Το μέτωπο της παιδείας παραμένει ανοιχτό

Μπορεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης να εμφανίζεται πιο ήπιος και διαλλακτικός σε σχέση με τη Γιαννάκου, το Υπουργείο Παιδείας να μην παίρνει άμεσα νομοθετικά μέτρα και συνολικά η κυβέρνηση να προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από την παιδεία. Όμως ό,τι και να κάνουν το μέτωπο της εκπαίδευσης παραμένει ανοιχτό.

Το αυθόρμητο ξέσπασμα και η εξίσου αυθόρμητη πανελλαδική εξάπλωση των μαθητικών καταλήψεων αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ότι το μέτωπο της παιδείας δεν μπορεί να κλείσει. Η αιτία είναι απλή. Από τη μια τα χάλια όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Από την άλλη η αντιεκπαιδευτική επίθεση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση (που οξύνεται στον προϋπολογισμό του 2008), η απάνθρωπη εντατικοποίηση (ειδικά στο λύκειο, αλλά και στα ΑΕΙ πλέον) και η προσπάθεια εμπορευματοποίησης (φροντιστήρια, άρθρο 16, αναγνώριση των ΚΕΣ κοκ) είναι η αιτία που έχουν κάνει το χώρο της παιδείας μια βραδυφλεγή βόμβα. Η οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, όπως πέρσι.

Αυτή την κατανόηση την έχει το επιτελείο της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας. Για αυτό άλλωστε, σε αυτή τη φάση, προσπαθούν να μην προκαλέσουν το εκπαιδευτικό κίνημα για να περάσουν στην επίθεση του ασφαλιστικού. Χρέος του κινήματος και δικό μας είναι να μην τους αφήσουμε σε ησυχία. Αντίθετα να νοιώθουν σε κάθε τους βήμα την πίεση του κινήματος και τον φόβο να μας βρουν ξανά μπροστά τους.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται συντονισμένες και καλά οργωμένες κοινές κινητοποιήσεις όλων των στρωμάτων της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση του χτισίματος του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Παράλληλα χρειάζεται συνδυασμός και συντονισμός με τους αγώνες των εργαζομένων ειδικά για το ασφαλιστικό. Προϋπόθεση για να γίνουν αυτά είναι η ενότητα στη δράση από την αριστερά και οι κοινές προτάσεις προς το κίνημα.

Πρόγραμμα Δράσης

Στην παραπάνω κατεύθυνση οι κεντρικές ημερομηνίες κινητοποίησης, στις οποίες πρέπει μαζικά να συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι οι παρακάτω:

· 17 Νοέμβρη: πορεία του Πολυτεχνείου

· 26 Νοέμβρη: 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ

· 12 Δεκέμβρη: 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Παράλληλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα πρέπει να αξιοποιούν κάθε συνεδρίαση Συγκλήτου ή Γενικής συνέλευσης Τμήματος για να κινητοποιούνται και να απαιτούν λήψη καθαρών αποφάσεων ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο και την αναγνώριση των ΚΕΣ

Τα αιτήματα

Τα κεντρικά αιτήματα που μπορούν να ενώσουν όλα τα στρώματα της εκπαίδευσης και να αποτελέσουν κοινή βάση αγώνων μπορούν να είναι τα παρακάτω:

· άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο 5% του ΑΕΠ

· αξιοπρεπείς αποδοχές και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς

· κατάργηση του πλαφόν του 10, σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων & ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ για να χτυπηθούν τα φροντιστήρια

· όχι στην ιδιωτικοποίηση/ εμπορευματοποίηση της παιδείας, όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, την αναγνώριση των ΚΕΣ

· ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί

· να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά

Κανελλής Νίκος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα