Τουρκία: η κυβέρνηση απαγορεύει απεργία μεταλλεργατών

Επιμέλεια άρθρου από τη «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», τμήμα της CWI στην Τουρκία

Πριν λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στον κλάδο του μετάλλου για τις συλλογικές συμβάσεις ανάμεσα στην Ένωση των Εργοδοτών (MESS) και  τα τρία συνδικάτα μεταλλεργατών: Birleşik Metal-, Turk Metal και Celik-.

Τα δύο τελευταία συνδικάτα, κατέληξαν σε συμφωνία με το MESS, με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τα αφεντικά, αλλά όχι και για τους εργαζόμενους. Για την ακρίβεια συμφώνησαν σε συμβάσεις διάρκειας 3 αντί για 2 χρόνων και αυξήσεις στους μισθούς κάτω από τα όρια του πληθωρισμού. Ωστόσο το τρίτο,  Birlesik Metal-Is, που αποτελεί τμήμα της DISK (Προοδευτική Εργατική Συνομοσπονδίας Τουρκίας) δεν κατέληξε σε συμφωνία με τους εργοδότες και κάλεσε απεργία, η οποία θα ξεκινούσε στις 29 Γενάρη σε 22 εργοστάσια και θα συνεχιζόταν στις 19 Φλεβάρη σε άλλα 18. 

Στα εργοστάσια αυτά, οι μεταλλεργάτες είχαν ψηφίσει υπέρ της απεργίας σε ποσοστό 85%, κατά μέσο όρο. Σε τρία από αυτά μάλιστα, οι διοικήσεις έκαναν πίσω και υπέγραψαν νέες συμβάσεις με το Birlesik Metal-Is, φοβούμενοι ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια καλά οργανωμένη απεργία.

Ωστόσο, στις 30 Γενάρη, η κυβέρνηση απαγόρευσε την απεργία που είχε ξεκινήσει μια μέρα πριν στα πρώτα 19 εργοστάσια, αλλά και το επόμενο απεργιακό κύμα της 19ης Φλεβάρη.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η απεργία απειλεί την εθνική ασφάλεια, αν και η κίνηση της απαγόρευσης στην ουσία αποτελεί μια ξεκάθαρη, προκλητική στήριξη των εργοδοτών.

Αμέσως μετά την απαγόρευση, σε 16 από τα 19 εργοστάσια, οι μεταλλεργάτες αποφάσισαν ότι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση και δήλωσαν ότι θα την αγνοήσουν και θα συνεχίσουν κανονικά την απεργία.

Τρία από τα εργοστάσια καταλήφθηκαν από τους εργαζομένους. Το Birlesik Metal-Is εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι μεταλλεργάτες δε θα επέστρεφαν στη δουλειά μέχρι τη Δευτέρα 2/2.

Πράγματι, στις 2/2 οι καταλήψεις των 3 εργοστασίων έληξαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στο κανονικό πρόγραμμα των βαρδιών τους, ωστόσο συνεχίζουν να αντιστέκονται, αρνούμενοι να λειτουργήσουν τα μηχανήματα.

Η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» στηρίζει τον αγώνα των μεταλλεργατών και καλεί συνδικαλιστές και αγωνιστές από ολόκληρο τον κόσμο να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης στο Birlesik Metal-Is στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kivanceliacik@disk.org.tr

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα