Της Ειρήνης Πλουμπίδη*
Δημοτική Σύμβουλος, «Ξεκίνημα» Ζωγράφου
Από το xekinimazografou.wordpress.com
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, καλεστήκαμε να εγκρίνουμε την 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ζωγράφου**. Ο πίνακας με τα έργα που κληθήκαμε να εγκρίνουμε δεν συνοδευόταν από κάποια εισήγηση (γραπτή ή προφορική στο Δημοτικό Συμβούλιο) που να περιγράφει (σε γενικές γραμμές) τα έργα που θα γίνουν (ή βρίσκονται σε εξέλιξη).
Υπήρχαν μόνο «τίτλοι» έργων όπως π.χ. «Ανάπλαση Πλατείας Νεκροταφείου Ζωγράφου», οι οποίοι συνοδευόταν από τα αντίστοιχα ποσά πίστωσης ή/και χρηματοδότησης. Για την Ανάπλαση της Πλατείας Νεκροταφείου για παράδειγμα το πόσο που προτείνεται να πιστωθεί από την Διοίκηση του Δήμου είναι 144.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή κάποια από τα ποσά του πίνακα ήταν αδικαιολόγητα ψηλά. Π.χ. για μια μελέτη νέου παιδικού σταθμού προϋπολογίζονται 160.000€!
Το ποσό που αφορά στην μελέτη του παιδικού σταθμού δεν είχε κάνει εντύπωση μόνο σ’ εμάς. Ο Αλέξανδρος Βακαλόπουλος***, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μελετητής κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, επικοινώνησε μαζί μας για να μας επισημάνει το πρόβλημα και να μας ενημερώσει ότι στην «αγορά» τέτοιες μελέτες δεν ξεπερνούν τα 30.000-40.000 ευρώ.
***
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε κατ’ αρχήν να γίνει μια σύντομη περιγραφή των έργων που αναφέρονται στον τεχνικό πίνακα.
Ωστόσο η μόνη «περιγραφή» που έγινε ήταν από τη Δήμαρχο, η οποία ανέφερε ότι η Πλατεία Νεκροταφείου «θα μονωθεί, γιατί από κάτω βρίσκεται η αίθουσα εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου και θα διαμορφωθεί κάπως καλύτερα»…
Όσον αφορά στο ποσό των 160.000 ευρώ για τη μελέτη νέου παιδικού σταθμού, θέσαμε την ερώτηση πώς προκύπτει αυτό το ποσό. Την ίδια ερώτηση έκανε και ο Αντρέας Καραβίδας από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου, ο οποίος είχε αντίστοιχη πληροφόρηση για το πόσο κοστίζουν αυτού του είδους οι μελέτες στην «αγορά».
Ο κ. Κικάκης αντιδήμαρχος τεχνικών έργων απάντησε πως οι τιμές διαμορφώνονται με βάση το σύστημα υπολογισμού των αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ η Δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να χρησιμοποιεί το σύστημα του ΤΕΕ και πως όταν προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την ανάληψη των μελετών και των έργων οι προσφορές που κατατίθενται από τους μελετητές, τους εργολάβους κλπ είναι πιο κοντά στις τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, η Δήμαρχος δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα προηγούμενων μελετών ή έργων όπου η τιμή ανάληψης της μελέτης ή του έργου να έχει σημαντική διαφορά με την τιμή που προϋπολογιζόταν στον πίνακα του τεχνικού προγράμματος.
Το Ξεκίνημα Ζωγράφου καταψήφισε την 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Ο λόγος είναι ο ακόλουθος: πέρα από τη συνολική κριτική που ασκούμε απέναντι στο τεχνικό πρόγραμμα και αφορά και στις προτεραιότητες που θέτει και σε μια σειρά άλλα ζητήματα (υλοποίηση, χρηματοδότηση κ.α.) δεν υπήρξε από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου ούτε εισήγηση που να περιγράφει τι έργα πραγματικά καλούμαστε να ψηφίσουμε, ούτε επαρκής εξήγηση για τα υπέρογκα ποσά του πίνακα τεχνικών έργων.
Δεν αμφισβητούμε ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ. Δεν μπορεί όμως γι’ αυτό το λόγο η διοίκηση του Δήμου να καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν μελέτες και έργα χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό κόστος.
Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο καταψηφίσαμε και το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «3ος Ανακεφαλαιοτικός Πίνακας Εργασιών του έργου Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Ζωγράφου». Ο λόγος ήταν πως αυτός ο πίνακας δεν είχε αποσταλεί στους δημοτικούς συμβούλους. Κι’ όμως υπερψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πλην του Ξεκινήματος Ζωγράφου και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα, μερικοί γελούσαν θεωρώντας αστείο να ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες…