Υποχρεωτική στράτευση στα 18; Όχι ευχαριστώ!!

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για μείωση της θητείας στους 6 μήνες, με πρόσφατα δημοσιεύματα σε εφημερίδες αλλά και με δηλώσεις του υπουργού άμυνας έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 – 19 τους χρόνια αμέσως μετά το λύκειο και χωρίς τη δυνατότητα αναβολής για σπουδές.

Αν και μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την γνωστοποίηση του μέτρου ο υπουργός άμυνας προσπάθησε να τα μαζέψει κάπως η ουσία παραμένει η ίδια: η κυβέρνηση και οι φωστήρες του πενταγώνου εξετάζουν ένα τέτοιο μέτρο.

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο μέτρο και δεν είναι τυχαίο ότι με αυτό συμφωνούνε μόνο η ΟΝΝΕΔ και το ΛΑΟΣ (ίσως βέβαια διαφωνεί ο φυγόστρατος βουλευτής Αϊβαλιώτης).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχος του μέτρου είναι να καλυφθούν τα κενά του προσωπικού στο στρατό και να επανδρωθούν σωστά οι μονάδες. Πρόκειται για αστειότητες. Αν ήθελαν να έχουν πληρότητα οι μονάδες, οι καραβανάδες των επιτελείων θα μπορούσαν απλά να κλείσουν βυσματικές μονάδες οι οποίες είναι ουσιαστικά άχρηστες ή να σταματήσουν να «βολεύουν» τα δικά τους παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν τις εκλογές του 2007 έγιναν 2770 «επείγουσες» μετατάξεις από το στρατό ξηράς σε ναυτικό και αεροπορία όπου η θητεία είναι σαφώς χαλαρότερη. Επιπλέον αφού στο ΥΠΕΘΑ νοιάζονται για την πληρότητα των μονάδων γιατί κάθε καλοκαίρι παίρνουν κοντά στους 6000 φαντάρους (αριθμός που θα επάνδρωνε και με το παραπάνω 10 στρατόπεδα της παραμεθορίου) στα ΚΑΑΥ (παραθεριστικά κέντρα αξιωματικών) όπου επί τις ουσίας δουλεύουν τσάμπα για να κάνουν φτηνές διακοπές οι αξιωματικοί;

Επιπλέον το μέτρο αυτό έχει σαν στόχο τη δημιουργία πειθαρχημένων νέων αμέσως μετά το σχολείο που θα εντρυφήσουν στην πειθαρχία και τον πειθαναγκασμό και θα είναι έτοιμοι για να μην αντιδρούν ούτε στις σπουδές τους (βλ. το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα και πόσο στρίμωξε την κυβέρνηση) ούτε στις δουλειές τους αργότερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε κάθε πρωινή αναφορά σχεδόν όλοι οι διοικητές μονάδων δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως ότι συμβαίνει στο στρατό είναι μια προετοιμασία για τους χώρους δουλειάς.

Αν η υποχρεωτική στράτευση είναι ούτως η άλλως ένα μέτρο καταπιεστικό για τη νεολαία, το να γίνει αυτό στα 18 αποτελεί μια πολλή επικίνδυνη εξέλιξη. Από την εμπειρία μου στο στρατό ένα είναι σίγουρο. Ένας νέος στα 18 που δεν έχει ακόμα παραστάσεις από τη ζωή πέραν του σχολείου και ακόμα διαπλάθει την προσωπικότητά του μπορεί πιο εύκολα να «ρουφήξει» την εθνικιστική προπαγάνδα του στρατού και αν πιεστεί (που σίγουρα θα πιεστεί) η αντίδρασή του είναι πιθανό να είναι απερίσκεπτη. Σε ένα στρατό που μετρά μια απόπειρα αυτοκτονίας κάθε 15 μέρες το 2008 αυτή η εξέλιξη δεν είναι απίθανη.

Ακόμη τη στιγμή που από τις 27 χώρες της ΕΕ μόνο 3 έχουν υποχρεωτική στράτευση μετά το σχολείο και οι 2 από αυτές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά (Γερμανία, Σουηδία) ενώ άλλες 16 έχουν καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση το κυβερνητικό μέτρο μας γυρνά σε άλλες εποχές και επιχειρεί να χειριστεί τη νεολαία με στρατιωτικά μέτρα τύπου Ισραήλ όπου η στρατιωτικοποίηση είναι εμφανής.

Κλείνοντας πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για το στρατό μπορούμε να γράψουμε πολλά αλλά για μας που υπηρετούμε και για όσους έχουν τελειώσει το μέτρο της κυβέρνησης είναι καταπιεστικό και αντιδραστικό για τη νεολαία και πρέπει να μας βρει όλους απέναντί της.

Δ.Π.


Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα