Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ΔΕΝ στηρίζει τους ενοικιαστές και τις ενοικιάστριες

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Στη χθεσινή (28/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πόλη Ανάποδα κατέθεσε δύο ψηφίσματα (βλ. στο τέλος της ανακοίνωσης) με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα της στέγασης:

  • Το πρώτο αφορούσε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε αυτή να μη λειτουργεί ως παράγοντας αύξησης των ενοικίων.
  • Το δεύτερο περιείχε έμπρακτα μέτρα στήριξης των ενοικιαστών/τριών, όπως η διεύρυνση του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας από τον συμβολικό αριθμό των 30 σπιτιών, ή η απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

Οι προτάσεις αυτές, απολύτως εφικτές, τεκμηριωμένες κι εντός των αρμοδιοτήτων του Δήμου, δεν προέκυψαν ξαφνικά: αποτελούν τις αιχμές της καμπάνιας διαρκείας που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια για το δικαίωμα στη στέγη. Η καμπάνια αυτή συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές πολιτών γύρω από αυτά τα ζητήματα και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο να πραγματοποιήσει σχετική ειδική συνεδρίαση, όπου στηρίχθηκαν από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών φορέων κι ερευνητών που τοποθετήθηκαν. Γι’ αυτό και χθες τα δύο ψηφίσματα υπερψηφίστηκαν από τους περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης (17 υπέρ στο πρώτο, 12 στο δεύτερο). 

Η διοίκηση όμως συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά μπροστά στη στεγαστική κρίση και την ενεργειακή φτώχεια. Πανηγυρίζει για την -αμφισβητήσιμη- τουριστικοποίηση της πόλης και δεν νοιάζεται αν οι ίδιοι οι κάτοικοί της δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα εξαιτίας των υψηλών ενοικίων. Έτσι, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη, καταψήφισε σιωπηλά τα ψηφίσματα, εμποδίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να πάρει επιτέλους μια συγκεκριμένη απόφαση υπέρ των ενοικιαστών/τριων. 

Ακόμα και χωρίς την υποστήριξή της όμως, ήμασταν πολύ κοντά στο να εγκριθεί το πρώτο έστω ψήφισμα. Με άλλες τρεις-τέσσερις ψήφους η πόλη μας θα ήταν η πρώτη που θα ζητούσε επίσημα περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως προβλέπει ο νόμος, ανοίγοντας έναν σημαντικό δρόμο για την προστασία των ενοικιαστών. Μας στεναχώρησε διπλά λοιπόν η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία παρότι δεν διαφώνησε, ψήφισε λευκό, ή η αδιαφορία συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίες απουσίαζαν, επιτρέποντας έτσι στη διοίκηση να μπλοκάρει τα ψηφίσματα. Κρίμα.

Εμείς, να το ξαναπούμε, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο. Χθες άλλωστε, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία καταψήφιζε τις προτάσεις μας, δεκάδες μέλη της Πόλης Ανάποδα διαδήλωναν έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, φωνάζοντας δυνατά ότι η στέγη είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. 

Η Πόλη Ανάποδα

1ο Προτεινόμενο ψήφισμα

Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση

Η μαζικής κλίμακας βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών εντός της πόλης χωρίς περιορισμούς, περιορίζει τις διαθέσιμες κατοικίες για τους μόνιμους κατοίκους, ωθεί προς τα πάνω τα μισθώματα και αλλοιώνει τον χαρακτήρα ολόκληρων γειτονιών.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, μετά από σχετική ενυπόγραφη αίτηση εκατοντάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ενημέρωση – προτάσεις για το θέμα των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης», όπου αναδείχθηκε το παραπάνω πρόβλημα. Με το ίδιο κείμενο με το οποίο ζητούσαν την Συνεδρίαση, οι πολίτες που υπογράφουν ζητούν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να καταθέσει αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού) για ενεργοποίηση στα όρια του Δήμου των περιορισμών της βραχυχρόνιας μίσθωσης που προβλέπονται από τον νόμο 4472/17 (άρθρο 84, παρ. 8), ως εξής: (α) Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος (β) Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

2ο Προτεινόμενο ψήφισμα

Μέτρα στήριξης ενοικιαστών/τριών

Μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των ενοικίων και του κόστους κατοικίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των ενοικιαστών/τριών και ζητά από τη διοίκηση του Δήμου τα παρακάτω:

  • Καταγραφή του αποθέματος κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών.
  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Δημοτικής Υπηρεσίας για τη νομική βοήθεια και την υποστήριξη των βοήθειας ενοικιαστών.
  • Άμεση και μεγάλη διεύρυνση του προγράμματος ανακαίνισης και μίσθωσης ιδιωτικών κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών, ώστε να προσφερθούν με ελεγχόμενο, προσιτό ενοίκιο (διεύρυνση δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος Οικονομικά Προσιτής Κατοικίας από τον συμβολικό αριθμό των 30 κατοικιών σε έναν αριθμό που να επηρεάσει πραγματικά την αγορά ακινήτων).
  • Προστασία των φτωχών νοικοκυριών από διακοπές ρεύματος ή νερού.
  • Αναπροσδιορισμός των δημοτικών τελών με βάση την πραγματική παραγωγή απορριμμάτων, ώστε το βάρος να περάσει από τις κατοικίες στις επιχειρήσεις. Η όποια επόμενη μείωση να ελαφρύνει αποκλειστικά τις κατοικίες.
  • Απαλλαγή ή έστω υπαγωγή στο καθεστώς 50% έκπτωσης όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα