Της Ελένης Μήτσου
Σύμβολο της ρύπανσης
Το Θριάσιο είναι μια περιοχή που έχει γίνει σύμβολο ρύπανσης, υποβαθμισμένης ζωής και υγείας. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα επιλέγουν να εγκαταστήσουν εκεί, μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας καθώς και μερικές από τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες του λεκανοπεδίου.
Σήμερα, στην περιοχή του Θριασίου λειτουργούν:
– 2 διυλιστήρια πετρελαίου (ΕΛ.Δ.Α. , ΠΕΤΡΟΛΑ)
– 2 χαλυβουργεία (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ , ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ)
– 2 τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ , ΧΑΛΥΨ)
– 1 βιομηχανία πυρομαχικών (ΠΥΡΚΑΛ)
– 10 εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών και αερίων καυσίμων
– 4 προβλήτες διακίνησης υγρών και αερίων καυσίμων
– 3 μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων
– χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες κ.α.
(http://www.thriasiopedio.gr)
Η επιλογή του Θριασίου δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα στη Θάλασσα αλλά και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, πράγμα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίζουν τα έξοδα μεταφοράς κι έτσι να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.
Την ίδια στιγμή, καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν απαίτησε από τις βιομηχανίες του Θριασίου να τηρήσουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ είναι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου… Έτσι στο όνομα των κερδών, οι άνθρωποι και η φύση στο Θριάσιο, κυριολεχτικά αργοπεθαίνουν.
Σύμφωνα με έρευνες του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι διαρροές πετρελαιοειδών, βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ουσιών από τις βιομηχανίες της περιοχής:
– έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα τα υπόγεια ύδατα (το νερό της περιοχής είναι πλέον ακατάλληλο για πόση και κάθε άλλη χρήση) και τη θάλασσα.
– έχουν οδηγήσει σε εκφυλισμό τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών αλλά και της πανίδας της περιοχής.
(Ελευθεροτυπία 20/01/2008)
Όσο για την αέρια ρύπανση (που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και βλάβες σε ζωτικά όργανα) είναι από τις χειρότερες της χώρας, καθώς οι βιομηχανίες δεν αντικαθιστούν τα φίλτρα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και βέβαια δεν χρησιμοποιούν φίλτρα νέας τεχνολογίας.
(http://www.thriasiopedio.gr, http://elpe-gr.blogspot.com)
Υποκρισία και ψέματα
«Ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία…»,
Πρόκειται για τη δημόσια συγγνώμη του Πρωθυπουργού στο λαό της Ελευσίνας στις 16/3/03 (βλ. Ελευθεροτυπία 17/6/08).
Μια συγγνώμη προεκλογική, ψεύτικη και υποκριτική, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, αλλά αντιθέτως επιβαρρύνει ακόμα περισσότερο την περιοχή, εγκαθιστώντας νέες βιομηχανικές μονάδες, ΧΥΤΑ κοκ. Παρακάτω ακολουθούν μερικά μόνο, από τα σχέδια των κυβερνώντων και των επιχειρηματιών για το Θριάσιο.
Δημιουργία Χωματερής Βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι Μάνδρας*
Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνικών δασών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μιας χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων, στο Μελετάνι της Μάνδρας, ένα καταπράσινο και άκαυτο δάσος.
Η χωματερή αυτή θα καταλάβει 900 στρέμματα δάσους, στα οποία θα εναποθέτονται 100.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων από τις 2 Χαλυβουργίες της Δυτικής Αττικής, καθώς και απόβλητα από άλλες βιομηχανίες της χώρας!
Ο μοναδικός πνεύμονας οξυγόνου και πρασίνου του Θριασίου θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, ενώ οι βλάβες που θα δημιουργηθούν στο έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.
Νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής*
Μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Θριάσιο. Η μονάδα αυτή θα αποτελεί σύμπραξη της ΔΕΗ με την Χαλυβουργική και θα έχει ισχύ 880 MW.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ:
"Η λειτουργία του σταθμού δεν αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, λόγω της επιλεγείσας τεχνολογίας αιχμής και της αποκλειστικής χρήσης του καθαρότερου συμβατικού καυσίμου (φυσικό αέριο)".
Πράγματι, το φυσικό αέριο είναι λιγότερο ρυπογόνο από τον λιγνίτη, το μαζούτ και το πετ κοκ που καίνε οι περισσότερες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Χαλυβουργικής δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο περιβάλλον, όπως ευθαρσώς δηλώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η μονάδα της Χαλυβουργικής, θα αναπτυχθεί σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 500 στρεμμάτων και θα εκπέμπει ποσότητα καυσαερίων που θα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη, από τα καυσαέρια που εκπέμπουν όλες οι καμινάδες και των 2 διυλιστηρίων της περιοχής!
Συγκεκριμένα, η μονάδα της Χαλυβουργικής θα εκπέμπει:
– 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου ετησίως.
Αυτές οι εκπομπές θα προστεθούν στους 2.700 τόνους Οξειδίων του Αζώτου που εκπέμπονται σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο.
– 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως.
Εκπομπές που ισοδυναμούν με την ποσότητα CO2 που εκλύεται από 80.000
-100.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα το χρόνο.
– άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α.
– σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου, που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
Βέβαια, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ανησυχούν τους κατοίκους της περιοχής, καθώς:
"το εξερχόμενο από την καμινάδα πλούμιο καυσαερίων δεν είναι ορατό και δεν προκαλείται καμιά οπτική ρύπανση"!
Με δυο λόγια αφού οι κάτοικοι του Θριασίου δεν θα βλέπουν το καυσαέριο, παρά μόνο θα αναπνέουν, δεν υφίσταται πρόβλημα.
Επέκταση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας (ΠΕΤΡΟΛΑ – ΕΛ.ΠΕ)*
Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο Λάτσης προσπαθεί να επεκτείνει τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή σκόνταφτε στην αντίδραση των κατοίκων και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σήμερα, λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση της ΠΕΤΡΟΛΑ με τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) οι αποφάσεις του ΣτΕ παρακάμπτονται και ο Λάτσης με σύμμαχο την κυβέρνηση – η οποία άλλαξε μια σειρά νόμους που προστάτευαν την περιοχή για να τον εξυπηρετήσει – έχει πλέον τη δυνατότητα να γιγαντώσει το διυλιστήριο, για να πετύχει ακόμα πιο μεγάλα κέρδη.
Θα γιγαντωθεί μια επιχείρηση η οποία επί δεκαετίες δεν τηρεί τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα:
– Στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχει προκληθεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό «ατύχημα» της χώρας, με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες (1992)
– Από το 2004 διαπιστώνονται συνεχώς διαρροές πετρελαιοειδών (ένα μείγμα βενζίνης και ντίζελ) από τα διυλιστήρια στον κόλπο της Ελευσίνας και μάλιστα μπροστά στις ακτές της ΠΥΡΚΑΛ (βιομηχανία πυρομαχικών!). Η διοίκηση των διυλιστηρίων το μόνο που κάνει είναι να μπαζώνει τη θάλασσα στα σημεία της διαρροής για να κρύψει τη ρύπανση (καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα 28/4/2008)
– Τα τελευταία 10 χρόνια, οι διαφυγές του διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η Ελευσίνα και οι γύρω περιοχές πλήττονται από το όζον, του υδρογονάνθρακες κ.α.
Η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση της ρύπανσης. Το «εκσυγχρονισμένο» διυλιστήριο:
– θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα
– τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές
– θα εκλύονται 950.000 τόνοι CO2 το χρόνο – μια αύξηση της τάξης του 350%!
– η θερμική του ισχύς θα αυξηθεί κατά 5,5 φορές.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι νέες μονάδες της ΠΕΤΡΟΛΑ θα εγκατασταθούν σε μια έκταση 140 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του πυριτιδοποιείου ΠΥΡΚΑΛ!
Κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι όταν βάζεις πετρέλαιο και πυρομαχικά δίπλα, δίπλα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανατιναχτεί όλη η περιοχή στον αέρα, ιδιαίτερα τη στιγμή που και οι δυο βιομηχανίες έχουν στο ιστορικό τους εκρήξεις:
– η ΠΥΡΚΑΛ το 1980 & 1995 και
– η ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992.
Κάθε νοήμων άνθρωπος λοιπόν το καταλαβαίνει, εκτός από τον Λάτση και τα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι σφυρίζουν αδιάφορα – δεν μένουν άλλωστε στην περιοχή.
Οι κάτοικοι του Θριάσιου έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις
– ενάντια στην επέκταση των διυλιστηρίων,
– ενάντια στη δημιουργία χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας
– ενάντια στο νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής
– ενάντια σε όλα αυτά που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές τους.
Ο αγώνας τους πρέπει να γίνει και δικός μας αγώνας!
____________
* Στοιχεία από:
– «επιτροπή αγώνα κατά των των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην Χαλυβουργική) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής»
– το blog των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ: http://elpe-gr.blogspot.com
– http://www.dei.gr (Δελτία Τύπου 2008)
– Ελευθεροτυπία: 1/4/08, 2/5/08, 3/5/08, 28/5/08, 8/6/2008, 17/06/2008
– http://magoulaonline.gr
– www.Capital.gr
– http://www.kerdos.gr