Βόλος: ερώτηση για το νερό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ερώτηση για το θέμα του νερού καταθέτει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου (14/10) ο δημοτικός σύμβουλος, και μέλος του Ξεκινήματος, Νίκος Κανελλής.
Η ανακοίνωση του «Ξ» έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά τοπικά μέσα επικοινωνίας:
http://www.taxydromos.gr/Topika/238917-erwthsh-n-kanellh-gia-to-endexomeno-idiwtikopoihshs-twn-epixeirhsewn-ydreys.html
http://e-thessalia.gr/erotisi-tou-dimotikou-symvoulou-n-kanelli-gia-tin-idiotikopiisi-tou-nerou/
http://magnesianews.gr/volos/eperotisi-kanelli-gia-ti-thesmothetisi-kanonon-ydatos.html
Ακολουθεί η ερώτηση.

 

 

κ. Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση προωθεί τη θεσμοθέτηση Γενικών Κανόνων Κοστολόγησης και Τιμολόγησης των Υπηρεσιών Ύδατος μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, το σχέδιο της οποίας ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου.

Η προωθούμενη ΚΥΑ αναγνωρίζει ρητά ως «πάροχους υπηρεσιών ύδατος» και ιδιωτικούς φορείς, δηλαδή ιδιωτικές εταιρίες (Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 8, Παρ. 2). Επιπλέον οι κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος αντιμετωπίζουν το νερό ως ακόμη ένα εμπόρευμα, του οποίου η πώληση πρέπει να αποφέρει κέρδη στους «παρόχους» (Παράρτημα Ι, Α.2.). Τέλος, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «Περιβαλλοντικού Τέλους» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των τιμολογίων σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι άσχετες με την πρόσφατη υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο λεγόμενο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, το οποίο ψήφισε από κοινού μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σύμφωνα με αυτές τις δεσμεύσεις:

«…θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα …». (Ν. 4336/15, ΦΕΚ 94 A/14.8.2015, 3ο μνημόνιο, σελ.1030 )

Ανεξάρτητα από την τελική «μορφή» που θα πάρει η ιδιωτικοποίηση σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της τιμής των τιμολογίων για ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση, η εγκατάλειψη των δικτύων, η μείωση του προσωπικού των ΔΕΥΑ και φυσικά η πτώση της ποιότητας του νερού, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για τη φύση. Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού σε όλες τις χώρες όπου έχει ήδη προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Ερωτάται ο δήμαρχος:

  • Συμφωνεί η Δημοτική Αρχή με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση;
  • Θα αντιταχθεί στην εφαρμογή της και αν ναι με ποιον τρόπο;
  • Θα εφαρμόσει τους Γενικούς Κανόνες Κοστολόγησης και Τιμολόγησης του Νερού στο Δήμο Βόλου;
  • Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο χώρο του νερού και στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του;

Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος,

Νίκος Κανελλής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα