Το Σωματείο των Εργαζομένων στη Vodafone καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας που την ίδια στιγμή που εμφανίζει αύξηση κερδών κατά 15%, αφαιρεί δικαιώματα και επιδιώκει την κατάργηση της παλιάς συλλογικής σύμβασης την ίδια στιγμή που αρνείται να υπογράψει νέα. Με βάση αυτά καλείται, αύριο Τρίτη 13/9, γενική συνέλευση των εργαζομένων για να συζητήσουν και να καθορίσουν τα βήματά τους. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου.
Συνάδελφοι,
Στα τέλη του Ιούλη η διοίκηση της Vodafone δεν κατέβαλε το επίδομα ισολογισμού στους συναδέλφους που εργάζονται σαν λογιστές, βοηθοί λογιστές και γενικά σε όσους το κατέβαλλε μέχρι και πέρυσι.
Το συγκεκριμένο επίδομα ισούται με ένα μηνιαίο μισθό και περιλαμβάνεται στην τελευταία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ). Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης σε συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου, «το επίδομα ισολογισμού καταργείται για οικονομικούς λόγους».
Αφού για πάνω από 2 χρόνια η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα αρνείται την υπογραφή ΕΣΣΕ διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίζει να καταβάλλει τους ίδιους μισθούς, στην πραγματικότητα η στάση της αποδεικνύεται διαφορετική, καθώς πλέον επιχειρεί να περάσει στο ουσιαστικό ξήλωμα της ΕΣΣΕ.
Προχωρώντας μονομερώς και αυθαίρετα στο να χαρακτηρίσει οικειοθελείς παροχές τμήματα του μισθού μας, με αποτέλεσμα να μπορεί να τις καταργήσει όποτε θέλει.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η εργοδοσία επιχειρεί να αξιοποιήσει το γενικό πολιτικό κλίμα και την απογοήτευση των εργαζομένων ώστε να ξηλώσει βήμα βήμα ότι υπήρχε ως ΕΣΣΕ και δικαιώματα στον χώρο μας. Και προφανώς δεν θα περιοριστεί στο επίδομα ισολογισμού αλλά θα προχωρήσει στο κυρίως πιάτο: την περαιτέρω περικοπή των μισθών και την αύξηση των απολύσεων.
Ήδη με τα νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και έρχονται τον Σεπτέμβρη μεθοδεύουν παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, κατάργηση επιδομάτων και 13ου-14ου μισθού, επιπλέον την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα – δώρο στον εργοδότη και την παρεμπόδιση του δικαιώματος στην απεργία με την αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης από τους εργαζόμενους.
Το επιχείρημα της οικονομικής αδυναμίας όταν ακούγεται από τους εκπροσώπους μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον χώρο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως μόνο σαν ανέκδοτο πρέπει να ακούγεται.
Άλλωστε με τα ίδια τα στοιχεία της εταιρείας στον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης 2014-2015 προκύπτει ότι:
- η πελατειακή βάση της Vodafone αυξήθηκε από 4.509.203 το 2012-13 σε 5.117.829 το 2014-15
- το 2014-15 η εταιρεία είχε 1.413 εργαζόμενους έναντι 1.756 το 2012-13 δηλαδή 343 λιγότερους ενώ οι συνάδελφοι outsourcing έφτασαν τους 1.039
- το κόστος μισθοδοσίας και παροχών μειώθηκε από 103 εκατ. ευρώ το 2012-13 σε 69.06 εκατ. ευρώ το 2014-15.
Τέλος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/5/16) η Vodafone Ελλάδος στην οικονομική χρήση του 2015/2016 παρουσίασε αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών.
Ειδικότερα, για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου 2016, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 848 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014/2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 235 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση επίσης περίπου 15%.
Προφανώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητα συγκεκριμένη. Και χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουμε για τα κέρδη των μετόχων, τις παχυλές αμοιβές και μπόνους των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών, τις χορηγίες εκατομμυρίων σε ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά κανάλια κτλ.
Φαίνεται πως για την βελτίωση των οικονομικών, η διοίκηση επέλεξε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους μέσω των περικοπών.
Αυτοί που πραγματικά «δεν βγαίνουμε» είμαστε οι εργαζόμενοι (Vodafone & outsourcing) που βλέπουμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας να γίνονται λάστιχο και το βιοτικό μας επίπεδο να χειροτερεύει.
Είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να αντιδράσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε μαζικά, ουσιαστικά, ενωτικά και μαχητικά. Κάθε ενέργεια που διασπά την ενότητα μας, αντικειμενικά διευκολύνει τα σχέδια της εργοδοσίας.
Η μαζική παρουσία μας στις συνελεύσεις του Σωματείου είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την δημοκρατία στον τρόπο λήψης ουσιαστικών αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεών μας.
ΘΕΜΑΤΑ:
- Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, ποια η απάντηση μας.
- Νέα αντεργατικά μέτρα, πως θα τα αντιμετωπίσουμε
- Μη καταβολή επιδόματος ισολογισμού