανθρώπων και αυτοκινήτων!

Το σύνολο των εξόδων για τις εργασίες είναι της τάξης των 20.000 ευρώ για όλη την οικοδομή, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στο «ΤΑΚΙΜ» αναμένεται να είναι πάνω από 2.000 ευρώ.

Το ΤΑΚΙΜ είναι ένας χώρος που διοργανώνονται πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένας χώρος ανοιχτός σε ομάδες και συλλογικότητες για διοργάνωση των δικών τους εκδηλώσεων αλλά και σε νέους/ες καλλιτέχνες για την προβολή των δημιουργιών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χώρο μας έχουμε φιλοξενήσει εκδηλώσεις της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, της Πρωτοβουλίας για ένα αυτό-οργανωμένο Pride, το Art Against Fascism, συναντήσεις συνεργατικών εγχειρημάτων, συντονισμού αναπληρωτών καθηγητών, προβολές ντοκιμαντέρ από νέους δημιουργούς, παρουσίαση δίσκων, καθώς και μια σειρά πολιτικές εκδηλώσεις της οργάνωσης «Ξεκίνημα».

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στους φίλους και τις φίλες, σε όσους και όσες εκτιμούν ότι είναι σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε μέσα από αυτόν τον χώρο και θέλουν να την ενισχύσουν, να μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε αυτό το ποσό.

Πως μπορώ να ενισχύσω;

Από ‘δω και πέρα θα υπάρχει σταθερά στο χώρο κουτί οικονομικής ενίσχυσης που θα προορίζεται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και στις επόμενες εκδηλώσεις θα γίνεται η σχετική ενημέρωση και κάλεσμα για ενίσχυση.

 

Ισπανικό κράτος: Διεθνής αλληλεγγύη για τους 8 του Αλτάσου

Έχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια από τον Οκτώβρη του 2016, όταν έξω από μπαρ στην πόλη Αλτάσου, συνεπλάκησαν 2 δημοτικοί αστυνομικοί και κάποιοι συνεργάτες τους με 8 νεολαίους. Η κατηγορία που απηύθυναν οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους στους νεαρούς ήταν ότι επιδίδονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το περιστατικό μεταφέρθηκε κατευθείαν στο εθνικό δικαστήριο ώστε, σε συνδυασμό με μια πρωτοφανή εκστρατεία συκοφάντησης από τα αντιδραστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, να στηθεί μια δικαστική πλεκτάνη.

Η χειραγώγηση του δικαστικού συστήματος από τη μεριά της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης αποσκοπούσε στη δημιουργία του συμπεράσματος ότι πρόκειται για 8 νεαρούς εγκληματίες. Δε δίστασαν να τους απαγγείλουν την ψευδή κατηγορία ότι λαμβάνουν εντολές απευθείας από την ΕΤΑ (εθνικιστική αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων) ούτως ώστε να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ποινή, η οποία φθάνει συνδυαστικά στα 79 χρόνια φυλάκισης. Οι 3 νεαροί εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή από το Νοέμβρη του 2016 και οι υπόλοιποι 5 από τον Ιούνη του 2018.

Η περίπτωση του Αλτάσου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά την κληρονομιά της δικτατορίας του Φράνκο, καθώς εκατοντάδες ακροδεξιοί συνεχίζουν να διατηρούν υψηλόβαθμες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλους αγώνες ενάντια στις περικοπές του κοινωνικού κράτους και στις επιθέσεις στα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το κίνημα, η ακροδεξιά και τα καθεστωτικά κόμματα, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του βαθέως κράτους που κληροδότησε η δικτατορία.

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν προσληφθεί, προκειμένου να μπουν στη μάχη ενάντια στον Καταλανικό λαό, ο οποίος απλά θέλει να εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του, να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Έχουν οδηγήσει στη φυλακή χωρίς δίκη, τους ηγέτες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κατηγορώντας τους για στρατιωτική εξέγερση επειδή προχώρησαν στο δημοψήφισμα του Οκτώβρη του 2017. Εκατοντάδες ακτιβιστές, συνδικαλιστές και αριστεροί αγωνιστές έχουν διωχθεί ποινικά για παρόμοιους λόγους όπως και ράπερς, κωμικοί ή απλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα οι απολογητές της δικτατορίας του Φράνκο λαμβάνουν δημόσιο βήμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμμορίες φασιστών δρουν με απόλυτη ατιμωρησία, οι βιαστές της «Αγέλης» κυκλοφορούν ελεύθεροι, διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι κάνουν εξώσεις και εκβιάζουν για να αποσπάσουν χρήματα από χιλιάδες φτωχές οικογένειες προστατεύονται από το νόμο και το ίδιο το σύστημα.

Η Ezker Iraultzailea (Επαναστατική Αριστερά στη χώρα των Βάσκων) και η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI – CIT) απευθύνουν έκκληση για την έναρξη μια διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης προς υπεράσπιση των νέων στο Αλτάσου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο site του «Ξ»: «Ισπανικό κράτος: Διεθνής αλληλεγγύη για τους 8 του Αλτάσου», 14/1/19.

 

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη κοινή εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας στις Βρυξέλλες!

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της πρωτοβουλίας ελληνοτουρκικής φιλίας στο Βέλγιο, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, για την πρώτη της εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες. Ήταν μια μεγάλη γιορτή φιλίας των λαών, που έβαλε τις βάσεις για τις επόμενες αντιπολεμικές και αντιφασιστικές δράσεις!  

Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες η «Ελληνο-Τουρκική βραδιά για την Ειρήνη». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ελλήνων και Τούρκων που διαμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, με στόχο τη γνωριμία των μελών από τις δύο χώρες, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινής πρωτοβουλίας για δράσεις  που θα προωθούν την ελληνοτουρκική φιλιά, ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και το ρατσισμό.

Μουσική, μεζέδες και πολύς χορός ήταν τα συστατικά της βραδιάς που συγκέντρωσε περισσότερα από 150 άτομα. Ο Τανάρ, ο Μπαχαντίρ και η Νταμλά από την Τουρκία, η Ασημίνα, ο Γιάννης και ο Χρήστος από την Ελλάδα, αλλά και η Νιλ που χόρεψε στους ρυθμούς της ανατολικής Μεσογείου, συνέβαλαν καθοριστικά για να θυμηθούν οι παρευρισκόμενοι ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Αν η λέξη “ειρήνη”, «paix» στα γαλλικά, «barış» στα τούρκικα, συχνά χρησιμοποιείται με τρόπο κενό, καταχρηστικό και δημαγωγικό από τους ισχυρούς, για μας δεν είμαι μια μάταιη λέξη για την ανθρωπότητα.  Είναι το ιδανικό που Έλληνες και Τούρκοι πάντα ονειρεύονταν, κι είναι πιο επείγον από ποτέ να το υπερασπιστούμε σε αυτούς τους καιρούς της αναδίπλωσης και τους μίσους για τον άλλο που τροφοδοτείται από τον πατριωτικό, εθνικιστικό και θρησκευτικό φανατισμό. «Οι λαοί μας γνώρισαν τις ίδιες τραγωδίες», είπαν οι διοργανωτές σε γαλλικά, ελληνικά και τουρκικά.

«Σήμερα, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή τη βραδιά, για να ξαναμάθουμε να γνωριζόμαστε, να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες, τα κοινά μας φαγητά, τις κοινές μας εκφράσεις, τις χαρές και τις λύπες μας, τις κοινές μας ελπίδες. Και για να μοιραστούμε στιγμές χαρούμενες με τους πολλούς μη Έλληνες και μη τούρκους φίλους που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα», εξήγησαν.

Η πρωτοβουλία καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσέγγιση να επικοινωνήσουν μαζί τους. Η βραδιά στο Σκάρμπεκ ήταν μόνο η αρχή!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα