Από χθες το διαδίκτυο έχει κατακλυσθεί από δημοσιεύματα για το αν θα συνεχιστεί η εξόρυξη στις Σκουριές, τι εννοούσε πραγματικά με τις δηλώσεις του ο Γ. Τσιρώνης, πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση και ποιος είναι ο ρόλος όλων αυτών που ζητούν μια απάντηση τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά τι δήλωσε;
Η αρχή έγινε με την κυκλοφορία δημοσιευμάτων (Reuters και The Press Project) που τον έφεραν να δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατή η ακύρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων» (TPP) και ότι «η εξόρυξη δεν θα σταματήσει» (Reuters).
Μετά την μαζική κατακραυγή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που με θέλουν να διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζουμε ότι το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα. Με αυτή την έννοια, φυσικά και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν».[1]
Άλλα δημοσιεύματα τον φέρουν να λέει πως θα ανακληθούν οι πολεοδομικές άδειες που έχουν σχέση με το εργοστάσιο εμπλουτισμού και θα επανεξεταστούν για πιθανόν πλημμέλειες στην εφαρμογή νόμων σε πολεοδομικά ζητήματα [2].
Υπάρχει μια έντονη συζήτηση για το αν παραποιήθηκαν τα λόγια του Υπουργού ή αν απλά τα «μάζεψε» μετά [δείτε την απάντηση του TPP εδώ: http://www.thepressproject.gr/article/73571].
Και η ουσία
Όπως και να δει κανείς αυτές τις δηλώσεις όμως, καταλαβαίνει ότι ο Γ. Τσιρώνης δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Η δήλωση αυτή είναι ακόμα πιο πίσω και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου για το θέμα αναφέρθηκε «είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές».
Όταν λέει ο Υπουργός ότι «δεν έχει εμπεριστατωμένη θέση» στην πραγματικότητα «αδειάζει» το κίνημα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο καιρό δίνανε μάχες και προσπαθούσαν εμπεριστατωμένα να πείσουν τον κόσμο ότι η επένδυση αυτή είναι καταστροφική!
Αυτό που πρέπει να κάνει κατ’ αρχήν ο Υπουργός είναι να δηλώσει ξεκάθαρα την πολιτική του βούληση, και υλοποιώντας την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ[3] να δηλώσει ότι θα ακυρώσει τη σύμβαση με την Eldorado.
Το με ποια νομικά εργαλεία θα ακυρωθεί η σύμβαση μπορεί να συζητηθεί. Άλλα θα είναι τεράστιο σφάλμα να μπούμε σε μια διαδικασία δικαστικής διαμάχης με την εταιρία. Να το πούμε με ένα παράδειγμα: το βασικό όπλο της εταιρίας την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι είχε μια φιλική σε αυτήν κυβέρνηση που νομοθετούσε υπέρ των συμφερόντων της. Σήμερα αυτό ανατράπηκε, και πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των συμφερόντων του περιβάλλοντος και όχι του κέρδους!
Εξάλλου, σε ποιους νόμους θα στηριχθεί η κυβέρνηση για να «ελέγξει» την εταιρία; Σε αυτούς που θεσπίστηκαν επί διακυβέρνησης Σαμαρά προασπίζοντας τα συμφέροντα της εταιρείας; Αυτοί οι νόμοι έχουν πολλά παράθυρα και είναι αμφίβολο αν μια τέτοια διαμάχη θα καταλήξει υπέρ του κινήματος.
Τα παπαγαλάκια-blog της εταιρίας λένε ότι δεν μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης, γιατί αυτό θα σημαίνει «υπέρογκα πρόστιμα» για το ελληνικό δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να φοβίσουν την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εταιρίες δεν έχουν κανένα τρόπο να αναγκάσουν μια κυβέρνηση να πληρώσει πρόστιμα! Η εμπειρία των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής σε αυτό το θέμα είναι πλούσια: ιδιωτικές εταιρίες εκδιώχθηκαν από τη χώρα, ακόμα και όταν πήγαν στα «διεθνή δικαστήρια» και «δικαιώθηκαν» δεν είχαν στην πραγματικότητα κανένα τρόπο να επιβάλλουν σε χώρες αυτές τις αποφάσεις. Η χώρα δεν είναι ιδιώτης για να της κάνεις κατάσχεση την περιουσία! Οπότε είναι τζούφιες αυτές οι απειλές![4]
Το κίνημα δε μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει παθητικά. Το ότι η Eldorado δεν θα παρατούσε τη μάχη έτσι απλά το ξέραμε. Αυτές οι εταιρίες είναι ικανές για τα πάντα προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα τους. Αντίστοιχα και εμείς πρέπει να πιέσουμε τώρα, που η εταιρία είναι στριμωγμένη, για να υπάρξει τελική λύση με την ακύρωση της σύμβασης και την αποκατάσταση της περιοχής!
ΥΓ: Πρέπει πάντως να προβληματίσει τον νέο υπουργό ότι η δήλωση «δεν σταματάει η εξόρυξη χρυσού» έγινε πιστευτή… μετά τις διόλου οικολογικές δηλώσεις του για τα δάση και τους ΧΥΤΑ, όπου, αντί να δείξει διάθεση σύγκρουσης με τα συμφέροντα, έδειξε διάθεση «προσαρμογής» στο παλιό καθεστώς… Ας ελπίσουμε ότι θα μας διαψεύσει.[5]