Το νέο “φτωχολόγιο” του Δημοσίου

Το νέο μισθολόγιο δημοσίου θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί "φτωχολόγιο", αφού οι αυξήσεις που εισάγει για τους δημόσιους υπάλληλους, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φτάνουν καν τον επίσημο τιμάριθμο.

Δημιουργούνται 4 κατηγορίες υπάλλήλων: Αυτοί της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας, της Τεχνικής και της Πανεπιστημιακής. Κάθε κατηγορία αποτελείται από 18 κλιμάκια, με κατώτατο το 18ο και ανώτατο το 1ο.

Στο νέο μισθολόγιο κυριαρχούν τα επιδόματα, σε αντίθεση με την πάγια θέση των εργαζομένων να ενσωματωθούν όλα αυτά στο βασικό μισθό, αφού τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές και μπορούν εύκολα να παρθούν πίσω, όπως δείχνει άλλωστε και το παράδειγμα του περίφημου επιδόματος των 176 ευρώ που εξήγγειλε πανηγυρικά ο Σημίτης στην φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης. Το επίδομα αυτό δεν καταβάλλεται σε όσους προσλήφθηκαν από 1.1.2004, δημιουργώντας έτσι τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους υπαλλήλους.

Ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 590 ευρώ, πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων (το αίτημα της ΑΔΕΔΥ ήταν 800 ευρώ). Η κατάσταση όμως είναι χειρότερη για τα χαμηλότερα κλιμάκια. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα κλιμάκια 18-15 που είναι και τα φτωχότερα, παίρνουν αυξήσεις μικρότερες από τον πληθωρισμό.

Ακόμα και αυτά τα "κουτσουρεμένα" επιδόματα (χρονοεπίδομα, επίδομα εξομάλυνσης, κίνητρο απόδοσης) παραμένουν στάσιμα, στις περιπτώσεις που καταβάλλονται.

Λόγου χάρη, τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος, τα οποία χρωστάει το κράτος, είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν, ενώ φημολογείται πως θα δοθούν λίγο πριν τις εκλογές για ευνόητους λόγους. Το ίδιο το οικογενειακό επίδομα παραμένει κολλημένο στα 35 ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο επίδομα που έχει σχέση με την αξιολόγηση της απόδοσης του εργαζόμενου, το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης, του οποίου τα κριτήρια είναι θολά και ασαφή.

Γενική τάση λοιπόν του νομοσχεδίου και πολιτική της κυβέρνησης είναι η διαίρεση των εργαζομένων σε μέτρια και χαμηλά αμειβόμενους. Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να πετύχει την χειραγώγηση και τη διάσπασή τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα