Το συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέρριψε ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Συμβουλίου για απεργία διαρκείας!

Του Χάρη Σαββίδη,
συνδικαλιστικού εκπροσώπου των εργαζομένων στην Ημερησία

Μία ακόμα ευκαιρία να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζομένους έχασαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Δυστυχώς τη φορά αυτή οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την αριστερή πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και συγκεκριμένα τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ («Συσπείρωση») και το ΠΑΜΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης («Συσπείρωση») πήρε αρνητική θέση στην πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα των δημοσιογράφων ενάντια στα μέτρα της Τροϊκανής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο κλάδος να υποστεί, ουσιαστικά χωρίς αντίδραση, ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα.

Νέα αιφνιδιαστική επίθεση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το ένα από τα δύο ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ – καταβάλει τις συντάξεις των εργαζομένων αλλά και τις δαπάνες περίθαλψης για κάποιους από αυτούς) θα ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Το έτερο ταμείο στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ – αποτελεί κατά κύριο λόγο τον οργανισμό περίθαλψης των δημοσιογράφων και καταβάλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) δεν μπορεί να το πειράξει η κυβέρνηση καθώς είναι ιδιωτικού δικαίου. Μπορεί όμως να του στερήσει τον βασικό του πόρου, το αγγελιόσημο, το οποίο καταβάλλεται στον ΕΔΟΕΑΠ αντί εργοδοτικής εισφοράς. Μαζί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς πόρους, το αγγελιόσημο θα καταλήγει, πλέον, στα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα ο ΕΔΟΕΑΠ να χάνει το βασικό του έσοδο και να καταδικάζεται σε χρεοκοπία μετά από 1-2 χρόνια. Πρακτικά, δηλαδή, και το δεύτερο ταμείο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος

Η στιγμή της επίθεσης κατά των δημοσιογράφων δεν ήταν τυχαία, καθώς παράλληλα η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια μαζική επιχείρηση λογοκρισίας: Φυλάκιση του Κώστα Βαξεβάνη, δίωξη όσων δημοσιογράφων ξεφεύγουν από την Τροϊκανή γραμμή στα δημόσια ΜΜΕ (ΝΕΤ, ΕΤ3, 9.84), σύλληψη 35χρονου Κερκυραίου που «ανέβασε» στο Facebook φωτογραφίες αστυνομικών που συναγελάζονται φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το δύσκολο δεν τόσο το να ψηφιστούν τα νέα μέτρα αλλά το τι κοινωνικές αντιδράσεις θα προκαλέσει η εφαρμογή τους. Επόμενο είναι να ετοιμάζεται για κλιμάκωση της καταστολής, με αστυνομία και Χρυσή Αυγή να δρουν συμπληρωματικά. Στην προοπτική αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικό να φιμωθεί απολύτως ο Τύπος. Επιτίθεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ενάντια στην ελευθεροτυπία αλλά παράλληλα επιτίθεται και στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ώστε οι όποιες αντιδράσεις να φανούν συντεχνιακές.

Στον αντίποδα, όμως, η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα προκαλεί τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, συσπειρώνοντας ακόμα και δεξιούς ή φιλοεργοδοτικούς συνδικαλιστές στο στρατόπεδο όσων επιθυμούν τη ρήξη.

Την αλλαγή αυτή των συσχετισμών δεν αξιοποίησε δυστυχώς η αριστερή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, επιμένοντας στις «τουφεκιές στον αέρα» και τον διαχωρισμό από τους υπόλοιπους εργαζομένους. Έτσι ο κλάδος πραγματοποίησε μια 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 31/10, μία ακόμα 24ωρη τη Δευτέρα, 5/11, και ολιγόωρες στάσεις εργασίας στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

Η ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Συμβουλίου

Μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας, 5/11, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάθε Μέσου (συνολικά 88 εκπρόσωποι συγκροτούν το Μεικτό Συμβούλιο) συνεδρίασαν και κατέληξαν σε ομόφωνο(!) ψήφισμα υπέρ της κήρυξης απεργίας διαρκείας από τις 6:00 το πρωί της επομένης (Τρίτης 6/11). Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδρίασε αμέσως μετά για να εξετάσει την πρόταση.

Με βάση και την απόφαση του Μεικτού Συμβουλίου που είχε προηγηθεί το μέλος του ΔΣ που έχει εκλεγεί με την συνδικαλιστική παράταξη του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότεινε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Η πρόταση έλαβε την στήριξη των δύο μελών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μίας ανεξάρτητης που αυτοπροσδιορίζεται αριστερή. Τα δύο μέλη που προέρχονται από τη Δεξιά κατέθεσαν διαφορετική πρόταση, που έκανε λόγο για  επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αλλά υπό τον όρο ότι θα υπάρχει απεργιακή ενημέρωση από τη ΝΕΤ.

Η τραγική εικόνα της «Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ

Τα δύο μέλη της «Συσπείρωσης» καθώς και το μέλος που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ πρότειναν ο κλάδος να προχωρήσει με στάσεις εργασίας, ενώ τα δύο μέλη που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ χαρακτήρισαν κωμωδία τη διαδικασία και… απείχαν. Ως αποτέλεσμα καμία πρόταση  δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 6 ψήφους (σε σύνολο 11 μελών του ΔΣ) οπότε δεν υπήρξε απόφαση…

Πρόφαση για την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών είναι η «ανάγκη για ενημέρωση τις ημέρες των κινητοποιήσεων».

Αλήθεια, υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση όταν εργάζονται οι δημοσιογράφοι ή μήπως κυβερνητική προπαγάνδα; Η πραγματική συνεισφορά που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ στον αγώνα όλων των εργαζομένων είναι να προσφέρουν διαφορετική ενημέρωση. Δεν είναι εύκολο να πάρουν στα χέρια τους τα μικρόφωνα και τις κάμερες αλλά δεν θα συμβεί ποτέ εάν δεν επιχειρηθεί.

Επί σειρά ετών οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου κρύβονται πίσω από την πρόφαση της αδυναμίας ελέγχου των ΜΜΕ, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια ουσιαστικού απεργιακού αγώνα.

Όταν πριν από 4 δεκαετίες, στο Πολυτεχνείο, μια χούφτα φοιτητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσα σε λίγες ώρες ραδιοφωνικό σταθμό, πόσο δύσκολο είναι σήμερα το συνδικάτο των εργαζομένων στα ΜΜΕ να δημιουργήσει ένα Μέσο επικοινωνίας;

Προφανώς η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ δεν επιθυμεί την κλιμάκωση του αγώνα. Και καθώς έχει εκλεγεί με αριστερή σημαία, θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα σοβαρή συζήτηση και αναδιάρθρωση των δυνάμεων της Αριστεράς που αντιτίθενται στην Τροϊκανή βαρβαρότητα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα