Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι της δίκης των Σκουριών!

Ελάχιστα είναι τα καλά νέα το τελευταίο διάστημα! Έτσι, όταν έρχονται, έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε! Την πρώτη του Οκτώβρη, ξεκίνησε η σημαντικότερη δίκη ενάντια στο κίνημα των Σκουριών και συνολικά μια από τις σημαντικότερες όλων των τελευταίων ετών, η οποία έληξε στις 30/11, με την αθώωση των κατηγορουμένων! Ο λόγος για τη δίκη 21 αγωνιστών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τις Σκουριές, για τον εμπρησμό εργοταξίου της εταιρείας το 2013. Ανάμεσα σε άλλα, οι αγωνιστές των Σκουριών κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό κ.α.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό ο ρόλος τόσο υπαλλήλων της εταιρείας, όσο και της ίδιας της αστυνομίας και της προσπάθειάς τους να ενοχοποιήσουν τους κατηγορούμενους, ακόμη και με κατασκευασμένα πειστήρια. Έτσι, το δικαστήριο αναγκάστηκε να αθωώσει τους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών, γεγονός που μόνο δικαίωση για τους διωκόμενους αγωνιστές μπορεί να χαρακτηριστεί, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και δικαστικών περιπετειών!
Ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί, αφού δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί όλοι. Η βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί ενάντια στους αγωνιστές των Σκουριών δεν έχει ακόμη καταρρεύσει πλήρως. Εξακολουθούν να εκκρεμούν κατηγορίες ενάντια σε μέλη του κινήματος για τη σωτηρία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής από τις εξορύξεις και βέβαια βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας για την ανατροπή των σχεδίων της εταιρείας που έχει κάνει ήδη ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων της περιοχής.
Επόμενο ραντεβού του κινήματος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 19 Δεκέμβρη, όπου ξεκινάει η 2η μεγαλύτερη δίκη για την υπόθεση του Λάκκο Καρατζά. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση όλων των αγωνιστών των Σκουριών!
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα άρθρου από το xekinima.org γύρω από τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης για τις στημένες κατηγορίες και το ρόλο της αστυνομίας και των υπαλλήλων της εταιρείας. 

 

Οι πρώτες 5 δικάσιμοι που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβρη, και που αφορούσαν την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, ήταν αποκαλυπτικές με τις κακουργηματικές κατηγορίες να καταπίπτουν η μια μετά την άλλη. Από τις μαρτυρίες των υπαλλήλων της εταιρείας φύλαξης του εργοταξίου και των αστυνομικών προέκυψαν τα εξής:

Αμφιβόλου αξιοπιστίας ευρήματα

Οι συλλογή των πειστηρίων δεν έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά από τους υπαλλήλους φύλαξης σε συνεννόηση με την αστυνομία, κάτι που κι από τις δύο πλευρές χαρακτηρίστηκε ως πάγια τακτική. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκαν, δεν είχαν κανενός είδους εκπαίδευση για να κάνουν κάτι τέτοιο. Έτσι δημιουργούνται μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της μεθόδου συλλογής αλλά και της εγκυρότητας των ευρημάτων καθώς δεν είναι καθαρό το πως και από που συλλέχθηκαν.

Υπάλληλος North Star Security (εταιρεία security που δούλευε για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.)

Συνήγορος: Με ποιους άλλους μαζεύατε στοιχεία;

Μάρτυρας: Με τον Τ. Ψάχναμε τον Μ.

Δ: Παίρνετε εντολή από τον Σωτηρόπουλο (αρχιφύλακας) να ψάξετε. Που ψάξατε;

Μ: Κατεβαίναμε το δρόμο και μας είπε όπως πηγαίναμε να βρούμε τον Μ. να μαζεύουμε ότι βρίσκουμε στο δρόμο.

Δ: Πως παίρνατε τα πράγματα;

Μ: Με σακούλα.

Δ: Σημειώνατε που τα βρίσκατε;

Μ: Όχι.

Δ: Έπρεπε να το κάνετε;

Μ: Τι να σας πω, δεν ξέρω.

[…]

Σύμβουλος Ασφάλειας της North Star

Συνήγορος: Λένε 4 σεκιούριτι λάβαμε εντολή από τον αρχιφύλακα και συλλέξαμε κάλυκες καπάκια κλπ, εσείς το μάθατε αυτό;

Α.: Ναι.

Σ: Και τι κάνατε γι’ αυτό;

Α.: Τι να κάνω;

Σ: Γιατί δε το καταθέσατε;

Α.: Σας λέω υπήρχε πάγια τακτική με την Ασφάλεια Πολυγύρου να τους παραδίδουμε στοιχεία.

Σ: Και έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι για τη συλλογή στοιχείων;

Α.: Όχι.

Η σχέση εταιρείας – αστυνομίας φυσικά δεν ήταν κάτι κρυφό, αφού τις χορηγίες της «Ελληνικός Χρυσός» στα σώματα ασφαλείας, τις γνωστοποίησε η ίδια η εταιρεία στο περιοδικό της το καλοκαίρι του 2013.

Δεν υπήρχε πρόθεση ανθρωποκτονίας

Από όλους τους υπαλλήλους ειπώθηκε πως οι επιτιθέμενοι δεν είχαν πρόθεση να τους βλάψουν, και πως τους βεβαιώσαν ότι δεν θα τους πειράξουν.

Πρόεδρος: Σας απείλησαν;

Μάρτυρας: Ναι. Κάποιοι κρατούσαν σακίδια και τσεκούρια και κάποιοι όπλα που ήταν πιο πίσω. Είδαμε δίκαννα και καραμπίνες γύρω στα 6 – 7.

Πρόεδρος: Σας σημάδεψε κανείς;

Μάρτυρας: Μόνο μας σημάδεψαν, δεν έριξαν. Κάποιος όταν μας είδε ότι τρομοκρατηθήκαμε μας είπε «Μη φοβάστε, δε θα σας πειράξουμε». Μας έδεσαν πισθάγκωνα. Μας έριξαν εύφλεκτο υλικό. Συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή ότι μπορεί να αρπάξουμε φωτιά και μας τράβηξαν παρά πέρα.

Πρόεδρος: Ποιοί σας τράβηξαν;

Μάρτυρας: δεν ξέρω, κάποιοι από αυτούς.

Πρόεδρος: Δηλαδή σας φάνηκε ότι σας προστάτεψαν;

Μάρτυρας: ναι.

Φυτευτά πειστήρια

Φαίνεται στο αστυνομικό τμήμα της Αρναίας να «φυτεύτηκαν» πειστήρια! Μάλιστα, υπήρξε έρευνα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Συνήγορος 1: Την επόμενη μέρα δεχθήκατε εντολή από τον αρχιφύλακα να παραλάβετε αντικείμενα και να τα παραδώσετε στην Αρναία.

Μάρτυρας: Ναι.

Συνήγορος 1: Τι ήταν τα πειστήρια, θυμάστε;

Μάρτυρας: Πυρσούς, μπουκάλια, κάλυκες.

Συνήγορος 1: Συντάσσεται και μια έκθεση παραδόσεως που έχει ένα σακίδιο. Εσείς το παραδώσατε;

Μάρτυρας: Όχι.

Συνήγορος 7: Όταν σας ρώτησαν οι συνάδελφοί μου για το σακίδιο λέτε «εγώ το άκουσα μετά σε δικαστήριο για το σακίδιο». Πού ερωτηθήκατε για το σακίδιο;

Μάρτυρας: Στο εσωτερικών υποθέσεων.

Συνήγορος 7: Δηλαδή έγινε έρευνα κατά αστυνομικών; Σας φώναξαν στον Πολύγυρο για να μαρτυρήσετε εναντίον αστυνομικών ότι φύτεψαν στοιχεία;

Μάρτυρας: Ναι.

Συνήγορος 7: Ποια ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Παραποιήσεις στις καταθέσεις μαρτύρων

Οι υπάλληλοι φαίνεται από τις μαρτυρίες τους ότι δεν διάβαζαν τις καταθέσεις τους πριν τις υπογράψουν, και πολλά σημεία γράφονταν καθ’ υπόδειξη των αστυνομικών.

Υπαλληλος North Star Security

Δικηγόρος υπεράσπισης: Έξω από την πύλη Π1 που βρήκατε κάλυκες, μπορεί να είναι και από άλλο επεισόδιο;

Μ: Ήταν καινούργιοι.

Δ: Τι χρώμα ήταν;

Μ: Βρήκα έναν κίτρινο.

Δ: Αυτοί οι προωθητήρες που λέτε εδώ τι είναι;

Μ: Εγώ δεν είπα τίποτα.

Δ: Μα γράφετε στην κατάθεση. Υπογράψατε την κατάθεση.

Μ: Εγώ δεν ξέρω καν τι είναι προωθητήρας.

[…]

Υπόδειξη για στοχοποίηση αγωνιστών

Υπαλληλος North Star Security

Μάρτυρας: Κοιτάξτε εμένα με μήνυσε η εταιρεία μου για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή δήλωσα ότι αυτή μου είπε να καταδείξω ως ενόχους για ηθική αυτουργία τους Τόσκα, Καδόγλου και Παπαγεωργίου. Αθωώθηκα τον προηγούμενο μήνα από αυτήν την υπόθεση.

Πολιτικές διώξεις

Από τα παραπάνω προκύπτει καθαρά ότι οι διώξεις ήταν πολιτικές. Στήθηκαν σε μια οργανωμένη προσπάθεια από την εταιρεία και τους μηχανισμούς της αστυνομίας με μόνο στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση του κινήματος. Ενός κινήματος που τόλμησε να παλέψει για την ακεραιότητα του τόπου του. Η αθώωση των διωκόμενων αγωνιστών είναι μια μεγάλη νίκη που θα δώσει ώθηση για τις επόμενες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα