Υπόθεση Noor 1 – ένα σκάνδαλο που αξίζει να προσέξουμε λίγο παραπάνω…

Σε μια εποχή όπου η δυσωδία και ο ανταγωνισμός σκανδάλων καλά κρατεί υπάρχει ένα σκάνδαλο το οποίο δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε τα ελληνικά ΜΜΕ και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία.

Μιλάμε για το σκάνδαλο που αφορά το ναρκόπλοιο «Νoor 1» και την ενδεχόμενη εμπλοκή του μεγαλοεφοπλιστή Β. Μαρινάκη στην υπόθεση αυτή.

Η δίκη σε 2ο βαθμό βρίσκεται σε εξέλιξη στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, αν και προχωράει με πολύ αργές διαδικασίες, λόγω «μυστηριωδών» θανάτων μαρτύρων και αλλεπάλληλων παραιτήσεων δικαστών και ανακριτών.

Το στόρι

Το «Noor 1» με σημαία Τόνγκο εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα από άνδρες της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν στα χέρια τους τότε οι ελληνικές Αρχές από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), 2,1 τόνοι ηρωίνης αξίας 200 εκατ. ευρώ – κατ’ άλλους 400 εκατ. ευρώ – που φορτώθηκαν στο πλοίο ανοιχτά του Ομάν με προορισμό την Ελλάδα, θα έφθαναν αρχικά στην Αθήνα και στην συνέχεια θα προωθούνταν οδικώς στην Ευρώπη.

Πεντακόσια πενήντα κιλά ηρωίνης μεταφέρθηκαν αρχικά με αυτοκίνητα από το πλοίο σε έπαυλη στη Φιλοθέη που ανήκε στην πρώην σύζυγο του εφοπλιστή Ε. Γιαννουσάκη. Τα υπόλοιπα 1.550 κιλά ηρωίνης κατέληξαν σε δύο αποθήκες στο Κορωπί.

Η αρμόδια εισαγγελέας στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, απαντώντας στις απόψεις των κατηγορουμένων περί νόμιμα ναυλωμένου πλοίου που μετέφερε πετρέλαια από την Λιβύη ανέφερε ότι:

«Δημιούργησαν όλοι μαζί συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας και αυτό ήταν το δήθεν ταξίδι στη Λιβύη. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν έχει κανένα έρεισμα για πολλούς λόγους: το πλοίο ήταν υπερήλικο, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επισκευές, ούτε ο δεξαμενισμός του, δεν είχε γίνει επί δύο χρόνια καμία συντήρηση, δεν λειτουργούσε καμία από τις εξωτερικές βάνες, όλες οι δεξαμενές ήταν σκουριασμένες, ενώ οι πιθανές επισκευές ύψους 300-400 χιλιάδων ευρώ έκαναν το πλοίο παντελώς ασύμφορο»

9 θάνατοι μαρτύρων, 3 παραιτήσεις ανακριτών και 3 εξαιρέσεις δικαστών!

9 άνθρωποι που σχετίζονταν με το «Noor 1» πέθαναν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους μάρτυρας που υποτίθεται ότι ήταν υπό κράτηση, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στην Κωνσταντινούπολη. Ο τελευταίος νεκρός ήταν ο μάρτυρας-κλειδί, επιχειρηματίας Κ. Καζινάκης, που πέθανε «μυστηριωδώς» σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, σε τροχαίο ατύχημα στο Οντάριο του Καναδά.

Από την πλευρά των ανακριτών, η αρχή έγινε με την πρώτη ανακρίτρια που παρέλαβε τον φάκελο για το ναρκόπλοιο, Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία ζήτησε και πήρε μετάθεση από τον Πειραιά στην Αθήνα. Στη συνέχεια η ανακρίτρια Πειραιά, Καλλιόπη Μάντακα, η οποία διαδέχθηκε την Αλεξακίδου, όχι μόνο παραιτήθηκε από το σώμα αλλά μετανάστευσε και στις ΗΠΑ! Και ο τρίτος ανακριτής, που πήρε στα χέρια του την υπόθεση, Γιάννης Πετρόπουλος ζήτησε μετάθεση από την Αθήνα για τη Χαλκίδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Το 2015 η πρόεδρος της έδρας επικαλούμενη μυϊκούς πόνους είχε ζητήσει την εξαίρεσή της. Σήμερα άλλοι δύο ζητούν εξαίρεση, δηλώνοντας κώλυμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης.

2 βόμβες και 1 απειλή σε δικαστές

Τη δίκη σε πρώτο βαθμό είχε σημαδέψει η μαφιόζικη ενέργεια σε βάρος του Εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη, ο οποίος είχε δεχθεί στο σπίτι του δέμα-βόμβα στις 28 Ιουλίου 2016. Οι πυροτεχνουργοί οι οποίοι προχώρησαν στην εξουδετέρωσή της, διαπίστωσαν πως η βόμβα ήταν επικαλυμμένη με ξυραφάκια και ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που είχε σταλεί ενάμιση μήνα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου, στο σπίτι της προέδρου Εφετών Ισιδώρας Πόγκα, στον Χολαργό. Η Ι. Πόγκα διερευνούσε πιθανές σχέσεις Εφετών με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Επίσης η εισαγγελέας της Έδρας, Μαρία Τρουπή, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές στο σπίτι της.

13 καταδικάστηκαν – 3 αφέθηκαν ελεύθεροι

Στην πρώτη δίκη καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο 59χρονος ναυλομεσίτης γνωστός ως «Κάπτεν Τζορτζ», Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο 42χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί να συσκευάζουν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης.

Αντίθετα, τα ισόβια γλίτωσαν μεταξύ άλλων ο Κ. Καρτσώνης, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή (σ.σ. ήταν ο οδηγός νταλίκας που μετέφερε τα ναρκωτικά και νοίκιασε στον Γιαννουσάκη την αποθήκη στο Κορωπί), ο Παναγιώτης Φάρος (πρώην ιδιοκτήτης του «Noor1») σε 8 έτη και ο Αιμίλιος Κοτσώνης σε 10 έτη, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στη μεταφορά ναρκωτικών. Αφέθηκαν όμως προσωρινά ελεύθεροι, καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Η σύνδεση του Μαρινάκη με την υπόθεση και οι διώξεις εναντίον του

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν μεταξύ των 68 υπόπτων στην έρευνα των ελληνικών δικαστικών αρχών για τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων σε αγώνες ποδοσφαίρου, γνωστή ως  σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών, η έρευνα της οποίας ξεκίνησε το 2011. Στις συνομιλίες που υπέκλεψε η ΕΥΠ, εντοπίστηκαν διάλογοι που οδήγησαν τις αρχές στην υπόθεση του «Noor 1».

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης που βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτόδικα καταδικασθέντες, ήταν στενός συνεργάτης του Μαρινάκη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός .

Η προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζίβα για την τυχόν εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση του «Noor 1», κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων που αφορούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών
  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • Διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν παλιότερα στην Βουλή από τον πρώην ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

«φαίνεται να έχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση του ναρκο-πλοίου, με εμβάσματα από τις εταιρείες συμφερόντων του προς τον Γιαννουσάκη, δηλαδή τον ισοβίτη, τον μάρτυρα που φέρεται ότι ήθελε να καταθέσει».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος επιχειρηματίας εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα για λαθρεμπόριο πετρελαίου και υπάρχουν –πέραν των απορρήτων καταθέσεων του Γιαννουσάκη– η σύλληψη του διευθυντή του Μαρινάκη, Συντυχάκη στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 622.000 ευρώ και παράλληλα η κακουργηματική δίωξη του, από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μετά τις αποκαλύψεις ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, προφανώς παζαρεύοντας την τύχη του, τα γύρισε και είπε ότι τον πίεζαν να συνδέσει τον Μαρινάκη με την υπόθεση.

Ένα σύστημα σκάνδαλο

Η υπόθεση «Noor 1» έχει όλα όσα θα ζήλευε ακόμα και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος μαφιόζικων ταινιών.

Ο Μαρινάκης χρησιμοποιεί τον Ολυμπιακό, τη σχέση του με την ΝΔ και την πλειάδα των ΜΜΕ που κατέχει σαν ασπίδα ενάντια σε όλες τις κατηγορίες που τον αφορούν.

Ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η όλη υπόθεση είναι ένας ακόμα κρίκος στην ατέλειωτη αλυσίδα των σκανδάλων της εποχής. Που αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα που τα γεννά, τα εκτρέφει, τα συγκαλύπτει και τα αναπαράγει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα