Βόλος: Σύσκεψη οργανώσεων κατά της καύσης σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε κοινή ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών, ΚΚΕ (ΜΛ), Λαϊκή Ενότητα, ΜέΡΑ25, Ξεκίνημα, Πράσινοι – Οικολογία, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και Πράσινη Αριστερά

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων οργανώσεων του Βόλου και της Μαγνησίας με θέμα την συνεχιζόμενη καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ιδιοκτησίας Holcim-Lafarge. Επίσης, συζητήθηκε η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που η τσιμεντοβιομηχανία κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας προς έγκριση και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης ως τις 21 Ιουλίου.

Κοινή μας θέση είναι ότι η νέα ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί, διότι αν εγκριθεί και εφαρμοστεί θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ρύπανση τόσο στο Βόλο όσο και σε μεγάλο μέρος του νομού.

Κι αυτό διότι με την νέα ΜΠΕ η ΑΓΕΤ ουσιαστικά ζητά:

  • Να μπορεί να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο από 100.000 τόνους που καίει σήμερα.
  • Να μπορεί να ξεφορτώνει μέχρι και 5 πλοία κάθε μήνα (περίπου 25.000 τόνους σκουπίδια) στο λιμάνι της Άγριας από την Ιταλία και άλλες χώρες, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορέψει την μεταφορά σκουπιδιών μέσω του Παγασητικού.   
  • Να μπορεί να φέρνει μέχρι 3.750 τόνους δεματοποιημένο RDF (σκουπίδια) την εβδομάδα με 180 φορτηγά αυτοκίνητα που θα περνούν μέσα από το Βόλο κάθε εβδομάδα!
  • Να μπορεί να καίει άγνωστη ποσότητα χύμα αποβλήτων όπως αποξηραμένη λυματολάσπη, απόβλητα κλαδέματος κα.   
  • Να επανέλθει το όριο του τοξικού ρύπου TOC σε επίπεδα πολύ ανώτερα από όριο που προβλέπει ο νόμος (από 10 σε 35 mg/ Nm3).

Για αυτούς τους λόγους απαιτούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου και τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ζητώντας την απόρριψη της νέας ΜΠΕ.

Επιπλέον, επιβεβαιώσαμε την πλήρη αντίθεση μας στην καύση σκουπιδιών που εδώ και χρόνια διενεργεί η ΑΓΕΤ μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Επαναλαμβάνουμε ότι η καύση σκουπιδιών – κατά κύριο λόγο πλαστικά αλλά και κάθε άλλου είδους απορρίμματα – ρυπαίνει τον αέρα, το νερό και το έδαφος με άκρως επικίνδυνους και τοξικούς ρύπους όπως οι διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, από την τεράστια ρύπανση που προκαλεί η ΑΓΕΤ και άλλες βιομηχανίες της περιοχής, είναι πάρα πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες. Θα τις υποστούν μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό οι μελλοντικές γενιές των οποίων το μέλλον υπονομεύεται.  

Πρόσφατα, η ΑΓΕΤ εξαγόρασε την εταιρία WATT η οποία παράγει «εναλλακτικά καύσιμα» από σκουπίδια στον ΧΥΤΑ της Φυλής (Αττική). Επίσης, η Δημοτική Αρχή Βόλου προχωρά στην υλοποίηση της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών (και από περιοχές εκτός Μαγνησίας) στο ΧΥΤΑ Βόλου. Ο Βόλος και η Μαγνησία μετατρέπονται έτσι σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο και σε ένα μεγάλο κλίβανο καύσης σκουπιδιών.

Αυτό το μαύρο μέλλον μπορεί να ανατραπεί μόνο με την μαζική-λαϊκή κινητοποίηση και αντίσταση. Οι μεγάλοι αγώνες ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την ΑΓΕΤ που έγιναν στα 2018-2020 πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο. Δεν λησμονούμε ότι ο Βασίλειος Μάγγος βασανίστηκε από την αστυνομία και οδηγήθηκε στο θάνατο στο πλαίσιο της καταστολής και της τρομοκράτησης του μεγαλειώδους αυτού κινήματος. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Βασίλειο και παραδειγματική καταδίκη των βασανιστών του.

Στόχος μας είναι ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο φορέων, οργανώσεων, πολιτών με κεντρικά αιτήματα:  

  • Να απαγορευθεί άμεσα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ όπως και σε κάθε άλλη βιομηχανία του Βόλου.
  • Να μην κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής SRF-RDF από το Δήμο Βόλου
  • Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ να μετακινηθεί έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,290ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα